Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Americká antidopingová agentúra má svedkov proti Armstrongovi

Jazdci stajne Garmin Cervelo dvíhajú svojho šéfa Jonathana Vaughtersa (v čiernom tričku) na stupni víťazov po skončení druhej etapy Tour de France, časovky družstiev na 23 km s cieľom v Les Essarts 3. júla 2011 Foto: TASR/AP

Manažér stajne Garmin-Sharp-Barracuda Jonathan Vaughters poprel informácie, podľa ktorých mal spolu s členmi tímu akceptovať podmienečné tresty v prípade výpovedí proti cyklistovi Lance Armstrongovi v kauze Americkej antidopingovej agentúry (USADA).

Rouen 5. júla (TASR) - Manažér stajne Garmin-Sharp-Barracuda Jonathan Vaughters poprel informácie, podľa ktorých mal spolu s členmi tímu akceptovať podmienečné tresty v prípade výpovedí proti cyklistovi Lance Armstrongovi v kauze Americkej antidopingovej agentúry (USADA).

Podľa holandského denníka De Telegraaf sa mali jazdci stajne Garmin štarujúci na Tour de France - Christian Vande Velde, David Zabriskie a ďalší dvaja americkí cyklisti z iných tímov - George Hincapie (BMC) a Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step), dohodnúť na súhlase s polročnou podmienkou výmenou za dôkazy a svedectvá v dopingovej kauze Armstrong. "Šesťmesačné suspendácie neboli ponúknuté žiadnemu členovi tímu Garmin či Slipstream Sports. Dnes ani v budúcnosti," oznámil Vaughters na sociálnej sieti. Na priamu otázku, či v prípade svedčil, nereagoval.

Lance Armstrong
Foto: TASR/AP


USADA v júni jednomyseľne schválila vznesenie obvinenia proti sedemnásobnému víťazovi Tour de France Armstrongovi, ktorý už ukončil kariéru a popiera užívanie dopingu. USADA tvrdí, že má informácie od minimálne 10 bývalých členov tímu či cyklistov, ktorí sú ochotní svedčiť, že v rokoch 1999 až 2005 užíval nepovolené látky.

Všetci jazdci menovaní holandským denníkom boli tímovými kolegami Armstronga. Ten nikdy nesúťažil v drese Garminu, no obliekal dresy Motoroly, Cofidisu, Discovery Channel, US Postal, Astany a RadioShacku. Vaughters pred ukončením aktívnej kariéry jazdil s Armstrongom v tíme US Postal. Potom založil tím Slipstream Sports, ktorý sa zmenil na Garmin-Sharp-Barracuda. V stredu sa tím predčasne rozlúčil s dánskym jazdcom Alexom Rasmussenon, ktorý dostal za porušenie dopingových pravidiel 18-mesačný dištanc.