Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Športový arbitrážny súd zrušil zákaz pre hormónové atlétky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pre indickú šprintérku Dutee Chandovú sa opäť otvorili dvere pre účasť na budúcoročných olympijských hrách v Rio de Janeiro.

Naí Dillí 28. júla (TASR) - Pre indickú šprintérku Dutee Chandovú sa opäť otvorili dvere pre účasť na budúcoročných olympijských hrách v Rio de Janeiro. Športový arbitrážny súd (CAS) totiž rozhodol o zrušení pravidla Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktoré bránilo v účasti na OH ženským reprezentantkám s vysokou hladinou mužských hormónov.

"Stálo ma to všetko veľa síl, ale teším sa z tohto rozhodnutia," citovala agentúra AP 19-ročnú atlétku. "Mojím cieľom je teraz kvalifikovať sa na olympijské hry. Uvedomujem si tiež, že v prospech mňa hovorí aj nízky vek a vďaka tomu si môžem splniť sen, ktorým je zisk viacerých medailí pre Indiu."

Chandová dostala vlani dištanc po tom, čo mala v tele vysokú hladinu testosterónu. Podľa pravidiel IAAF preto nemohla štartovať na viacerých podujatiach a musela sa vzdať účasti na Hrách Commonwealthu a Ázijských hrách. "Indická vláda mi v tejto veci naozaj veľmi pomohla. Verím, že ma bude podporovať ešte viac a budem môcť v nasledujúcich mesiacoch trénovať v USA," dodala Chandová.