Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Arsenal pôjde do osemfinále LM po 7 rokoch, Arteta: Je to skutočný sen

Hráč Arsenalu Martin Odegaard (uprostred) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil piaty gól v zápase B-skupiny Arsenal Londýn - Racing Lens Ligy majstrov vo futbale v Londýne 29. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Zverenci Mikela Artetu proti francúzskemu mužstvu doslova naplnili svoj prívlastok "kanonieri". Päť gólov "nasúkali" súperovi už v prvom polčase, pričom prvé štyri padli do 27. minúty.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Futbalisti Arsenalu Londýn sa po siedmich rokoch predstavia v osemfinále Ligy majstrov. V stredu deklasovali Racing Lens 6:0 a zabezpečili si postup z prvého miesta B-skupiny. Istú účasť vo vyraďovacej fáze má aj holandský PSV Eindhoven, ktorý triumfoval na pôde Sevilly 3:2.

Zverenci Mikela Artetu proti francúzskemu mužstvu doslova naplnili svoj prívlastok "kanonieri". Päť gólov "nasúkali" súperovi už v prvom polčase, pričom prvé štyri padli do 27. minúty. Postupne sa presadili Kai Havertz, Gabriel Jesus, Bukayo Saka a Gabriel Martinelli. V nadstavenom čase ešte zvýšil Martin Odegaard. Po zmene strán Arsenal mierne poľavil, no súpera k výraznejšej šanci nepustil. Na konečných 6:0 upravil v 86. minúte Jorginho z pokutového kopu.

Arsenal vybojoval jubilejné 100. víťazstvo v LM a v jarnej fáze sa predstaví po sedemročnej prestávke. "Je to skutočný sen. Dnes sme mali šancu sa kvalifikovať a podarilo sa nám to naozaj presvedčivým spôsobom proti dobrému tímu. Od začiatku sme ukázali veľa agresivity a odhodlania. Je skvelé, že sme doma strelili veľa gólov a neinkasovali žiadny. Hráči musia veriť, že sme toho schopní proti veľkým súperom. Teraz si počkáme na to, koho uvidíme ďalej," zhodnotil zápas Arteta.

Londýnčania sa vďaka víťazstvu v skupine v osemfinále určite nestretnú s Manchestrom City, Realom Madrid, Bayernom Mníchov či Barcelonou. "Keď sme prvýkrát zbadali našu skupinu, chceli sme skončiť na vrchole. Podarilo sa nám to a môžeme byť hrdí," citovala Saku agentúra AP. Lens figuruje na treťom mieste tabuľky a na miestenku v Európskej lige mu stačí remíza proti Seville.

Sevilla je na poslednom mieste s dvoma bodmi. V stredajšom dueli proti PSV pritom mala do 68. minúty dvojgólový náskok. V prvom polčase sa presadil obranca Sergio Ramos a po zmene strán zvýšil Youssef En Nesyri. V 66. minúte však prišlo vylúčenie Lucasa Ocamposa, ktorý dostal dve žlté karty v priebehu troch minút.

Hostia využili početnú výhodu prakticky hneď, keď brankára Marka Dmitroviča prekonal striedajúci Ismael Saibari. Vyrovnanie prišlo v 81. minúte po vlastnom góle obrancu Nemanju Gudelja a o triumfe holandského tímu rozhodol v nadstavenom čase opäť striedajúci hráč. Americký reprezentant Ricardo Pepi zakončil hlavičkou po centri Yorbeho Vertessena. Eindhoven sa tak prebojoval do osemfinále LM prvýkrát od sezóny 2015/2016.

"Ak mám byť úprimný, keď som videl, že padol gól na 2:2, povedal som spoluhráčovi, že teraz je naša chvíľa. Cítili sme, že to bol dôležitý zásah a vedeli sme, že príde víťazstvo," komentoval Pepi. Sklamanie naopak neskrýval Ramos. "V Lige majstrov rozhodnú malé detaily. Mali sme to pod kontrolou, ale vylúčenie spoluhráča sa ukázalo ako kľúčové. Je to sklamanie, keďže nie vždy môžete byť súčasťou tejto súťaže, no musíme držať hlavy hore. Dnes to bola pre klub ťažká prehra," skonštatoval po zápase.