Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Volko absolvoval sústredenie v Turecku, v marci naňho čakajú halové ME

Na archívnej snímke slovenský šprintér Ján Volko. Foto: TASR/AP

Tréningový proces majstra Európy do 23 rokov na 200 m v Bydgoszczi 2017 a strieborného na halových ME v Belehrade 2017 na 60 m viedli osobná trénerka Naďa Bendová a kondičný kouč Róbert Kresťanko.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Z mesačného sústredenia v tureckom Beleku sa vrátil slovenský šprintér a nový člen Športového centra polície (ŠCP) Ján Volko. Tréningový proces majstra Európy do 23 rokov na 200 m v Bydgoszczi 2017 a strieborného na halových ME v Belehrade 2017 na 60 m v modernom prostredí viedli osobná trénerka Naďa Bendová a kondičný kouč Róbert Kresťanko.

Od 1. novembra má najrýchlejší Slovák nového podporovateľa. "Do nášho športového centra pribudol nový šport – atletika - a spolu s ním aj najrýchlejší šprintér na Slovensku aj v Európe vo svojej kategórii," informoval na tlačovej konferencii riaditeľ ŠCP Juraj Minčík a dodal: "Je to dôkaz, že ŠCP dokáže vytvoriť také podmienky, aby mohol mať všetko pre nerušenú prípravu." Volko, Bendová a Kresťanko sa súčasne stali profesionálnymi zamestnancami ŠCP. "Veľmi si vážim, že nás do centra prijali, najmä oboch mojich trénerov. To, aby mohli byť stále so mnou, je veľmi dôležité," povedal Volko.

Trénerka Bendová uviedla, že prechod do seniorskej kategórie bude nesmierne náročný: "Medaila v šprinte v seniorskej kategórii je v nedohľadne. Ale urobíme všetko, aby bolo ŠCP s našou prácou spokojné." Mesačné sústredenie v Beleku si pochvaľovali všetci traja aktéri. "Prípravu sme absolvovali na profesionálnej úrovni. Tréningy boli pod jednou strechou, podmienky na regeneráciu mali vysoký štandard. Aj keď bolo daždivé počasie, v teplom prostredí sme mohli absolvovať tréningy aj vonku. Na rozdiel od minulého roka, keď sme sa pripravovali v JAR, som ani jeden tréning nepotrebovala zmeniť alebo upraviť. Aj let trval 2,5 hodiny namiesto 14 hodín," zhodnotila sústredenie Bendová. V podobnom tóne hovoril aj Volko: "Bolo to najlepšie sústredenie, aké som doteraz v Európe absolvoval. Nechýbalo mi absolútne nič, mal som skvelé podmienky na tréning vo vnútri aj vonku. To platí aj o regenerácii."

Prvým vrcholom v nadchádzajúcej sezóne bude štart na 60 m začiatkom marca na halových ME v Glasgowe. Predtým ešte Volko absolvuje vianočné štarty na 100 yardov (1 yard = 0,9144 m) v Bratislave, preteky na 150 a 300 m v rámci sústredenia v Ostrave, míting vo Viedni (200 m), Elán Míting Bratislava (60 m), Orlen Cup v Lodži (60 m), IAAF World Indoor Tour v Madride (60 m) a halové majstrovstvá SR v Bratislave (60 m). Ďalšími vrcholmi budú svetová univerziáda v Neapole a MS v Dauhe. "K účasti na svetovom šampionáte bude však treba najskôr splniť limity, ktoré sú z roka na rok ťažšie. Ale myslím si, že je to reálne, čo predpokladá utvorenie slovenského rekordu," dodal Volko.

Program Jána Volka v halovej sezóne 2019:

21. decembra 2018: vianočné štarty na 100 yardov, Your Space Fitness Center, Bratislava
5. januára 2019: otváracie preteky (150 a 300 m) v rámci sústredenia v Ostrave
26. januára: Viedeň (200 m)
27. januára: Elán Míting Bratislava (60 m)
4. februára: Orlen Cup, Lodž (60 m)
8. februára: IAAF World Indoor Tour, Madrid (60 m)
16. februára: halové majstrovstvá SR, Bratislava (60 m)
2. marca: halové majstrovstvá Európy, Glasgow (60 m)