Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Barcelona zdolala Arsenal 2:0, bližšie k štvrťfinále je aj Bayern

Hráč Bayernu Mníchov Thomas Müller (druhý sprava) strieľa úvodný gól cez brankára Juventusu Turín Gianluigiho Buffona vo futbalovom zápase osemfinále Ligy majstrov Juventus Turín - Bayern Mníchov v Turíne 23. februára 2016. Foto: TASR/AP

V drese nemeckého tímu nastúpil na jubilejný 100. zápas v Lige majstrov kapitán Philipp Lahm.

Bratislava 23. februára (TASR) - Obhajca trofeje FC Barcelona sa výrazne priblížil k postupu do štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2015/2016. Katalánsky veľkoklub potvrdil rolu veľkého favorita a v utorňajšom prvom osemfinálovom zápase zvíťazil na pôde londýnskeho Arsenalu 2:0 po góloch Lionela Messiho, vďaka čomu si vytvoril výbornú východiskovú pozíciu do domácej odvety. Tá je na programe v stredu 16. marca.

V druhom súboji utorňajšieho večera remizoval vlaňajší finalista súťaže Juventus Turín doma s Bayernom Mníchov 2:2, hoci prehrával už 0:2. Na presné zásahy Thomasa Müllera a Arjena Robbena dokázali odpovedať Paulo Dybala a striedajúci Stefano Sturaro, no v lepšej pozícii pred domácou odvetou je aj tak Bayern. V drese nemeckého tímu nastúpil na jubilejný 100. zápas v Lige majstrov kapitán Philipp Lahm.

Arsenal vyrukoval na súpera s defenzívnou taktikou a nádejou, že mu vyjde niektorý z rýchlych brejkov. Po prvom z nich však zbabral finálnu prihrávku Ramsey, čím obral svoj tím o solídne sa črtajúcu šancu. Skutočnú tutovku spálil v 22. minúte Oxlade-Chamberlain, ktorému obrana Barcelony vo vlastnom pokutovom území nevenovala veľkú pozornosť, lenže strela stredopoliara Arsenalu nemala patričnú silu ani smer a ter Stegen si s ňou poradil. Barcelona vyčkávala na trhliny súpera v defenzíve, ale jej ofenzívne juhoamerické esá domáci dobre pokrývali. "Kanonieri" sa katalánskeho giganta nezľakli, v prvom polčase predviedli v ofenzíve niekoľko solídnych výpadov, ale finálna a predfinálna fáza bola ich slabou stránkou. V 49. minúte im mohol ukázať, ako sa má premieňať šanca Neymar, ale vybiehajúci Čech proti nemu skvele zasiahol. V druhom dejstve dianie na ihrisku nabralo grády, hra sa prelievala z jednej strany na druhú. Po hodine hry mohol skórovať hlavou Giroud, ale ter Stegen na čiare loptu vyškriabal. V 71. minúte Katalánci predviedli rýchlu akciu na jeden dotyk, ktorá sa začala pred ich vlastnou šestnástkou. Lopta cez Iniestu a Suareza putovala bleskovo k Neymarovi, ktorý ju naservíroval do gólovej situácie Messimu a ten si s ňou hravo poradil - 0:1. O sedem minút neskôr bolo v akcii opäť trio Messi - Neymar - Suarez so zakončením uruguajského útočníka, ktorý však trafil len do žrde. V 83. minúte po hrúbke Mertesackera Flamini, ktorý bol na ihrisku sotva niekoľko desiatok sekúnd, kopol vo vlastnej šestnástke do Messiho a Argentnínčan z bieleho bodu nezaváhal - 0:2.

V Turíne patrila prvá šanca domácim, Mandžukič sa prebil do šestnástky, ale Neuer mu prekazil radosť. Potom sa však "stará dáma" na dlhé minúty v ofenzíve odmlčala. Bayern prevzal opraty duelu do svojich rúk, súpera prevýšili v držaní lopty a postupne si vytváral aj šance. V 4. minúte sa odhodlal k prudkej strele z 20 m Vidal, ktorý vyprášil rukavice Buffona. V 12. minúte spálil tutovku Müller, keď sa po prihrávke od Lewandowského úplne sám na päťke pošmykol. Nemecký tím trpezlivo búšil do súpera, ktorého držali nad vodou zákroky Buffona. Aj brankár Juventusu však bol prikrátky na situáciu zo 43. minúty s gólovým "klincom" Müllera, ktorý ho zatĺkol po predchádzajúcej dobrej práci Robbena - 0:1. Tréner Allegri vycítil, že v hre jeho mužstva to škrípe a na druhý polčas poslal do stredu poľa Hernanesa namiesto Marchisia. Ani táto súčiastka však nepriniesla zmenu diania, Bayern kontroloval hru a v 55. minúte ho Robben poslal do dvojgólového vedenia strelou k pravej žrdi - 0:2. Iskierku nádeje pre domácich vykresal Dybala, ktorý po "jasličkovej" prihrávke od Mandžukiča nemal problém prekonať Neuera - 1:2. Juventusu sa štvrť hodinu pred koncom zápasu podarilo vyrovnať "vešiakom" od brvna v podaní striedajúceho Sturara - 2:2, ktorý pre talianskeho majstra zachoval aspoň malú nádej na postup.

Liga majstrov - 1. zápasy osemfinále:

Arsenal Londýn - FC Barcelona 0:2 (0:0)
Góly:
71. a 83. Messi (druhý z 11 m). Rozhodoval: Cakir (Tur.), ŽK: Monreal - Pique

zostavy a striedania:
Arsenal:
Čech - Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Ramsey, Coquelin (82. Flamini) - Oxlade-Chamberlain (50. Walcott), Özil, Sanchez - Giroud (72. Welbeck)
Barcelona: ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitič, Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar

Juventus Turín - Bayern Mníchov 2:2 (0:1)
Góly:
63. Dybala, 76. Sturaro - 43. Müller, 55. Robben. Rozhodoval: Atkinson (Angl.), ŽK: Morata - Costa, Lewandowski, Vidal

zostavy a striedania:
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra - Cuadrado, Khedira (69. Sturaro), Marchisio (46. Hernanes), Pogba - Mandžukič, Dybala (75. Morata)
Bayern: Neuer - Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat (74. Benatia) - Vidal - Robben, Müller, Alcantara, Costa (84. Ribery) - Lewandowski