Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

PEKING: Bolt má tretie zlato. Triumf aj v šprintérskej štafete

Členovia jamajskej štafety mužov na 4x100m zľava Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade a Usain Bolt sa tešia zo zisku zlata na MS v atletike v Pekingu 29. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Britovi Mo Farahovi vyšiel zámer obohatiť svoju zbierku na MS v Pekingu zlatým double.

Peking 29. augusta (TASR) - Až osem finálových disciplín, vrátane desaťboja, bolo v sobotu na programe MS atlétov v Pekingu. Predpoludním finále na 50 km chdocov štedro nadelilo slovenskej výprave, so zlatom Mateja Tótha, popoludní sa bojovalo najskôr v ženskej výške.



Až tri skokanky zdolali 201 cm, a tak o lesku medailí rozhodla bilancia pokusov, so zlatom Rusky Marie Kučinovej s osobným rekordom 201 cm, striebrom Blanky Chorvátky Blanky Vlašičovej so sezónnym maximom 201 cm a bronzom Rusky Anny Čičerovovej s 201 cm.

Tohtoročná tabuľková líderka Ruska Čičerovová, obhajkyňa titulu a olympijská víťazka z Londýna pôsobila vizuálne v skokanskom sektore vo finále dlho najlepšie, no len do 197 cm. Až 13 štartujúcich sa preriedilo už na 192 cm, keď vypadlo až päť skokaniek, na 195 cm sa znevýhodnila tohto roku 'dvojmetrová' Španielka Beitiová, keď spotrebovala jednu opravu, ďalších päť jej súperiek sa prehuplo bezchybne na prvý raz.

Ruská skokanka do výšky Maria Kučinová skáče vo finále na MS v atletike v Pekingu 29.augusta 2015.
Foto: TASR/AP


Na 197 cm sa vývin trochu skomplikoval, Čičerovová ich pokorila na 2. pokus, ďalšie jej súperky Vlašičová, Kučinová, Licwinková a Beitiová na prvý, Jungfleischová si dva odložila na 199. Na 201 cm bolo v súťaži ešte šesť skokaniek, takú vysokú úroveń malo finále. Vlašičová ich zdolala ako prvá a už sa aj svojím typickým spôsobom roztancovala. Aj Ruska Kučinová nezaváhala a na pokusy viedla pred Chorvátkou. V druhom pokuse sa k nim pridala Čičerovová a o medailách sa v trojici rozhodovalo na 203 cm. Nezdolala ju žiadna, a tak na základe pokusov zvíťazila vo svojej premiére na MS pod holým nebom Kučinová, halová majsterka sveta v Sopote'2014. Strieborná Vlašičová prišla o zlato na výške 192 cm, ktorú na rozdiel od Kučinovej raz opravovala.

Rekordný Eaton

Američan Ashton Eaton sa stal kráľom desaťboja na MS v Pekingu. Obhajca titulu sa pokúšal o svetový rekord a aj sa mu to podarilo s celkovým počtom bodov 9045 bodov, keď ho prekonal o šesť bodov. Na striebro nazbieral Kanaďan Damian Warner 8695 a vytvoril národný rekord, bronzový skončil s osobným rekordom 8561 bodov Nemec Rico Freimuth.

V záverečnom behu na 1500 m musel Eaton zabehnúť minimálne 4:18, aby svetový rekord pokoril. Držal ho držal z 23. júna 2012 v americkom Eugene s 9039 cm a zlepšil ho na 9045. Ako prvý atlét na MS v Pekingu si vyslúžil aj odmenu 100-tisíc dolárov. Záverečných 1500 m zvládol za 4:17,52, čo mu stačilo na prelomenie historického maxima.

merický desťbojár Ashton Eaton pózuje pri svetelnej tabuli so svetovým rekordom 9045 bodov po jeho víťazstve vo finále v desaťboji na Majstrovstvách sveta v atletike v Pekingu 29. augusta 2015.
Foto: TASR/AP


Olympijský víťaz v Londýne Američan Eaton bol najrýchlejší na stovke s 10,23 (1040 bodov), zvládol ju super a v ďalších disciplínach zbieral taktiež obdivuhodné body, v diaľke 788 (1030), v guli 14,52 (760), vo výške 201 (813), na 400 m zabehol historický najlepší výkon desaťbojára 45,00 (160). Prvý deň zakončil so sumou 4703 bodov, v druhom sa taktiež vyznamenával, 110 m prek. za 13,69 (1015), disk 43,34 (733), žrď 520 (972), oštep 63,63 (793) a 1500 m 4:17,52 (829).

