Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Arbitri, ktorí poškodili Liverpool, rozhodovali v Saudskej Arábii

Ilustračná fotka. Foto: TASR

Po kontroverznej chybe VAR by podľa informácií agentúry AFP mohlo dôjsť k preskúmaniu platenia anglických arbitrov za stretnutia v ostatných súťažiach.

Liverpool 2. októbra (TASR) – Futbaloví rozhodcovia Darren England a Dan Cook, ktorí neuznali Liverpoolu za stavu 0:0 regulárny gól Luisa Diaza v sobotnom zápase s Tottenhamom (1:2), rozhodovali iba dva dni predtým v saudskoarabskej lige. Po kontroverznej chybe VAR by podľa informácií agentúry AFP mohlo dôjsť k preskúmaniu platenia anglických arbitrov za stretnutia v ostatných súťažiach.

England aj Cook sedeli za VAR-om vo štvrtkovom dueli medzi Al-Sharjah a Al-Ain (2:3), rovnako ako v nedeľnom šlágri 7. kola Premier League. Riadiaci orgán rozhodcov v Anglicku (PGMOL) po stretnutí priznal zlyhanie ľudského faktora. Šéf rozhodcov Howard Webb sa v sobotu večer Liverpoolu ospravedlnil. Rozhodcovia, ktorí sa dopustili chyby, neboli počas zvyšku víkendu delegovaní.

Medzitým popredný futbalový odborník a bývalý hráč Manchestru United Garry Neville obvinil Liverpool z používania nebezpečných fráz. Vo vyhlásení "The Reds" uviedli, že nedošlo k správnemu aplikovaniu pravidiel v zápase a to viedlo k oslabeniu športovej integrity. "Jürgen Klopp zvládol situáciu po stretnutí dobre. Väčšina futbalový fanúšikov bude mať pochopenie pre to, čo sa stalo a uzná, že to bolo zlé. Vyhlásenie Liverpoolu je však chybou. Reči o preskúmaní možností a športovej integrite sú spolu s vágnosťou a agresivitou nebezpečné frázy," citovala odborníka televízie Sky Sports agentúra AFP.

V inkriminovanom momente z 34. minúty asistent rozhodcu po presnej strele Diaza nesprávne signalizoval ofsajd a jeho verdikt mal napraviť VAR. To sa však nestalo a hlavný arbiter Simon Hooper nariadil pokračovať v hre. V televíznom prenose navyše chýbali modrá a červená čiara, ktoré situáciu zvyčajne vyhodnocujú.

Klub plánuje v tejto veci podniknúť kroky pre vyriešenie a uzavretie prípadu. "Liverpool berie na vedomie priznanie chyby zo strany PGMOL. Je jasné, že nedošlo k správnemu aplikovaniu pravidiel v zápase. To viedlo k oslabeniu športovej integrity. Úplne rešpektujeme tlak, pod ktorým rozhodcovia pracujú, no existencia a implantácia VAR by ho mala zmierňovať, nie zvyšovať," citovala z oficiálneho vyhlásenia klubu agentúra AP. "Je tiež neakceptovateľné, že takéto chyby boli označené za zlyhanie ľudského faktora. K akýmkoľvek rozhodnutiam by malo prísť len po dôkladnom preskúmaní situácie," dodal klub.

Víťazstvo nad Spurs mohlo posunúť Liverpool na prvé miesto v tabuľke Premier League. Okrem pochybenia rozhodcov oslabili tím trénera Jürgena Kloppa aj dve vylúčenia. Ako prvý videl červenú kartu stredopoliar Curtis Jones po tvrdom zákroku v 26. minúte. Od 69. minúty dohrávali hostia v deviatich po druhej žltej karte pre Dioga Jotu. Napriek tomu bol stav do šiestej minúty nadstavenia nerozhodný a o troch bodoch pre hostí rozhodol nešťastný vlastný gól Joela Matipa.