Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Americký cyklista George Hincapie sa priznal k dopingu

George Hincapie Foto: TASR/AP

Tridsaťdeväťročný Američan bol tímovým kolegom Lancea Armstronga pri všetkých jeho úspechoch na Tour de France.

Paríž 10. októbra (TASR) - Americký cyklista George Hincapie odkryl svoju minulosť a priznal, že počas kariéry užíval nepovolené látky.

Tridsaťdeväťročný Američan, ktorý bol tímovým kolegom Lancea Armstronga pri všetkých jeho triumfoch na Tour de France, vydal v stredu vyhlásenie, v ktorom sa priznal k dopingu.

"Kvôli láske k športu cítim, že som to mal urobiť. Po tom všetkom, čo mi cyklistika za tie roky dala, je dnes ťažké priznať, že som počas svojej kariéry užíval zakázané látky," povedal Hincapie.

"Na začiatku kariéry som si myslel, že vzhľadom na rozšírené užívanie takýchto látok medzi vrcholovými cyklistami, by nebolo možné pôsobiť na najvyššej úrovni."

Američan priznal, že s dopingom skončil pred šiestimi rokmi a rozhodol sa očistiť svoju minulosť v snahe obnoviť dôveryhodnosť športu.

"Pred dvoma rokmi ma oslovili americkí federálni vyšetrovatelia a nedávno Antidopingová agentúra USA (USADA), aby som porozprával o svojich skúsenostiach s dopingom. Bolo by lepšie hovoriť len o sebe, ale pochopil som, že som povinný povedať všetko, o čom som vedel. Takže som to urobil," uviedol cyklista, ktorý vyšetrovateľom pravdepodobne potvrdil aj dopingovú minulosť Armstronga.

Ten v kauze neustále trval na svojej nevine a nikdy nemal pozitívny dopingový nález, ale USADA mu v auguste na základe získaných dôkazov a faktu, že sa cyklista proti obvineniam už odmietal brániť, udelila doživotný zákaz činnosti a odobrala mu všetkých sedem titulov z Tour de France.

Hincapie sa tak pripojil k Floydovi Landisovi a Tylerovi Hamiltonovi, ktorí sa takisto priznali k dopingu.