Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Analýza B-vzorky potvrdila Schleckov doping na Tour de France

Fränk Schleck Foto: TASR/AP

Luxemburský cyklista Fränk Schleck sa už po prvom pozitívnom teste bránil, že nevie, ako sa zakázaná látka dostala do jeho tela.

Brive-la-Gaillardem 20. júla (TASR) - Prítomnosť zakázaného diuretika v prípade luxemburského cyklistu Fränka Schlecka potvrdila aj analýza B-vzorky. Jazdec stajne RadioShack-Nissan napriek tomu v piatok vyhlásil, že nedopoval a mieni bojovať za očistenie svojho mena.

Tridsaťdvaročný pretekár musel odstúpiť z prebiehajúceho podujatia Tour de France po tom, čo antidopingoví komisári našli v jeho vzorke moču zakázané diuretikum Xipamid. Test vykonali 14. júla a vzorku preskúmali v akreditovanom laboratóriu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) v Châtenay-Malabry.

Schleck sa už po prvom pozitívnom teste bránil, že nevie, ako sa zakázaná látka dostala do jeho tela. Avizoval pritom, že ak jej prítomnosť potvrdí aj B-vzorka, podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. "Výsledok kontrolného testu bol pozitívny, no ja viem, že som nič zlé nespravil," tvrdil Schleck, ktorý na vlaňajšom vydaní Tour obsadil tretie miesto. "Budem pokračovať v pátraní po tom, ako sa do môjho tela dostala zakázaná látka. Momentálne analyzujeme minútu po minúte, čo som robil, jedol a pil počas dní pred kontrolou i v samotný deň odberu. Tiež to, s kým som sa stretol, s akými materiálmi som sa dostal do kontaktu, či aké výživové doplnky som užil," dodal jazdec, ktorý údajne chystá aj dodatočné testy.

Podľa športového riaditeľa stajne Alaina Gallopina pozitívny výsledok B-vzorky neprekvapil. "Pre nás sa nič nemení, keďže Fränk už z Tour odstúpil. Teraz je na ňom, aby si pripravil obhajobu," skonštatoval.