Zlatý Eaton obohatil rodinnú zbierku zlatom po tom, čo jeho žena Theisen-Eatonová skončila v sedemboji strieborná. "Aj som vedel počas behu na 1500 m, že už na svetový rekord zaostávam, zhruba 300 m pred cieľom, preto som využil tempo Alžírčana Bouraadu, aby som zrýchlil. Najhoršie som sa cítil v behu na 110 m prekážok, na poslednej 10. prekážke som si povedal, že už starnem, tak som nevládal. O svetovom rekorde som uvažoval, vedel som, že som na správnej ceste, nebol však prvoradý, ja som sa snažil týmto desaťbojom hlavne zabaviť. Pomohol mi oštep, naštartoval som sa v ňom, našiel vnútornú silu. Pre behom na 1500 m som aj zapochyboval, či to dokážem, no podarilo sa, vďaka vnútornej sile."
Desaťboj dokončilo 22 mužov, siedmi ho nedokončili, vrátane Američana Hardeeho, dvojnásobného majstra sveta a strieborného v Londýne.

Brit Farah so zlatým double

Britovi Mo Farahovi vyšiel zámer obohatiť svoju zbierku na MS v Pekingu zlatým double. Po titule na 10.000 m získal zlato aj na 5000 m, a to úplne presvedčivo po drvivom finiši časom 13:50,38. Druhý dobehol Keňan Caleb Mwangangi Ndiku 13:51,75, tretí Etiópčan Hagos Gebrhiwet 13:51,86.

Finále behu na 5000 m vyvolalo pred štartom jeden otáznik, či Brit Mo Farah zopakuje víťazstvo na dvojnásobnej trati a svoj zlatý záťah na MS v Moskve a na OH v Londýne. Na päťke sa usiloval získať tretí titul za sebou a dosť sa mu vzhľadom na súčasnú formu verilo. Za jeho najväčšieho súpera sa tipoval Etiópčan Kejelcha, v sezóne najrýchlejší, spolu s krajanmi Gebrhiwetom a Mergom, ktorí mali na konte v tomto roku taktiež čas pod 13 minút. Tempo však bolo slimačie, čo zvýhodňovalo Mo Faraha na jeho povestný finiš. Záverečná štvrtka zdvihla divákov zo sedadiel, Mo Farah bežal za Keňanom Ndikom a v poslednej stovke ho suverénne prešprintoval.

"Videli ste, aké to bolo v záverečnej stovke, s akým rýchlym finišom," povedal Farah. "Pre každého to bolo ťažké finále. Viacerí chceli zvíťaziť, nasadenie bolo vo finiši obrovské, podstatným však zostáva kto zvíťazil, ako zvládol záver."

Britovi Mo Farah sa teší po zisku zlatej medaily na 5 000 m na MS v atletike v Pekingu 29. augusta 2015. Farahovi vyšiel zámer obohatiť svoju zbierku na MS v Pekingu zlatým double. Po titule na 10.000 m získal zlato aj na 5000 m.
Foto: TASR/AP


Osemstovka pre Arzamasovovú

Vo finále behu na 800 m sa nenechala predstihnúť vo finiši Bieloruska Marina Arzamasovová. Zvíťazila časom 1:58,03 pred Kanaďankou Melissou Bishopovou 1:58,12 a Keňankou Eunice Jepkoech Sumovou 1:58,18.

Finále behu na 800 m vyvolalo spomienku na Luciu Hrivnák Klocovú, ktorá vypadla až v semifinále. Najviac sa verilo obhajkyni titulu Keňanke Sumovej, v sezóne najrýchlejšej, no očakával sa vyrovnaný súboj. Dôležité bolo, aké tempo sa zvolí, Sumová sa spoliehala hlavne na svoj finiš a aj preto celý balík súperiek na čele dosť spomalila. Bieloruska Arzamasovová nastúpila najskôr a na čele s miernym náskokom vydržala až do konca, keď Kanaďanka Bishopová a Sumová už nevládali zrýchliť. Pre Arzamasovovú znamenalo zlato najväčší úspech v kariére, bronzovú medailu predtým mala na svetovom podujatí len na HMS vlani v Sopote.

