Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Pri neúčasti Tótha hlavným favoritom Dudinskej 50-ky Poliak Augustyn

Rafal Augustyn. Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavné preteky mužov na 50 km budú zároveň národné majstrovstvá Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka.

Bratislava 21. marca (TASR) - Na 36. ročníku tradičných medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka (v sobotu 25. marca) bude štartovať približne 170 pretekárov z 20 krajín sveta, z toho v hlavnej kategórii predbežne 32 mužov a dve ženy. Čísla však podľa organizátorov nie sú konečné, keďže štartová listina je stále vo fáze tvorby.

"Aktuálne čakáme ešte na potvrdenie účasti z Ukrajiny, čo by mohla byť 21. krajina. Medzi dospelými (50 a 20 km, muži + ženy) počítame so štartom 68-70 pretekárov," uviedol pre TASR riaditeľ pretekov Július Nyárjas. "Hlavným favoritom by mal byť Poliak Rafal Augustyn, trojnásobný víťaz podujatia. Do okruhu ašpirantov na víťazstvo treba zaradiť aj trojicu Mexičanov Palmu Olivaresa, Salazara Enriqueza a Gomeza Cruza, ktorým by mohli vyhovovať teplotné podmienky, či Kórejčanov Park Chil-Sunga a Kang Kil-Donga. Môžu prekvapiť aj poľskí pretekári či Francúz Fesselier. Neočakávam, že by mohli padnúť nejaké rekordy. Prvýkrát budú štartovať na päťdesiatke aj ženy, z čoho mám trochu obavy, keďže už na dvadsiatke odpadávali. Navyše sa dá očakávať, že nepôjdu časom pod päť hodín, z čoho môžu vzniknúť určité organizačné problémy."

V minulých rokoch bola Dudinská päťdesiatka súčasťou prestížneho seriálu IAAF Race Walking Challenge, vlani na nej štartovalo viacero špičkových chodcov, ktorí naháňali olympijské limity do Ria. Tento rok bude mať podujatie iba štatút European Athletics Race Walking Permit Meeting. "Po uplynulých dvoch úspešných ročníkoch, ktoré boli pre mesto ako hlavného organizátora mimoriadne ekonomicky i organizačne náročné, sme sa aj po konzultácii s vedením Slovenského atletického zväzu rozhodli v tomto roku prihlásiť iba do seriálu mítingov Európskej atletickej asociácie (European Athletics)," informoval na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave primátor Dudiniec a predseda organizačného výboru Dušan Strieborný. "Predpokladáme, že preteky tak budú finančne menej náročné. Ubudli vysoké náklady na prize money i cestovné náhrady pre určitých účastníkov. Uvedomujeme si, že o 30-tisíc eur nižší rozpočet sa môže prejaviť na kvalite mítingu, ale predošlé podujatia boli pre nás naozaj veľké sústo a snažíme sa teraz zreálniť naše možnosti. Vlani sme zaznamenali na pretekoch rekordnú účasť, teraz sme sa rozhodli ísť iným smerom, organizačne by to malo byť jednoduchšie. Každopádne, prípravu berieme zodpovedne, urobili sme všetko preto, aby mali účastníci čo najlepšie podmienky. Verím, že nás počasie - rovnako ako v minulých rokoch - nesklame."

Už dávnejšie bolo avizované, že na štarte sa neobjaví olympijský víťaz a majster sveta Matej Tóth. "V októbri absolvoval operáciu holennej šľachy a stále je iba vo fáze prípravy," prezradil šéftréner slovenskej chodeckej reprezentácie Matej Spišiak. Do Dudiniec však príde ako hosť a osobne podporí podujatie, organizátori takisto pripravujú kultúrno-spoločenský program, ktorého bude Tóth súčasťou. Lovcov autogramov poteší podpisová akcia so slovenskou chodeckou jednotkou.

Tréner Spišiak priznal, že nominácia na preteky sa rodila ťažko. "Veľa pretekárov sa v záverečnej príprave zranilo. V Dudinciach nebude štartovať Anton Kučmín, ktorý sa zranil na záverečnom sústredení, ani mladý Miroslav Úradník. Zo slovenskej špičky by sa mal na štarte objaviť iba Dušan Majdán, tiež však nie je isté, či pôjde celú päťdesiatku, lebo v Afrike iba začal s prípravou. Mrzí nás, že zdravotné problémy nás zastihli práve pred Dudincami," povedal Spišiak. V hlavnej mužskej súťaži sa okrem Kučmína predstaví zo Slovákov ešte 48-ročný Peter Tichý. "Medzi ženami na 20 km je jednotkou Mária Czaková, ktorá už splnila limit na augustové MS v Londýne. Štartovať bude aj Lucia Čubáňová, Jana Golisová či Monika Hornáková, naopak nepredstaví sa Mária Gáliková, ktorá je tehotná."

Koordinátorom pretekov za Slovenský atletický zväz bude bývalý olympionik Marcel Matanin, ten už má skúsenosti s organizovaním bežeckých pretekov ČSOB Bratislava Marathon. "Som veľmi rád, že som dostal túto ponuku. Je to pre mňa niečo nové, oproti bratislavskému maratónu tu totiž ide o kvalitu, nie o masovosťť. Verím, že prinesiem nové myšlienky a pomôžem tomuto podujatiu, aby z roka na rok rástlo," vyjadril sa Matanin. Prezident Slovenského atletického zväzu a zároveň podpredseda organizačného výboru Peter Korčok vyjadril presvedčenie, že podujatie v Dudinciach sa po organizačnej i pretekárskej stránke vydarí. "Matejovi Tóthovi tento míting výrazne pomohol v napredovaní v jeho kariére. Chceli by sme, aby sa aj vďaka tomuto podujatiu našli ďalší jeho nasledovníci a ďalší olympionici," uviedol Korčok, ktorý si zaželal, aby podujatie v budúcnosti opäť získalo štatút svetového formátu. "Je hlavne na meste, akým smerom sa bude toto podujatie uberať. Dudince sú veľmi obľúbené medzinárodné preteky, verím, že ak nájdeme partnerov, tak sa v budúcnosti vrátime k štatútu IAAF Race Walking Challenge."

Hlavné preteky mužov na 50 km budú zároveň národné majstrovstvá Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka. Organizátori pripravujú aj niekoľko sprievodných akcií, už v piatok bude pre najmenších pripravená na základnej škole v Dudinciach Detská atletika. Nad podujatím opäť prevzal záštitu predseda vlády SR.