Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Arsenal zmazal na pôde Chelsea dvojgólové manko a je stále nezdolaný

Futbalista Arsenalu Londýn Leandro Trossard sa teší po strelení vyrovnávajúceho gólu na 2:2 v zápase 9. kola anglickej premier League FC Chelsea - FC Arsenal v Londýne v sobote 21. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V zápase 9. kola prehrávali ešte štvrťhodinu pred koncom 0:2.

Londýn 21. októbra (TASR) -Futbalisti Manchestru City po dvoch prehrách v Premier League dokázali opäť zabodovať naplno. Úradujúci majster zdolal Brighton & Hove Albion 2:1 a vďaka triumfu vytvoril nový rekord najvyššej anglickej súťaže, na domácom Etihad Stadium zaznamenal 21. víťazstvo v sérii a prekonal v tejto štatistike mestského rivala United. Dostal sa tak na čelo neúplnej tabuľky. Arsenal v šlágri 9. kola zmazal dvojgólové manko na ihrisku Chelsea a po remíze 2:2 zostal naďalej bez prehry.

"Citizens" sa dostali vedenia už po siedmich minútach, keď Jeremy Doku potiahol akciu po ľavom krídle, našiel v šestnástke Juliana Alvareza, ktorý nezaváhal a potvrdil svoju formu. Argentínsky útočník nastúpil v tejto sezóne v 14 zápasoch vo všetkých súťažiach a má na svojom konte 7 gólov a 5 asistencií. O necelých dvanásť minút domáci zvýšili na 2:0, keď chybu hostí využil kanonier Erling Haaland, ktorý v klube skóroval po štyroch dueloch. Nór je s deviatimi presnými zásahmi na čele tabuľky strelcov. "Proti Brightonu je nemožné kontrolovať hru celý zápas. Prvý polčas sme odohrali výnimočne a mali sme viac šancí," uviedol tréner Pep Guardiola podľa agentúry AFP.

Kouč City na pozápasovej tlačovej konferencii vzdal svoju osobitnú poctu Bobbymu Charltonovi, ktorý v sobotu zomrel vo veku 86 rokov. "Vyjadrujeme od nás sústrasť najmä jeho rodine. Sir Bobby Charlton reprezentoval Manchester United a anglický futbal tak ako nik iný. Bol osobnosťou, ktorú obdivoval celý svet."

Brighton po zmene strán znížil. Hostia priedviedli rýchly protiútok a Ansu Fati prekonal brankára Stefana Ortegu. Domáci však svoj tesný náskok udržali aj napriek vylúčeniu obrancu Manuela Akanjiho. "Citizens" sú na prvom mieste, ale štvrtý Tottenham, ktorý zaostáva o bod, má k dobru pondelňajší duel s Fulhamom.

Druhý o skóre je Arsenal, ktorý v londýnskom derby na ihrisku Chelsea prehrával ešte štvrťhodinu pred koncom 0:2. "The Blues" sa dostali do vedenia už v 15. minúte, keď pokutový kop premenil stredopoliar Cole Palmer. Na 2:0 zvýšil v úvode druhého polčasu Mychajlo Mudryk. Domáci mohli v 57. minúte zvýšiť už na rozdiel troch gólov, ale Palmer nedokázal z bezprostrednej blízkosti skórovať. "Samozrejme, že sme sklamaní. Myslím, že sme stratili dva body. Nemôžeme sa však pozerať len na záverečných niekoľko minút, bolo tam aj veľa pozitívnych vecí. Hrali sme s tímom, ktorý v minulej sezóne bojoval o titul, môžeme byť na seba hrdí. Ukázali sme charakter. Sme na dobrej ceste, musíme však ďalej pokračovať v práci," povedal kormidelník domácih Mauricio Pochettino. Chelsea nevyšiel úvod novej sezóny, keď v prvých šiestich dueloch zvíťazila len v jednom. V uplynulých troch však vidieť zlepšenie, keď po triumfoch vo Fulhame (2:0) a Burnley (4:1) nebola ďaleko k tretiemu trojbodovému zápisu v rade.

"Kanonieri" postupne zapli na vyššie obrátky a počas siedmich minút vyrovnali. V 77. minúte im pomohol brankár Robert Sanchez, ktorý zle rozohral a Declan Rice znížil. Na konečných 2:2 upravil striedajúci Leandro Trossard. "Spôsob, akým mužstvo zareagovalo na druhý gól, bol fenomenálny. Všetci hráči na ihrisku až po tých na lavičke premýšľali ako zmeniť vývoj zápasu," konštatoval Mikel Arteta, tréner Arsenalu. Nadviazal na neho Rice: "Ukázať srdce a charakter, nie je ľahké, keď prehrávate 0:2. Bolo to hlavne o bojovnosti a predviedli sme dobrý návrat do duelu." Arsenal si tak udržal nulu v kolonke prehier v tejto sezóne.

