Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Historický úspech atlétov SR na ME 2. ligy, Pupiš: Bolo to výnimočné

Na snímke Martin Pupiš. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vstup do prvoligového šampionátu sa považuje za niečo senzačné, a preto je namieste aj neutíchajúca radosť.

Banská Bystrica 28. júna (TASR) - Postupový úspech slovenských atlétov na majstrovstvách Európy druhej ligy v izraelskom Tel Avive neustále doznieva. Historicky premiérové druhé miesto a vstup do prvoligového šampionátu sa považuje za niečo senzačné, a preto je namieste aj neutíchajúca radosť.

Nestačí však len postúpiť, ale dôstojne a dlhšie v prvej lige, druhej najvýznamnejšej súťaži ME družstiev, pôsobiť. "Ja som si hneď zrátal, ako by sme dopadli s výkonmi, ktoré sme v Tel Avive dosiahli, v prvej lige," doložil šéftréner SAZ Martin Pupiš. "Vyšlo mi, že by sme získali 255 bodov a obsadili by sme siedme miesto, čiže by sme sa komfortným spôsobom udržali. To však nie je všetko, ak by sme odstránili jednobodové disciplíny, dostali by sme sa na hranu postupu do superligy."

Martin Pupiš by bol veľmi rád, keby ho na každom podujatí atléti hodili do vodnej priekopy, tak ako sa stalo v Tel Avive. "Bolo to niečo výnimočné, cestovali sme so všetkou skromnosťou a o postupe sme si nedovolili hlasnejšie rozprávať. Po technickej porade a oznámení, že postupujú až tri tímy, som povedal, že piate miesto je reálne a keďže bodové odstupy sa očakávali minimálne, môžeme sa k postupu priblížiť. Nakoniec sme sa nepozerali na chrbát postupujúcich, ale naopak, takmer všetci na náš. Ukazuje sa, že naša atletika nie je len o jednom, ale že sme sa posunuli vpred aj globálne."

Aj prezident SAZ Peter Korčok označil postup slovenskej atletiky za veľký úspech. "Naplnili sme kolektívne dielo a podaril sa nám husársky kúsok. Aj pri tomto postupe si môže každý uvedomiť, že naša atletika napreduje. Zaradili sme sa medzi vyspelejšie krajiny s miestom medzi 24 najlepšími v Európe. Súvisí to s lepšou prácou v kluboch i so stratégiou, akú sme si zvolili. Snažíme sa o to, aby atletika bola príťažlivá pre mladú generáciu. Jedna z prvých aktivít, na akú sme stavili, boli spoločné sústredenia, vytvárali sme tímový duch a naši športovci si začali navzájom viac fandiť. Na výjazdoch pôsobíme ako kompaktný tím a je oň aj lepšie postarané."

Rovnakú radosť ako vedenie prejavovali samotní atléti. Štvrtkárka Iveta Putalová: "V Tel Avive som zvíťazila, no nebolo to jednoznačné, dve súperky mali zbehnuté lepšie časy. Tímový duch spôsobil, že som dala do toho úplne všetko, no radosť som si primerane neužila. Zobrali ma na dopingovú kontrolu, už druhý deň za sebou, a strávila som na nej jeden a pol hodiny."

Trojskokan i diaľkár Tomáš Veszelka tiež naplnil očakávania. "Čakal som, že to bude horšie, ale na všetko zlé sa po úspechu zabudlo a bol to pre mňa veľký zážitok, niečo nezabudnuteľné. Len škoda, že som si v sobotu pri diaľke narazil členok a na víkendových majstrovstvách Slovenska budem len bežať a nie skákať."