Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Na Dudinskej päťdesiatke víťazný Tóth s osobným rekordom na 20 km

Matej Tóth Foto: TASR

O tom, aké možnosti sa v ňom ukrývajú, odhalil Marej Tóth už na samom začiatku, a potom len pridával na tempe.

Dudince 22. marca (TASR) - Najlepší slovenský chodec Matej Tóth podľa očakávania ozdobil 33. ročník Dudinskej päťdesiatky najhodnotnejším výkonom. Na 20 km trati si v kúpeľnom mestečku vytvoril osobný rekord 1:19:48 a vo víťaznom sóle suverénne o takmer tri minúty prevalcoval trojnásobného olympijského medailistu Austrálčana Jareda Tallenta (1:22:45).

O tom, aké možnosti sa v ňom ukrývajú, odhalil Matej Tóth už na samom začiatku, a potom len pridával na tempe. Na čele najskôr krúžil Novozélančan Rew, no netrvalo dlho a Matej Tóth už začal udávať tón. Na medzičasoch bolo zrejmé, že sa pokúsi zlepšiť svoj predchádzajúci osobný rekord (1:20:14), v cieli sa tešil nielen z neho, ale aj z tretieho víťazstva na dvadsiatke v Dudinciach za sebou, celkove na tejto trati už šiesteho.

"Bola to otázka času a ja som strašne šťastný, že mi úmysel vyšiel práve v Dudinciach, v podstave v mojom druhom domovskom meste,"
vydýchaval sa v cieli Matej Tóth. "Je tu som mnou celá rodina, veľmi sa z toho teším, už dlho som vedel, že na to mám a prišlo to vtedy, keď som to najmenej očakával."

Matej Tóth si výnimočný cieľ pred Dudincami nekládol. "Chcel som si len schuti zapretekať a keď som cítil, že mi to ide ľahko a zadarmo, tak som vyskúšal útok na osobák, presne od 8. kilometra som si už veril a cieľavedome šliapal za svojím najlepším časom."

Prelomiť hranicu 1:20 h na 20 km dokáže len chodec úzkej svetovej špičky a Matej Tóth už do nej so šiestym najlepším výkonom roka neodmysliteľne patrí. "V roku 2011 som šiel tesne k 1:20, a to je už rovnaká úroveň závisiaca od šťastia. Už naozaj bolo načase. Celé preteky som šiel sám na relatívne ťažkom okruhu, som navyše aj po sústredení na horách a pretekoch v Lugane, takže rezervy naozaj pociťujem. Nikdy nebol môj cieľ prelomiť 1:20, aj Dudince beriem ako prípravu a od tohto výkonu sa môže odvinúť aj úsilie bojovať o medailu na vrcholných podujatiach."

Tohto roku sa za vrchol považujú letné ME v Zürichu a odrazu by si mohol Matej Tóth vyberať z dvoch disciplín. "Na počasí až tak teraz nezáležalo, som dosť skúsený na to, aby som zvládol aj extrémne teplo. Porovnávať sa môžem s najlepšími, znovu som si dokázal, že s nimi môžem držať krok. Na 8., 9. km som si bol vedomý, že je to môj deň, tretiu päťku som zvládol ľahko euforicky, treba si len zakódovať tieto pocity v hlave. Záverečná päťka bola tvrdšia, no divácky emocionálna, aj preto som vydržal. Že by som pokoril hranicu 1:20, to som na 17. km vedel, ale presviedčali ma o nej aj predchádzajúce pocity a tempo, aké som dovtedy zvládol. Aj by ma mohli Dudince inšpirovať na úvahy, že by som mohol na ME skúsiť dvadsiatku. Nehovorím, že je to vylúčené, v dvadsiatkárskych režimoch sa cítim veľmi dobre a všetko ukáže čas. Teraz sa zameriam hlavne na Svetový pohár na dvadsiatku, až potom začnem rozmýšľať o majstrovstvách Európy."

Výsledky
20 km muži:
1. Matej Tóth (SR) 1:19:48, 2. Jared Tallent (Austr.) 1:22:45, 3. Caio Oliveira De Sena Bonfim (Braz.) 1:23:48, 4. Lebogang Shange (JAR) 1:24:09, 5. Quentin Rew (N. Zél.) 1:25:29, 6. Anton Kučmín 1:25:41, 7. Milan Rízek (obaja SR) 1:29:21

20 km ženy: 1. Ainhoa Pinedová (Špan.) 1:34:56, 2. Mária Gáliková (SR) 1:36:39, 3. Viktória Madarászová (Maď.) 1:37:00