Aj United bodoval


Druhý manchesterský klub United vyhral na ihrisku posledného Sheffieldu United 2:1 a posunul sa na ôsme miesto. O troch bodoch pre hostí rozhodol gól Dioga Dalota zo 77. minúty. United si pred stretnutím uctili pamiatku klubovej legendy Bobby Charltona, bývalý dlhoročný hráč "červených diablov", ťahúň anglickej reprezentácie a majster sveta z roku 1966 zomrel v sobotu vo veku 86 rokov. Hráči pred úvodným výkopom položili do stredu ihriska veniec s nápisom "Na pamiatku Sira Bobbyho".

V Merseyside derby zvíťazil Liverpool nad mestským rivalom Evertonom 2:0. Domáci po bezgólovom prvom polčase využili presilovku, ktorú hrali od 37. minúty, keď dostal Ashley Young druhú žltú a zároveň červenú kartu. Oba góly strelil Mohamed Salah, prvý v 75. minúte z penalty. Everton bol po zápase nespokojný s výkonom rozhodcu Craiga Pawsona. V 64. minúte sa útočník Beto dostával za obranu domácich, keď ho zastavil Ibrahima Konate. Francúzsky obranca mal už na svojom konte žltú kartu, ale druhú nedostal. Tréner hostí Sean Dyche označil tento okamih za kľúčový: "Nechcem hovoriť o rozhodcoch, ale nemám na výber. Rozhodnutie nevylúčiť ich hráča malo obrovský vplyv na zápas. Komunikoval som s rozhodcom po zápase a povedal mi, že si myslel, že Betovi ušla lopta, a preto to nebola žltá karta." Kouč Jürgen Klopp vystriedal Konateho pár sekúnd po faule. Po stretnutí priznal, že jeho tím mal v tejto situácii šťastie a mohol dohrávať duel rovnako len v desiatich. Liverpoolu patrí v tabuľke tretia priečka, keď na City a Arsenal stráca len bod, Everton je na 16. mieste.

Na piatej priečke je Newcastle, ktorý vyhral doma nad Crystal Palace jasne 4:0. Jacob Murphy strelil prvý gól a na ďalšie dva prihral. Slovenský brankár Martin Dúbravka z Newcastlu sedel na lavičke náhradníkov. Brentford zvíťazil nad Burnley 3:0 a dosiahol druhý triumf v sezóne. Wolverhampton otočil duel v Bournemouthe z 0:1 na 2:1, keď využil presilovku po vylúčení Lewisa Cooka. Nottingham neudržal vedenie 2:0 po góloch Chrisa Wodda a nakoniec iba remizoval s nováčikom Lutonom 2:2.

Premier League - 9. kolo:

FC Liverpool - Everton FC 2:0 (0:0)
Góly: 75. a 90.+7 Salah (prvý z 11 m), ČK: 37. Young (Everton) po 2. ŽK

AFC Bournemouth - Wolverhampton Wanderers 1:2 (1:0)
Góly: 17. Solanke - 47. Cunha, 87. Kalajdžič, ČK: 54. Cook (AFC)

FC Brentford - FC Burnley 3:0 (1:0)
Góly: 25. Wissa, 62. Mbeumo, 87. Ghoddos, ČK: 78. Roberts (Burnley) po 2. ŽK

Manchester City - Brighton & Hove Albion 2:1 (2:0)
Góly: 7. Alvarez, 19. Haaland - 73. Fati, ČK: 90.+6 Akanji (City) po 2. ŽK

Newcastle United - Crystal Palace 4:0 (3:0)
Góly: 4. Murphy, 44. Gordon, 45.+2 Longstaff, 66. Wilson
/M. Dúbravka (Newcastle) na lavičke náhradníkov/

Nottingham Forest - Luton Town 2:2 (0:0)
Góly: 48. a 76. Wood - 83. Ogbene, 90.+2 Adebayo

FC Chelsea - FC Arsenal 2:2 (1:0)
Góly: 15. Palmer (z 11 m), 48. Mudryk - 77. Rice, 84. Trossard

Sheffield United - Manchester United 1:2 (1:1)
Góly: 34. McBurnie (z 11 m) – 27. McTominay, 77. Dalot