Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Registrácia na MMM je už uzavretá, ženy potvrdili stúpajúci záujem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ženy by mali na Medzinárodnom maratóne mieru (MMM) tvoriť tento rok až 37 percent zo všetkých účastníkov.

Košice 12. septembra (TASR) - Tri týždne pred 94. ročníkom Medzinárodného maratónu mieru (MMM) hlásia organizátori naplnenú kvótu a počet účastníkov 12.589 plánujú navýšiť už iba minimálne. Počas registrácie sa opäť potvrdil trend veľkého záujmu u žien, ktoré by mali tvoriť až 37 percent zo všetkých účastníkov.

Už od februára pretrváva enormný záujem o účasť na 94. ročníku MMM a k 11. septembru bolo prihlásených presne 12.589 bežcov. Organizátori na tomto čísle zastavili registráciu a do menoslovu prihlásených pribudnú už len elitní bežci a účastníci disciplíny Chodí celá rodina. O štart prejavili záujem bežci zo 48 krajín.

"Dokonca sme prekročili čísla, ktoré sme mali naplánované. Ak to okolnosti umožnia, tak dovolíme štart ľuďom, ktorí sú na tzv. čakačke. Vypredané je jav, ktorý sa opakuje už niekoľko rokov. Mňa len prekvapuje, že mnoho ľudí zo Slovenska, ba dokonca priamo z Košíc, tento termín zmešká a potom zvonia telefóny s otázkou, ako sa dostať na štart. Tým pre nás vznikajú komplikácie, keďže maratón nemá nekonečný limit," uviedol riaditeľ MMM Branislav Koniar na utorňajšej tlačovej konferencii v Košiciach.

Na veľkom záujme o účasť majú významný podiel ženy, ktoré sú najstrmšie rastúcou skupinou účastníkov za uplynulú dekádu. "Ich počet v minimaratóne dokonca prekročí hranicu 50 percent. Myslím si, že významný podiel na veľkom záujme žien má program Women Friendly Marathom, ale aj celková vášeň žien k tomuto športu."

Jedinou možnosťou ako sa ešte prihlásiť na MMM je tak už len disciplína "Chodí celá rodina." Jej súčasťou bude aj elitný svetový chodec Matej Tóth. "Povedali sme si, že pôjde o nesúťažnú disciplínu, ktorá nemá dopad na Maťov súčasný stav a tak súhlasil s účasťou. Prejde časť maratónskej trate s dĺžkou približne 4 kilometre," prezradil Koniar.

S 94. ročníkom košického maratónu bude spätých mnoho sprievodných podujatí. Jedným z nich bude odovzdanie pamätných certifikátov členom Diamantového klubu. Bežci, ktorí aspoň 25-krát dobehli do cieľa MMM, si ocenenia prevezmú v sobotu 30. septembra 10.30 na hlavnom pódiu EXPA. "Sme spolok nadšených amatérov, ktorí začali behávať za skromných podmienok. Teší ma, že tento rok je šanca, že do nášho klubu pribudnú ďalší členovia a možno i bývalý premiér SR Mikuláš Dzurinda, pre ktorého by 94. ročník MMM mal byť 25. v poradí," uviedol stále aktívny člen Diamantového klubu Jozef Sciranko, ktorý má na konte 31 úspešných štartov na MMM. Opakom Diamantového klubu je program Môj prvý maratón, v rámci ktorého absolvuje maratónsku premiéru približne 400 bežcov.

Hladký priebeh maratónu by nemalo ohroziť ani viacero rekonštruovaných cestných úsekov v širšom centre Košíc. "Na kontrolnom dni sme sa presvedčili, že stavbári stihnú splniť svoje záväzky a do 1. októbra bude dokončené to, čo potrebujeme na maratón," uviedol Koniar.

Tohtoročnou novinkou maratónu bude mobilná aplikácia Kosice Peace Marathon, ktorá prinesie množstvo cenných informácií o programe, o mapách tratí a umožní aj tzv. Live tracking, teda sledovanie pohybu zvoleného bežca. "Prinesie to, čo potrebujeme - komunikovať s cieľovou skupinou. Vieme, že náš účastník má v priemere 36 rokov a je zvyknutý na moderné technológie. S bežcami preto chceme komunikovať spôsobom, na ktorí sú ľudia zvyknutí. Veľmi atraktívna vec je aj Live tracking. Aplikácia je však určená pre všetkých, ktorí majú záujem o informácie o MMM, nielen pre bežcov."

Onedlho uplynie 20 rokov od pamätného svetového šampionátu IAAF v polmaratóne a v súvislosti s týmto výročím sa finalizuje program i menoslov hostí. Spomínaný polmaratón vyhral Keňan Shem Kororia, ktorého víťazný čas 59:56 min. bol ďalších 10 rokov neprekonaný. Organizátori postupne predstavia elitných pretekárov, ktorí by sa mali popasovať o prvé priečky. Tentoraz pôjde o zmes debutantov a skúsených bežcov.

Favoriti 94. ročníka MMM:

Tedesse Mamo Temechachu (Etiópia, 1991) - Bronzový bežec z MMM 2016 sa pri svojej účasti v Košiciach prezentoval skvelým časom 2:10:17 hod. a medailové ambície bude mať aj tentoraz

Fikre Assefa Robi (Etiópia, 1989) - Člen skupiny manažéra Josa Hermensa, ktorý držal ruku aj nad Haile Gebrselassiem.

Solomon Lema Biratu (Etiópia, 1991) - Zopakovať osobný rekord 2:12:18 z tohtoročného maratónu v Ríme mu zrejme na titul stačiť nebude, no do Košíc pricestuje s najvyššími cieľmi.

Gebreyohannes Gezehai Samson (Eritrea, 1992) - Osobný rekord 2:14:25 si vytvoril v roku 2017 v Prahe a do histórie MMM sa zapíše ako prvý bežec z Eritrey