Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Americký cyklista Floyd Landis uzavrel dohodu v prípade sprenevery

Floyd Landis Foto: TASR/AP

Podľa prokurátora Landis po pozitívnom teste na Tour de France 2006 získal počas mítingov, charitatívnych podujatí či internetu finančné prostriedky od 1765 ľudí, ktorí verili, že nedopoval.

Los Angeles 25. augusta (TASR) – Bývalý americký cyklista Floyd Landis uzavrel na federálnom súde v San Diegu dohodu s prokurátorom v prípade obvinenia zo sprenevery.

Landis priznal, že pripravil svojich fanúšikov o takmer pol milióna dolárov tvrdeniami o tom, že neužíval doping. Landis bol na súde v ten istý deň, ako sa Lance Armstrong vzdal ďalšieho boja s Americkou antidopingovou agentúrou (USADA), zrejme prišiel o svoje tituly z Tour de France a dostal zákaz pôsobiť v profesionálnej cyklistike.

Podľa prokurátora išlo pri zhodných termínoch o náhodu, pretože prípad Landisa, ktorý pre doping prišiel o triumf z Tour de France 2006, trvá niekoľko mesiacov.

Landis v rámci dohody súhlasil s náhradou 478.354 dolárov, ktoré počas sporu proti USADA vyzbieral pre Férový fond Floyda. Bývalý cyklista priamo neuznal svoju vinu, no priznal, že urobil chybu. Podľa dohody prokurátor stiahne obvinenie proti Landisovi, ak bývalý cyklista dodrží podmienky dohody. "Nepriznal svoju vinu, ale dosiahli sme, že akceptoval podmienky, ktoré sú potrebné na túto dohodu," skonštatoval Phil Halpern zastupujúci žalujúcu stranu.

Lance Armstrong (vpravo) a Floyd Landis počas 17. etapy Tour de France v júli 2004.
Foto: TASR/AP
Podľa prokurátora Landis po pozitívnom teste na Tour de France 2006 získal počas mítingov, charitatívnych podujatí či internetu finančné prostriedky od 1765 ľudí, ktorí verili, že nedopoval. "Klamal tisícke ľudí a získal niekoľko stoviek tisícov dolárov vďaka príbehu, ktorý nebol pravdivý," dodal Halpern. "Každý by si mal uvedomiť, že niečo takéto nebudeme akceptovať."

Landis v roku 2010 obvinil Armstronga z užívania zakázaných látok. Podľa Landisa mal Armstrong zároveň poučiť svojich kolegov, ako sa vyhnúť odhaleniu užívania dopingu.