Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: Messi prekonal Batistutu, Argentína je vo finále Copa America

Argentínsky futbalista Lionel Messi (vpravo) sa teší po strelení gólu v semifinálovom zápase Copa America USA - Argentína v Houstone 21. júna 2016. Foto: TASR/AP

O titul Argentína zabojuje proti lepšiemu z dvojice Kolumbia a Chile.

Houston 22. júna (TASR) - Futbalisti Argentíny sa stali prvými finalistami Copa America. V noci na stredu si v semifinále poradili s reprezentantmi USA vysoko 4:0. Na štadióne v Houstone sa o góly postarali Ezequiel Lavezzi, Lionel Messi a v druhom polčase zaznamenal dva presné zásahy Gonzalo Higuain.

Messi strelil už 55. gól v reprezentácii a prekonal tak národný rekord legendárneho Gabriela Batistutu. Zároveň to bol jeho piaty presný zásah na turnaji, vďaka čomu sa dostal na druhé miesto tabuľky kanonierov za šesťgólového lídra Eduarda Vargasa z Chile.

"Ďakujem mojim spoluhráčom, aj oni mi pomohli prekonať tento rekord," agentúra AP citovala Messiho. "Pre najlepšieho hráča sveta je dobré, že je aj najlepší strelec histórie svojej krajiny," pochválil ho reprezentačný tréner Gerardo Martino.

Argentína sa vo finále stretne s lepším z dvojice Kolumbia a Chile. "Opäť sme vo finále, dokázali sme to. Všetci chceme, aby sa toto pre nás skončilo dobre. Zaslúžime si to za prácu, ktorú sme odviedli," povedal hviezdny útočník z FC Barcelona.

Pre krajinu to bude už tretie finále za posledné roky. V roku 2014 prehrala na MS v boji o zlato s Nemeckom, vlani vo finále Copa America nestačila na Chile. V nedeľu v noci bude mať šancu na prvú veľkú trofej od roku 1993.

Hrdinom duelu bol Messi, ktorý si ku gól pripísal aj dve asistencie. Prvú už v 3. minúte, keď na 70-tisícovom štadióne NRG v Houstone vysunul lobom Lavezziho a ten hlavou otvoril skóre. V 32. minúte sa sám prezentoval krásnou strelou z priameho kopu, keď ľavačkou poslal loptu do pravého horného rohu bránky Brada Guzana.

V druhom polčase pridal dva góly Higuain, pri druhom mu asistoval opäť Messi. "Náš tím nedal súperom žiadnu šancu. Myslím si, že proti USA sme dominovali celých 90 minút," povedal na margo semifinálového triumfu Martino.

Domáci nastúpili bez viacerých opôr a celý zápas ťahali za kratší koniec. V zostave im chýbali suspendovaní Bobby Wood a Jermaine Jones.

Triumf a postup Argentíny zatienili zranenia Augusta Fernandeza, Marcosa Roja a Lavezziho. Posledný menovaný si zlomil ľavý lakeť a vo finále sa nepredstaví.

V závere polčasovej prestávky, keď hráči čakali na začiatok druhej časti, sa udiala kuriózna situácia. Jeden z fanúšikov vybehol z tribún na trávnik priamo k Messimu. Požiadal ho o autogram na argentínsky dres, potom padol na kolená a poklonil sa jeho kopačkám. Vzápätí sa rozbehol preč a nakoniec ho chytili bezpečnostní príslušníci. Informovala agentúra dpa.

semifinále:

USA - Argentína 0:4 (0:2)



Góly:
4. Lavezzi, 33. Messi, 50. a 86. Higuain