Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

IAAF suspendovala Rusko, trest môže zahŕňať aj OH 2016

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zákaz platí na dobu neurčitú a môže zahŕňať aj budúcoročné olympijské hry v brazílskom Rio de Janeiro.

Berlín 14. novembra (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) v piatok večer provizórne suspendovala Ruskú atletickú federáciu s okamžitou platnosťou. Dôvodom je obrovský dopingový škandál v krajine.

Ruskí športovci tak odteraz nebudú môcť súťažiť na atletických podujatiach pod hlavičkou IAAF. Zákaz platí na dobu neurčitú a môže zahŕňať aj budúcoročné olympijské hry v brazílskom Rio de Janeiro.

Rozhodovací výbor IAAF sa zhodol pomerom hlasov 22 ku 1 na suspendácii počas telefonickej konferencie, ktorej sa zúčastnil aj prezident Sebastian Coe. Prikývol tak na pondelňajšie odporúčanie nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Správa tvrdí, že v krajine existuje rozsiahly a štátom podporovaný dopingový program, pričom má fungovať tajná dohoda medzi športovcami, federáciami a antidopingovými orgánmi. V správe sa ďalej uvádza, že v Rusku je "hlboko zakorenená kultúra podvádzania", ktorá umožnila športovcom, aby brali zakázané látky bez obáv, že budú testovaní. Pozitívne nálezy mali byť zničené, ale zatajené.

WADA v piatok večer zároveň rozhodla, že Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) nepracuje v súlade s jej pravidlami. "Po správe nezávislého výboru, ktorý odhalil významné problémy v práci RUSADA, požiadala WADA o vysvetlenie. RUSADA to urobila pred niekoľkými dňami, no zrejme neuspokojila vedenie Svetovej antidopingovej agentúry," agentúra TASS citovala poradkyňu ruského ministra športu Nataliu Želanovovú. Konečný verdikt WADA v tejto otázke by mal padnúť 18. novembra na zasadaní v Colorado Springs. Informovali agentúry Reuters a dpa.