Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Na halových MS postúpili Putalová i Bezeková z rozbehov na 400 m ďalej

Na archívnej snímke Iveta Putalová. Foto: TASR - Michal Svítok

Zo šiestich rozbehov postupovali ďalej po dve najlepšie plus šesť s najlepšími časmi.

Birmingham 2. marca (TASR) - Z rozbehov na 400 m postúpili na atletických HMS v Birminghame do večerného semifinále obe slovenské štvrtkárky, Iveta Putalová priamo z druhej priečky vo svojom rozbehu časom 53,97 a Alexandra Bezeková zo štvrtej na základe výkonu 52,78.

Zo šiestich rozbehov postupovali ďalej po dve najlepšie plus šesť s najlepšími časmi. Bezeková mala v 5. rozbehu dosť zložitú východiskovú pozíciu, pri porovnaní sezónnych časov tretiu za Britkou Doyleovou a Írkou Healyovou. Putalová sa ocitla v 6. rozbehu v podobnej situácii, štatisticky boli pred ňou Nigérijčanka Georgeová a Jamajčanka Jenkinsová. Obe slovenské štvrtkárky mali výhodu, väčšiu Putalová, v tom, že poznali časy súperiek a vedeli odhadnúť, aký čas treba zabehnúť na postup.

Štvrtá Bezeková sa vo finiši usilovala v 5. rozbehu prepracovať aspoň na tretie miesto, čo sa jej v súboji s Healyovou nepodarilo. Bolo však isté, že sa časom 52,78 zaradí medzi postupujúce. Putalová do semifinále postúpila priamo z 2. priečky, našťastie v závere odrazila nápor Srbky Čiričovej, zdolala ju o 0,05 sekundy. V jej 6. rozbehu sa bežalo najpomalšie a tretia v poradí Čiričová už do semifinále nepostúpila. Na postup s časom bolo treba zabehnúť minimálne 53,05.

O kuriozitu v rozbehoch sa v hale Birmingham postarali štvrtkári. Ešte nikdy v histórii HMS sa nestalo, že diskvalifikovali celý rozbeh. V treťom na vybočenie z dráhy doplatila kompletná pätica na štarte, Jamajčan Gayle, Katarčan Haroun, Lotyš Karpinskis, Bahamčan Russell a Taplin z Grenady.

Výsledky rozbehov

ženy

400 m


5. rozbeh: 1. McPhersonová (Jam.) 52,18, 2. Doyleová (V. Brit.) 52,31, 3. Healyová (Ír.) 52,75, 4. Alexandra BEZEKOVÁ (SR) 52,78

6. rozbeh: 1. Jenkinsová (Jam.) 53,39, 2. Iveta PUTALOVÁ (SR) 53,97, 3. Čiričová (Srb.) 54,02