Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volko na Svetovej letnej univerziáde v behu na 100 metrov štvrtý

Na archívnej snímke Ján Volko. Foto: TASR Pavel Neubauer

Dvadsaťdvaročný reprezentant zopakoval v utorňajšom finále čas 10,36 s (-0,1 m/s) z rozbehov a od tretieho Brazílčana Rodriga Pereiru do Nascimenta ho delili len štyri stotiny sekundy.

Neapol 10. júla (TASR) - Slovenský šprintér Ján Volko obsadil na 30. Svetovej letnej univerziáde v Neapole štvrté miesto v behu na 100 metrov. Dvadsaťdvaročný reprezentant zopakoval v utorňajšom finále čas 10,36 s (-0,1 m/s) z rozbehov a od tretieho Brazílčana Rodriga Pereiru do Nascimenta ho delili len štyri stotiny sekundy.

Z titulu sa tešil ďalší pretekár z juhoamerickej krajiny Paulo Andre Camilo, keď triumfoval časom 10,09 s. Druhý skončil Chederick van Wyk z Juhoafrickej republiky výkonom 10,23 s.

"Je to výborný výsledok, sme spokojní. Avšak boj s teplom a dezorganizáciou pokračuje ďalej. Tipovala som pred finále, že na bronz bude stačiť 10,32. Presne to vyšlo, len škoda, že medailu nemá Janko. Na štadióne bolo obrovské teplo, nezafúkal ani slabý vetrík. Program atletických súťaží pravidelne mešká, pred semifinále sedeli šprintéri 20 minút na schodoch. O nasadení do dráh v semifinále sa radšej nebudem zmieňovať, nechápem, podľa akých pravidiel ho robili... Vzhľadom na podmienky, v akých sa súťaží, je aj štvrté miesto skvelý výsledok. Obdivujem Janka, ako to napokon všetko zvládol," uviedla Volkova trénerka Naďa Bendová pre portál atletika.sk.

Volko postúpil do finále časom, keď v 1. semifinále obsadil výkonom 10,39 s (vietor +0,4 m/s) tretie miesto. V pondelok triumfoval vo svojom rozbehu v osobnom sezónnom a slovenskom maxime 10,36 (vietor +0,7 m/s), to nakoniec zopakoval aj vo finále.

Daniela Ledecká sa prebojovala do finále behu na 400 m prekážok, keď v utorňajšom 1. semifinále obsadila štvrtú priečku výkonom 56,95 s a medzi najlepšiu osmičku postúpila s časom. "Po mojom semifinále som verila, že by to mohlo stačiť na postup, no kým som to nevedela stopercentne, nechcela som to zakríknuť. Dnes sa mi bežalo veľmi dobre, vo finále by som rada zlepšila svoj slovenský rekord," citoval ju portál atletika.sk.

Najlepší výkon dvadsaťdvaročnej pretekárky v kariéry 56,79 s z júnového mítingu P-T-S ja taktiež aj slovenský rekord. Finále je na programe v stredu o 20.30 h.

Šimon Bujna si vytvoril v behu na 400 metrov nový osobný rekord časom 46,94 s. Vo svojom 2. semifinále ale obsadil až 5. miesto a vo finále sa nepredstaví, celkovo skončil na 14. mieste.

V dopoludňajšom programe nepostúpil prekážkar Jakub Bottlík z rozbehov na 400 m. V 1. rozbehu obsadil šieste miesto časom 52,52 sekundy. Za postupovou štvrtou priečkou zaostal o viac ako sekundu.

Nedarilo sa ani oštepárovi Maximiliánovi Slezákoví, ktorému výkon 69,55 m v kvalifikácii stačil iba na ôsmu pozíciu, ďalej postúpili prví šiesti.