Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Šport

Anastasia Kuzminová obhájila titul Kráľa biatlonovej stopy

Foto: TASR/František Iván

Slovenská biatlonistka získala titul už štvrtýkrát za sebou.

Horný Smokovec 4. mája (TASR) - Kráľom biatlonovej stopy sa štvrtýkrát za sebou stala Anastasia Kuzminová. Na slávnostnom vyhlásení laureátov v Grand hoteli Bellevue v Hornom Smokovci zarezonovali v 18. ročníku ankety jej najväčšie úspechy, hlavne tri individuálne umiestenia v top desiatke na sezónnom vrchole - majstrovstvách sveta v nemeckom Ruhpoldingu.

Anastasia Kuzminová vybojovala v Ruhpoldingu jedno ôsme miesto a dve desiate a aj keď túžila po výraznejších výsledkoch, jednoznačne potvrdila svoje postavenie medzi najlepšími biatlonistkami súčasnosti. Aj v seriáli Svetového pohára, s 10. miestom v konečnom hodnotení, neustále čerila vodu v popredí, s 13 umiesteniami v najlepšej desiatke, z ktorých upútala najmä 2. priečka v Anterselve v pretekoch s hromadným štartom.

Anastasia Kuzminová sa v jeden večer stala dvakrát kráľovnou, biatlonovou i spoločnou. "Nebola to jednoduchá sezóna, skôr ťažká pre mňa, fyzicky i psychicky. Som rada, že sme ju zvládli, 10. miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára je dobré a myslím si, že bude ešte lepšie, ak všetko zanalyzujeme a odstránime chybičky. Urobiť krôčik dole dva roky pred olympiádou je vždy lepšie ako neskôr. Dúfam, že odteraz pôjdem už len hore," zapriala si hviezda večera, ktorá sa len deň predtým vrátila z ďalekej Kamčatky.

Uplynulá zima bola aj v znamení organizačného úspechu Osrblia na majstrovstvách Európy a aj ďalších prienikov slovenských biatlonistov na medzinárodnej scéne. V letnom biatlone na ME v talianskom Martelle zbierali Slováci medailové umiestenia zásluhou Tomáša Hasillu so striebrom v stíhacích pretekoch, Jany Gerekovej so šprintérskym bronzom na MS v Novom Měste na Morave, rovnaké umiestenie vybojovala na MS aj miešaná štafeta v zložení Kuzminová, Gereková, Miroslav Matiaško a Pavol Hurajt.

Uznanie si vyslúžila aj Paulína Fialková za 6. miesto v stíhacích a 7. miesto v rýchlostných pretekoch na ME v letnom biatlone v Martelle.



Za najlepšie mládežníka vyhlásili Ivonu Fialkovú so 7. miestom vo vytrvalostných pretekoch na MS kadetov vo fínskom Kontiolahti a 10-tym v šprinte na premiérových ZOH mládeže v Innsbrucku.

Za významný športový úspech označili na vyhlásení miešanú štafetú v zložení Gereková, Kuzminová, Matej Kazár, Matiaško, ktorá skončila tretia v pretekoch SP vo fínskom Kontiolahti a siedma s Dušanom Šimočkom na štvrtom úseku na MS v Ruhpoldingu.

Za najpopulárnejšieho biatlonistu určila anketa Janu Gerekovú.

Na vyhlásení pod patronátom Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) a Slovenského zväzu biatlonu (SZB) sa zišli biatlonové osobnosti spoločne s lyžiarskymi, keď popri Lyžiarovi roka a Kráľa biatlonovej stopy prvýkrát v histórii určili aj Kráľa bielej stopy.

Vzišlo z tajného hlasovania všetkých hostí, ktorí si vyberali z prítomných laureátov. A keďže chýbala aj bežkyňa Alena Procházková z rodinných dôvodov, pre bojkot ďalší zjazdári Adam Žampa a Barbara Kantorová, výber sa radikálne zúžil. So 71 hlasmi, len dva pred Janou Gerekovou, sa stala spoločnou premiérovou kráľovnou Anastasia Kuzminová.

Tu bude player


História Kráľa biatlonovej stopy sa začala odvíjať pred 18 rokmi. Postupne sa v nej zapísali víťazné mená 4x Soni Mihokovej, potom Martiny Schwarzbacherovej (dnes Halinárovej), dva razy Anny Murínovej, dvakrát Halinárovej. Od roku 2004 nastala konečne mužská éra dvojročného vládnutia Pavla Hurajta, ktorú rozšíril Marek Matiaško, pred piatimi rokmi nastal ženský prelom v podobe Martiny Halinárovej, pred štyrmi prevzal žezlo kráľa tretíkrát v histórii Pavol Hurajt a po ňom sa začala šnúra štyroch prvenstiev dvojnásobnej olympijskej medailistky, zlatej Anastasie Kuzminovej, členky Dukly Banská Bystrica.