Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Banskobystrická latka nabitá menami: Magnetmi sú Bubeník a Beitiová

Slovenský reprezentant Matúš Bubeník v kvalifikácii skoku do výšky mužov na 22. majstrovstvách Európy v atletike na štadióne Letzigrund v Zürichu v stredu 13. augusta 2014. Foto: TASR/AP

V hale na Štiavničkách sa pripravuje na stredu 4. februára výškarské podujatie s historicky najkvalitnejším obsadením.

Banská Bystrica 29. januára (TASR) - Na 21. ročníku Banskobystrickej latky (BBL) si zaskáče aj Ruth Beitová. Organizátorom sa podarilo zabezpečiť jej účasť a prírastok v podobe legendárnej Španielky opäť viac upozornil na fakt, že sa v hale na Štiavničkách pripravuje na stredu 4. februára výškarské podujatie s historicky najkvalitnejším obsadením.

K magnetom podujatia, na ktoré sa už teraz vypredali vstupenky, pribudol aj slovenský skokan Matúš Bubeník. Na Ostravskej latke v utorok žiaril, dokonca zvíťazil a po výkone 230 cm zdolal aj Čecha Jaroslava Bábu, ďalšiu osobnosť pod vysokými stojanmi. Slovenské historické tabuľky sa opäť skvalitnili, cez 230 a viac sa už prehupli Ruffíni, Horák, Kabelka a teraz Bubeník. "Momentálne sa cítim výborne, z aktuálnej formy sa zrodil aj môj ostravký pokus. Na Banskobystrickej latke si trúfam posunúť sa opäť vyššie," trúfa si.

Legendárna Beitiová

Štartovnú listinu žien obohatila majsterka Európy, legendárna Španielka Ruth Beitiová. V sobotu v Hustopečiach napriek tomu, že pricestovala len v deň pretekov skočila španielsky veteránsky rekord kategórie nad 35 rokov 194 cm a skončila druhá. Následne v utorok v Cottbuse pridala ďalšie dva cm na 196. Do Banskej Bystrice sa chystajú aj obaja Taliani, ktorí vyhrali Hustopečské skákaní na Morave Marco Fassinotti (234, zároveň líder svetových tabuliek) a Alessia Trostová (196). Fassinotti po sobote sľuboval Štiavničkám vylepšenie talianskeho absolútneho rekordu, ktorý v sobotu výkonom 234 cm vyrovnal. Trostová je späť v kvalitnej forme, v Banskej Bystrici na ňu však čakajú ťažšie súperky ako v sobotu, najmä vlaňajšia svetová jednotka a spoludržiteľka výkonu roka Ruska Maria Kučinová (v sobotu vo Volgograde 196 s rezervou a ďalej neskákala), ktorá bude súťažiť v nedeľu na Ruskej zime v Moskve.

Španielka Ruth Beitiová získala zlato v skoku do výšky žien na ME v atletike na štadióne Letzigrund vo švajčiarskom Zürichu 17. augusta 2014.
Foto: TASR/AP


Supertalent Hrubá

V ženskej súťaži sa objaví aj tretia z Hustopečí a druhá z Cottbusu Litovčanka Airine Palsyteová, ktorá v utorok skočila národný halový rekord 198 cm. Na Štiavničkách sa predstaví kompletný stupeň víťazov na ME v Zürichu, príde aj bronzová Ana Šimičová z Chorvátska (199), silné bude ukrajinské zastúpenie Oksana Okunevová (198) a Iryna Heraščenková (195). Dva metre už pokorila skúsená Ruska Irina Gordejevová, bronzová z ME 2012 a olympijská finalistka (204 vonku a 201 v hale). Najnovšou ozdobou bude aj český supertalent Michaela Hrubá, vlani strieborná na MSJ v Eugene so 191 cm v 16 rokoch.

Otázni Uchov a Školinová

Organizátori BBL vnímajú situáciu, ktorá nastala v Hustopečiach, keď ruské hviezdy Ivan Uchov a Svetlana Školinová zrušili minulú stredu štart pre anginózne ochorenie. Podľa posledných správ Uchov už začal trénovať, Školinová zatiaľ nie. Rozhodnutie o ich štarte by malo padnúť do konca týždňa.

V mužskej súťaži nastal pretlak záujemcov. Do zoznamu účastníkov pribudol aj tretí z Hustopečí Talian Silvano Chesani (233, v sobotu 230).

Ruský atlét Ivan Uchov počas skoku do výšky na Diamantovej lige v Lausanne 3. júla 2014.
Foto: TASR/AP
.
Aktuálna štartovná listina

muži: Mutaz Essa Baršim (Kat.), Ivan Uchov (Rus.), Marco Fassinotti (Tal.), Andrij Procenko (Ukr.), Aleksej Dmitrik (Rus.), Silvano Chesani (Tal.), Antonis Mastoras (Gr.), Gianmarco Tamberi (Tal.), Jesse Williams (USA), Jaroslav Bába (ČR), Mihai Donisan (Rum.), Matúš Bubeník, Lukáš Beer (obaja SR)

ženy: Alessia Trostová (Tal.), Svetlana Školinová, Marija Kučinová (obe Rus.), Airine Palsyteová (Lit.), Ana Šimičová (Chorv.), Oksana Okunevová (Ukr.), Iryna Heraščenková (Ukr.), Ruth Beitiová (Špan.), Irina Gordejevová (Rus.), Michaela Hrubá (ČR)