Zlatá Bieloruska si pochvaľoval zvládnuté finále. "O zlatej medaile som snívala celý život a dočkala som sa. Beh mi vyhovoval, nebol príliš rýchly a ja som striehla na svoju príležitosť. Obávala som sa finišu súperiek, tak som nastúpila najskôr, cítila som sa dobre a po semifinále si veľmi verila. Stačilo len, aby som neurobila nejakú taktickú chybu. Teraz zlato oslávim a už na druhý deń začne u mňa príprava na olympiádu v Riu."

Bieloruska Marina Arzamasovová sa teší po zisku zlatej medaily v behu žien na 800 metrov na MS v atletike v Pekingu 29. augusta 2015.
Foto: TASR/AP


Zlato v šprintérskych štafetách pre Jamajčanky a Jamajčanov

Jamajčanky v zložení Veronika Campbell-Brownová, Natasha Morrisonová, Elaine Thompsonová a Shelly-Ann Fraser-Pryceová sa stali v Pekingu majsterky sveta v štafetách na 4x100 m. Zvíťazili v rekorde šampionátu 41,07, so striebrom sa museli uspokojiť Američanky so sezónnym maximom 41,68, bronz patril Trinidadu a Tobagu 42,03.

Program sobotňajšieho večera vyvrcholi šprintérskymi štafetami. Jamajčanky nastúpili v pozmnenej zostave, až tri členky vymenili a spoľahli sa aj na žolíka v podobe zlatej na stovke Fraserovej-Pryceovej, Holanďanky zase zložili kvarteto so zlatou na 200 m Schippersovou, no nič im to nebolo platné, keďže ich diskvalifikovali. Titul z Moskvy obhajovala Jamajka, patril jej aj najlepší svetový výkon roka, no Američanky, svetové rekordérky z olympijského Londýna si podriadenosť nepripúšťali. Jamajčanky napokon triumfovali s veľkým náskokom až 0,61 s.

Členka jamajskej štafety Shelly-Ann Fraserová-Pryceová preberá kolík vo finále na 4x100 metrov žien na MS v atletike v Pekingu 29. augusta 2015.
Foto: TASR/AP


Jamajčania s najlepším časom roka

V rovnakej disciplíne mužov triumfovala taktiež Jamajka s Nesta Carterom, Asafom Powellom, Nickelom Ashmeadem a Usainom Boltom v najlepšom výkone roka 37,36 pred Čínou 38,01 a Kanadou 38,13.

Medzi sebou súperili hlavne Američania s Gatlinom a obhajcovia zlata Jamajčania s Boltom. Boltovi šlo o naplnenie svojej túžby, získať vo Vtáčom hniezde tretie zlato, tak ako na OH v Pekingu, či v Moskve a Berlíne na MS, a 11-te celkove. Favorizovali sa Američania s Gatlinom na druhom úseku, Jamajčania sa spoliehali na finišujúceho Bolta. Bolt však opäť naplno zažiaril a preťal cieľ v najlepšom výkone roka 37,77, Američania doplatili na odovzdávku kolíka medzi Gayom a Rodgersom, pôvodne skončili druhí s 37,77, no nestihli v predpísanom území tretiu odovzdávku a diskvalifikovali ich, Číńania postúpili na 2. miesto, na tretie Kanaďania.

Z kvarteta USA nikto v rozbehoch neoddychoval, Jamajčania zmenili mená na treťom a štvrtom úseku. Dôležitá bola kolíková harmónia pri odovzdávkach, ktorá sa podpísala na vizitkách medailistov. Za zlatých Jamajčanov prehovoril najskôr Nesta Carter. "Vedeli sme, že by sme mohli zvíťaziť, čakal som aj svetový rekord." Usain Bolt sa pridal: "Američania boli pod veľkým tlakom. preto to nezvládli. Po 300 metroch bolo dosť zmätku, preto som rád, že sme sa mu vyhli. Asafa Powell to vstihol, keď povedal. že sme dobrý tím. Štafety sú mojou obľúbenou disciplínou a opäť mi dopriali zlato po výkone, ktorý bol kompaktný už od štartu."

