Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Armstrong v písomnej výpovedi prezradil konkrétne mená

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Medzi osobami, ktoré Armstrongovi údajne dodávali nepovolené dopingové látky, sú podľa jeho výpovede tréner Pepi Marti, Dr. Pedro Celaya, Dr. Luis Garcia del Moral a Dr. Michele Ferrari.

Austin 11. apríla (TASR) - Zdiskreditovaný americký cyklista Lance Armstrong prezradil pod prísahou v písomnej výpovedí mená ľudí, ktorí údajne vedeli o jeho systematickom dopingu. Zároveň poprel, že by komukoľvek zaplatil za to, aby mlčal o jeho dopingových prešľapoch.

Armstrong písomne odpovedal na otázky v procese so spoločnosťou Acceptance Insurance, ktorá od neho žiadala vrátenie troch miliónov dolárov. Tie mu vyplatila ako bonusy za dosiahnuté výsledky. Texasan spor uzavrel vlani mimosúdnym vyrovnaním, jeho písomné výpovede sa ale tento týždeň dostali do spisu iného súdneho procesu na federálnej úrovni. Ten sa zaoberá zneužívaním verejných financií na sponzoring jeho niekdajšieho tímu US Postal a Armstrongovi pri dokázaní viny hrozí pokuta prevyšujúca 100 miliónov dolárov.

Medzi osobami, ktoré Armstrongovi údajne dodávali nepovolené dopingové látky, sú podľa jeho výpovede tréner Pepi Marti, Dr. Pedro Celaya, Dr. Luis Garcia del Moral a Dr. Michele Ferrari. Okrem nich mu údajne pri dopingu asistoval aj tímový manažér Johan Bruyneel a vedel o tom vraj aj finančný šéf tímu US Postal Thomas Weisel. Všetci menovaní ale už v minulosti popreli, že Armstrongovi pri užívaní zakázaných podporných prostriedkov pomáhali.

"Armstrong nikdy nezaplatil ani neponúkol peniaze nikomu, aby kryl jeho doping alebo doping niekoho iného. V niektorých prípadoch ale Armstrong poskytol výhody alebo príspevky pre mnoho ľudí a inštitúcií, ktoré mohli vedieť alebo podozrievať Armstronga z užívania zakázaných podporných prostriedkov," napísal Armstrong vo svojej písomnej výpovedi.

Armstrong prišiel o všetkých sedem titulov z Tour de France a dostal doživotný dištanc po tom, ako mu Antidopingová agentúra USA (USADA) dokázala systematické užívanie dopingu počas aktívnej kariéry. K dopingovej minulosti sa verejne priznal v januári 2013.