Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Keňania boli voči Ndegwovi zhovievaví, CAS rozhodol o 4-ročnom treste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Športový arbitrážny súd (CAS) vo svojom zdôvodnení uviedol, že kenskí predstavitelia riešili jeho steroidovú kauzu veľmi zhovievavo.

Monaco 24. novembra (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne potrestal kenského bežca Benjamina Ngandua Ndegwu za jeho dopingový prehrešok štvorročným dištancom. CAS vo svojom zdôvodnení uviedol, že kenskí predstavitelia riešili jeho steroidovú kauzu veľmi zhovievavo. Atletická jednotka integrity (AIU) privítala verdikt arbitrážneho súdu po tom, čo sa na neho odvolala Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

Ngandu Ndegwa mal v júni 2015 po polmaratóne v Česku pozitívny dopingový nález na zakázaný norandrosterón. Kenský športový tribunál mu zaň udelil tento rok v apríli 20-mesačný zákaz činnosti, vzhľadom na dĺžku trestu tak mohol hneď súťažiť. IAAF sa tento verdikt nepáčil a podala voči nemu odvolanie na CAS. V ňom uviedla, že "neexistujú žiadne pádne dôvody na zredukovanie trestu" oproti zvyčajnému štvorročnému dištancu, ktorý sa v takýchto dopingových prípadoch udeľuje. IAAF takisto pripomenula, že Ngandu Ndegwa počas provizórnej suspendácie naďalej pretekal. CAS uznal pripomienky IAAF a súhlasil s reštartom trestu pre kenského vytrvalca, ktorý vyprší až v novembri 2021. Informáciu priniesla agentúra AP.