Člen jamajskej štafety mužov na 4x100 metrov Usain Bolt počas finále na MS v atletike v Pekingu 29. augusta 2015.
Foto: TASR/AP


V disku dve medaily pre Poliakov

Poliaci si na MS v Pekingu podmanili finále diskárov so zlatým Piotrom Malachowskim 67,40 a bronzovým Robertom Urbaniakom 65,18, medzi nich sa zaradil strieborný Belgičan Philip Milanov s národným rekordom 66,90.

Disk v celej sezone najďalej lietal Malachowskému a v Pekingu len pokračovala jeho hegemónia. Pri neúčasti obhajcu Nemca R. Hartinga sa mu dýchalo ľahšie, Hartingov mladší brat Christoph ešte nedospel a na zlato mu stačilo aj 67,40. Malachowski si zapísal sériu 65,09 - 67,40 - 62,04 - 64,40 - 64,59 - 64,84, vo finále viedol od prvého pokusu, poradie sa vôbec v záverečnej sérii nezmenilo a Poliakovi stačilo len vyčkávať, či náhodou nejaký pokus jeho súperov neuletí. Malachowski patrí medzi diskárskych velikánov, v Moskve bol na MS strieborný, rovnako aj v Berlíne 2009, na OH v Pekingu'2008 a až teraz mu útok na zlato vyšiel dokonale.

Finálové výsledky

ženy:

výška: 1. Mária Kučinová (Rus.) 201, 2. Blanka Vlašičová (Chorv.) 201, 3. Anna Čičerovová (Rus.) 201, 4. Kamila Licwinková (Poľ.) 199, 5. Ruth Beitiová (Špan.) 199, 6. Marie-Laurence Jungfleischová (Nem.) 199, 7. Jeanelle Scheperová (Sv. Lucia) 192, 8. Eleanor Patterosnová (Austr.) 192

800 m: 1. Marina Arzamasovová (Biel.) 1:58,03, 2. Melissa Bishopová (Kan.) 1:58,12, 3. Eunice Jepkoech Sumová (Keňa) 1:58,18, 4. Rababe Arafiová (Mar.) 1:58,90, 5. Shelayna Oskan-Clarkeová (Brit.) 1:58,99, 6. Nataliia Lupuová (Ukr.) 1:58,99, 7. Joanna Józwiková (Poľ.) 1:59,09, 8. Renelle Lamoteová (Fr.) 1:59,70

4x100 m: 1. Jamajka (Veronika Campbell-Brownová, Natasha Morrisonová, Elaine Thompsonová, Shelly-Ann Fraser-Pryceová) 41,07, 2. USA (English Gardnerová, Allyson Felixová, Jenna Prandiniová, Jasmine Toddová) 41,68, 3. Trinidad a Tobago (Kelly-Ann Baptisteová, Michelle-Lee Ahyeová, Reyare Thomasová, Semoy Hackettová) 42,03, 4. V. Británia 42,10, 5. Nemecko 42,64, 6. Kanada 43,05, disk. Holandsko, nedobehlo Rusko

muži

desaťboj: 1. Ashton Eaton (USA) 9045, 2. Damian Warner (Kan.) 8695, 3. Rico Freimuth (Nem.) 8561, 4. Ilja Škurenev (Rus.) 8538, 5. Larbi Bourrada (Alž.) 8461, 6. Kai Kazmirek (Nem.) 8448, 7. Michael Schrader (Nem.) 8418, 8. Kurt Felix (Gren.) 8302

4x100 m: 1. Jamajka (Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade, Usain Bolt) 37,36, 2. Čína (Mo Jousue, Sie Zenje, Su Bingtian, Žang Peimeng) 38,01, 3. Kanada (Aaron Brown, Andre De Grasse, Brendon Rodney, Justyn Warner) 38,13, 4. Nemecko 38,15, 5. Francúzsko 38,23, 6. Antigua a Bermuda 38,61, USA (Trayvon Bromell, Justin Gatlin, Tyson Gay, Mike Rodgers) diskv., V. Británia nedobehla

disk: 1. Piotr Malachowski (Poľ.) 67,40, 2. Philip Milanov (Bel.) 66,90, 3. Robert Urbanek (Poľ.) 65,18, 4. Gerd Kanter (Est.) 64,82, 5. Daniel Stahl (Švéd.) 64,73, 6. Apostolos Parellis (Cyp.) 64,55, 7. Fedrick Dacres (Jam.) 64,22, 8. Christoph Harting (Nem.) 63,94