Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Ruský minister športu Mutko: Neúčasť na halových MS nie je tragédia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rusko môže napriek dopingovému škandálu usporiadať Európske hry v roku 2019.

Moskva 20. novembra (TASR) - Ruský minister športu Vitalij Mutko v piatok odmietol špekulácie, že neúčasť krajiny na halovom svetovom šampionáte v atletike môže negatívne ovplyvniť prípravu športovcov na budúcoročné olympijské hry v Rio de Janeiro. Naopak, podľa neho budú ešte silnejší.

Rusom nepovolila štart na spomínanom podujatí v Portlande vo štvrtok Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF). Strešná organizácia svetovej atletiky totiž plánuje prerokovať prvé vyhodnotenie situácie antidopingového programu v krajine až 27. marca. Šampionát sa bude konať v dňoch 17.- 20. marca.

"Načo nám bude účasť na tomto šampionáte? Lepšie sa pripravíme na olympiádu. Je možné, že niektorí z ruských reprezentantov to mali takto v pláne, ale väčšina popredných atlétov nie. Ak sa teda naša krajina na MS nezúčastní, nebude to žiadna tragédia," uviedol Mutko podľa agentúry DPA.

Ruský minister športu Vitalij Mutko
Foto: TASR/AP


Organizátor Európskych hier 2019

Vedenie Európskeho olympijského výboru (EOV) posunulo rozhodnutie o oznámení usporiadateľskej krajiny Európskych hier 2019 pre ruský dopingový škandál. Informovala agentúra AP.

Prezident EOC Patrick Hickey povedal, že po odrieknutí zo strany Holandska považovali za najväčšieho kandidáta práve Rusko. To však zatiaľ nemôže kandidovať, pretože Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF) dočasne pozastavila činnosť Ruskej atletickej federácii.

Hickey uviedol, že Rusko je napriek tomu naďalej najvážnejším kandidátom na usporiadanie EH 2019 za predpokladu, že nezávislé úrady potvrdia jeho spôsobilosť podporovať antidopingový program podľa medzinárodných štandardov.