Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Areál v Osrblí je pripravený privítať európsku špičku na otvorených ME

Slovenský reprezentant Matej Kazár (na snímke počas streľby). Foto: TASR/Jozef Ďurník

Ako potvrdil predseda organizačného výboru a viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Ivor Lehoťan, môže to byť posledný letný biatlonový šampionát v histórii.

Banská Bystrica 25. júla (TASR) - Pretekári z Kene a Taiwanu spolu s ďalšími vyše 160 súťažiacimi z ďalších 12 krajín budú súperiť od piatka do nedele na otvorených majstrovstvách Európy v letnom biatlone na známych tratiach v Osrblí. Po dvojročnej pauze sa letný európsky šampionát vracia znova na Horehronie a pripravil ho štáb, ktorý už má skúsenosti tiež z januárového zimného šampionátu v tomto stredisku.

Ako potvrdil predseda organizačného výboru a viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Ivor Lehoťan, môže to byť posledný letný biatlonový šampionát v histórii. "Už dlhšie sa vedú diskusie o letnej podobe biatlonu a či ho organizovať. Popri klasickom behu v teréne si veľa priaznivcov získavajú aj súťaže na kolieskových lyžiach, ktoré predsa len majú bližšie k tej zimnej podobe biatlonu, ale o všetkom rozhodnú delegáti kongresu IBU," naznačil význam podujatia šéf organizačného štábu Lehoťan.

Zo slovenských reprezentantov sa najväčšie nádeje vkladajú do Mateja Kazára, ktorý práve pred dvoma rokmi triumfoval na letných tratiach v Osrblí. Na podujatie sa pripravuje aj kráľovná slovenského biatlonu Anastasia Kuzminová, ale nedávny pád na sústredení vo Fínsku jej spôsobil zdravotné problémy. V príprave pokračuje priamo v areáli na Horehroní, ale jej štart je závislý práve na jej aktuálnom zdravotnom stave. Ako potvrdil prezident Slovenského zväzu biatlonu Ján Hyža, v kádri pre víkendový šampionát nebude olympionik Pavol Hurajt. "Štart neodporučil ani reprezentačný tréner, čo akceptujeme. Hurajt je pretekárom pre zimu a tam s jeho schopnosťami počítame," dodal Ján Hyža.
Tu bude player




Tohtoročné dejstvo otvorených majstrovstiev Európy v letnom biatlone v Osrblí sa slávnostne začne v piatok 27. júla o 09.30 hodine. V ten istý deň sú od 11.00 hodiny na programe rýchlostné preteky mužov a juniorov a od 14.00 hodiny žien a junioriek.

V sobotu 28. júla sú od 11.00 hodiny stíhacie preteky mužov, potom juniorov a od 14.00 hodiny stíhacie preteky žien a za nimi junioriek.

V nedeľu 29. júla o 10.00 hodine štartujú miešané štafety mužov a žien a o 13.00 hodine junioriek a juniorov.