Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na Banskobystrickom maratóne bude opäť pozoruhodná účasť

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Dovedna by mali štartovať vytrvalci z 15 krajín, medzi nimi aj tí, ktorí si na neoficiálnych majstrovstvách sveta zabehnú polmaratón naboso.

Banská Bystrica 1. septembra (TASR) - Banskobystrický maratón vo svojom 6. ročníku pritiahne do ulíc mesta v nedeľu viac ako tisíc bežcov. Dovedna by mali štartovať vytrvalci z 15 krajín, medzi nimi aj tí, ktorí si na neoficiálnych majstrovstvách sveta zabehnú polmaratón naboso.

Bezpečnosť účastníkov v širšom meste centra zabezpečili organizátori opäť úplnou uzávierkou trate. Osobný automobil získa nie najlepší, ale ten, ktorého meno sa zo všetkých dobehnutých účastníkov vyžrebuje. Ako povedal hlavný organizátor Peter Fabok, trať svojím prevýšením patrí medzi najťažšie spomedzi maratónov na Slovensku. "Certifikovala ju s 21 km okruhom aj Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF), sme tretie najväčšie podujatie v krajine a stretne sa tu silná domáca konkurencia," uviedol Fabok. "Privítame opäť aj kenských bežcov, no naša priorita nie je prekonanie traťového rekordu. Vlani nás potešil účastnícky rekord dovedna viac ako 2300 bežcov v rôznych vekových kategóriách a podobné číslo očakávame aj teraz," pokračoval riaditeľ pretekov Miroslav Štrba.

Maratónsky víkend v Banskej Bystrici je súčasť športových akcií Európskeho mesta športu 2017 a série Marathon BB Tour. Banskobystrický maratón, polmaratón, medzi nimi aj bosonohí, a polmaratónske štafety na 3x7 km odštartujú v nedeľu na Námestí SNP o 9.00 h. Vlani zvíťazil v hlavnej kategórii Wilson Wambugu Kamau z Kene časom 2:29:17 h, medzi ženami Maďarka Helén Csöngeová (3:14:18). Kenskí muži zatiaľ triumfovali na všetkých ročníkoch. Traťové rekordy, medzi mužmi 2:15:52 h a ženami 2:52:52 h, držia z 1. ročníka Keňan Elisha Kiprotich Sawe a spred dvoch rokov Rumunka Daniella Elena Cirlanová.