Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Volko do semifinále stovky na MS nepostúpil. Kvalifikáciu mal parádnu

o 0,01 sekundy na 10,15, v celkovom sumáre kvalifikácie bol najlepší. Volko mal v treťom z celkového počtu štyroch kvalifikačných ... Foto: TASR/AP

Na MS v Londýne skončil v rozbehu na 100 m Ján Volko na 6. mieste časom 10,25 a do semifinále nepostúpil.

Londýn 4. augusta (TASR) - Na MS v Londýne skončil v rozbehu na 100 m Ján Volko na 6. mieste časom 10,25 a do semifinále nepostúpil. V celkovom súčte rozbehov medzi 46 šprintérmi sa zaradil na 28. miesto a od semifinále ho delila jedna stotina sekundy.

Volko zakľakol do blokov druhého rozbehu, z každého zo šiestich postúpili do semifinále traja najlepší plus dovedna šiesti na základe časov. V kvalifikácii so slovenským rekordom 10,15 Volko naznačil, že postup do semifinále nemusel byť nereálny. V piatej dráhe nemal tesne pri sebe súperov z najvyššieho rangu, no predsa len dovedna až piati boli tabuľkovo v tomto roku vyššie, s najvýraznejším Jamajčanom Yohanom Blakem v ôsmej dráhe, schopným bežať pod 10 sekúnd.

Pre Volka sa otvárala šanca na semifinálovú účasť aj so zabehnutým časom, dôležité však bolo bežať opäť na úrovni národného rekordu, čo sa mu nepodarilo. Zaujímavé bolo, že reakčný čas mal navlas rovnaký ako v kvalifikácii 0,156, no po vybehnutí z blokov hneď trochu strácal. Vietor sa zmenil, vanul už proti bežcom s miernymi -0,6 m/s a Volkovi po dobehnutí na 6. mieste zostalo len čakať, či sa ešte nezmestí medzi šiestich, ktorí postupovali do semifinále na základe časov. Neistota dlho netrvala a hneď po treťom rozbehu už bolo jasné, že slovenský šprintér si semifinále nezabehne. Napriek tomu si 20-ročný Volko zaslúžil obrovské uznanie.

V rozbehoch sa pozornosť sústredila hlavne na tých, ktorí sa mali postarať o najväčší rozruch. Sezónna tabuľková jednotka Američan Christian Coleman zvíťazil v 1. behu s vypusteným záverom za 10,01, na doraz bežal v treťom Jamajčan Julian Forte s osobným rekordom 9,99. V piatom Američan Justin Gatlin zadržane dosiahol 10,05, no a v šiestom Jamajčan Usain Bolt po pomalšej prvej polovici 10,07. "Štart nebol dobrý, no atmosféra je úžasná a užívam si ju. Už sa teším na finále, myslím jedine na zlato," povedal s úsmevom Bolt.

Výsledky rozbehov



muži - 100 m, 2. beh:
1. Abdul Hakim Sani Brown (Jap.) 10,05,
2. Yohan Blake (Jam.) 10,13,
3. Ženje Sie (Čína) 10,13, ...
6. Ján VOLKO (SR) 10,25