Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tarr s Kohlovou sú Kajakármi roka, najlepším kanoistom je Rusnák

Tlačová konferencia pri príležitosti vyhlásenia výsledkov ankety Kanoista roka 2015. Na snímke zľava Juraj Tarr, Martina Kohlová, Matej Rusnák. Foto: TASR/Jakub Kotian

Najlepším juniorom je Martin Nemček, za Výkon roka označili zlatú jazdu štvorkajaka z MS na jazere Idroscalo.

Bratislava 22. januára (TASR) - Najlepším slovenským kajakárom za rok 2015 sa stal so ziskom 110 bodov Juraj Tarr. Druhý skončil vlaňajší víťaz Erik Vlček (107) a tretí Peter Gelle (100). Duo Tarr, Vlček spoločne s Denisom Myšákom a Tiborom Linkom získalo vlani na MS v Miláne zlato v K4 na 1000 m. Novozložená káštvorka zároveň vybojovala pre Slovensko štyri miestenky na OH 2016 v Rio de Janeiro.

Tarr triumfoval v tradičnej ankete Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky po prvý raz. "Prekvapilo ma to. Čakal som, že skončím druhý alebo tretí. Som rád, že na staré kolena som sa dočkal ocenenia Kajakár roka. Dúfam, že aj olympijská sezóna bude pre mňa úspešná. Uplynulý rok sa pre nás s Erikom nezačal nejako extra dobre, boli sme z toho trochu zlomení. Možno zohrala svoju úlohu únava z jarnej prípravy. Prebrali sme sa na I. európskych hrách v Baku a MS v Miláne nás zastihli v optimálnej forme. Po štvrtom mieste v K2 na 1000 m sme vedeli, že aj v K4 môžeme urobiť dobrý výsledok. Napokon z toho bolo zlato," povedal skúsený slovenský reprezentant.



Najlepší kanoista

Titul najlepšieho kanoistu patrí opäť Matejovi Rusnákovi (75 bodov), na druhom mieste skončil Ľubomír Hagara (45) a na treťom Rastislav Kohút (25). Najlepšou kajakárkou sa rovnako ako vlani stala Martina Kohlová (78 bodov), za ňou skončila jej dlhoročná "parťáčka" z K2 Ivana Kmeťová (47). "Cením si, že tréneri a odborná verejnosť hlasovali za mňa. Je to pre mňa také príjemné ukončenie uplynulej sezóny. V roku 2015 som podriadila všetko tomu, aby som vybojovala olympijskú miestenku, žiaľ, ušla mi o pár tisícin. V máji však budem mať ešte jednu šancu na európskej dodatkovej kvalifikácii v Duisburgu. V príprave sa zameriam hlavne na disciplínu K1 na 200 m, v ktorej si vyjazdia účasť v Riu dve najlepšie kajakárky," uviedla Kohlová.



Najlepší junior

Najlepším juniorom je Martin Nemček, za Výkon roka označili zlatú jazdu štvorkajaka z MS na jazere Idroscalo. Podľa zadáka úspešnej lode Tibora Linku s myšlienkou dať dokopy dvoch skúsených harcovníkov s dvomi mladíkmi prišiel bývalý kajakár Štefan Viszlay. "On nám to celé poradil. Erik s Ďurom porozmýšľali nad vytvorením novej lode a usúdili, že by to mohlo dobre dopadnúť. Mňa a Denisa sa spýtali, či by sme s nimi do toho šli a my sme samozrejme prikývli. Nemali sme nad čím špekulovať. Sú to starí skúsení "vlci", takže sme sa nemali čoho báť. Mohli sme iba prekvapiť našich súperov i zväzových funkcionárov, čo sa nám v Miláne dokonale podarilo," povedal pre TASR Linka. Kategória Tréner roka sa vyhlasuje bez poradia, do kvarteta najlepších sa dostali Peter Likér (tréner Vlčeka s Tarrom), Marián Tesárik (tréner Linku), Ľubomír Hagara (tréner Myšáka) a Radovan Šimočko (tréner Gelleho).

.

Poradie v jednotlivých kategóriách:

KAJAKÁR ROKA:
1. Juraj Tarr 110 bodov, 2. Erik Vlček 107, 3. Peter Gelle 100

KANOISTA ROKA:
1. Matej Rusnák 75, 2. Ľubomír Hagara 45, 3. Rastislav Kohút 25

KAJAKÁRKA ROKA:
1. Martina Kohlová 78, 2. Ivana Kmeťová 47, 3. Marianna Petrušová a Nikola Zatlkajová 15

JUNIOR ROKA:
1. Martin Nemček 46, 2. Adam Botek 45, 3. Csaba Zalka 40

VÝKON ROKA:
1 MS K4 muži 1000 m - Myšák, Vlček, Tarr, Linka 80, 2. MEJ K2M 1000m – Nemček, Zalka 23, 3. MS K1M 1000m Gelle 20

TRÉNER ROKA: Peter Likér, Marián Tesárik, Ľubomír Hagara, Radovan Šimočko