Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Dukla oslavuje polstoročie, uctila si osobnosti, odmenila vernosť

Roman Benčík, archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Na slávnostnom večere v aule Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici si pripomenula históriu, oceňovala a udeľovala pamätné medaily, ceny za mimoriadny prínos.

Banská Bystrica 5. októbra (TASR) - Na slávnostnom večere pri príležitosti osláv 50-ročného jubilea armádneho strediska Dukla najviac zarezonoval v aule Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici medailový prierez históriou. Minister obrany Peter Gajdoš výstižne vyzdvihol význam strediska: "Dukla znamená veľa pre celé Slovensko, je to obrovská tradícia. Vidieť za ňou obrovský kus práce, od športovcov počnúc, po ich rodiny. Ten výpočet medailí je obdivuhodný, bolo to aj o drine, odriekaní, bolesti, zraneniach, aby sme sa napokon my všetci tešili. Som rád, že som bol na tomto krásnom večere, pripomenuli sme si medailistov, realizačné tímy, všetci si zaslúžia veľkú vďaku."

Za súčasť osláv sa považoval aj vstup do života knihy Svedectvo veliteľa. Z pohľadu a spomienok Ivana Čierneho, bývalého šéfa strediska v rokoch 1990 - 2001, stvárnil autor Jozef Mazár beletristický a faktografický prierez históriou strediska. Na krste knihy sa objavili traja olympijskí víťazi futbalista František Kunzo, vodní slalomári Elena Kaliská a Michal Martikán, stali sa súčasťou krstu, rovnako ako súčasný prezident SOV Anton Siekel i jeho predchodca František Chmelár.

"Kniha nie je o Čiernom, ale o Dukle, o armádnom športe, s názormi viacerých ľudí," povedal Ivan Čierny. "Všetci sa v konečnom dôsledku zhodli na jednom, že armádny šport prináša Slovensku mimoriadny efekt. Ja si len želám, aby sa konečne začalo uvažovať o zjednotení, o spoločnej snahe, pretože ak sa nebudeme venovať mládeži, a pripomínam, že Dukla mala vždy dobrú mládež, tak neviem, čo bude ďalej. Zatiaľ máme olympijských víťazov, medailistov z majstrovstiev sveta, no pri tej konkurencii vo svete a vplyvu peňazí sa ťažko na nich nadviaže."

Ivan Čierny si najradšej v knihe zaspomínal na detstvo a spoluprácu ľudí na Dukle. "Mal som okolo seba aj schopnejších ľudí ako ja, no dokázal som ich riadiť a podľa hesla úspešného podnikateľa pána Baťu aj ovládať. Ako jednotlivec nič neznamenáte, bez schopných tímov a spätých väzieb sa nedočkáte úspechu. Dukla pre mňa znamenala v živote východisko, možnosť, rozlet. Často sa ma mnohí pýtajú, čo sme, kde sme a ja musím konštatovať, že sa na mládež v organizovanej forme zabúda. Je to dosť nepochopiteľné, keď dnes nevieme s istotou povedať ako bude zajtra."