Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Bežkyňa Putalová sa pred halovými MS bude pripravovať v San Diegu

Na snímke bežkyňa Iveta Putalová počas vyhlásenia ankety Atlét roka 2015, kde obsadil prvé miesto, v Bratislave 17. decembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Vrcholom tohtoročnej halovej atletickej sezóny budú halové MS v americkom Portlande.

Bratislava 24. februára (TASR) - Vrcholom tohtoročnej halovej atletickej sezóny budú halové MS v americkom Portlande (17. - 20. marca), na ktorých má zo Slovenska istotu štartu iba štvorstovkárka Iveta Putalová.

„Ivetu čaká zaujímavý program. Už vo štvrtok 25. februára bude členkou slovenskej štafety na 4x400 m na medzinárodných halových pretekoch v Istanbule, následne bude štartovať cez víkend na domácich majstrovstvách Slovenska v Bratislave (27. - 28. 2.), tentoraz v behu na 60 a 200 m,“ informoval na tlačovej konferencii v sídle Slovenského atletického zväzu (SAZ) tréner Putalovej Marcel Lopuchovký, ktorý k účasti na HMS dodal: „V stredu 2. marca odlietame na záverečný prípravný kemp do známeho olympijského strediska v San Diegu, ktoré je na vysokej úrovni, odtiaľ sa v pondelok 14. marca presunieme do Portlandu.“

Šancu účasti na halových MS majú ešte skokan do výšky Matúš Bubeník a šprintér Ján Volko. Na mítingu v Istanbule budú v štafete na 4x400 m štartovať ešte Alexandra Bezeková, Alexandra Štuková a Sylvia Šalgovičová. „Dievčatá v štafete idú na preteky z plného tréningu. Nemajú ešte veľa medzinárodných skúseností, dostávajú možnosť, aby ich naberali. Ak popracujú v odovzdávkach a zrýchlia sa, črtá sa šanca nominovať sa na OH 2016,“ informoval M. Lopuchovský. Na štart sa postaví aj ďalších päť slovenských reprezentantiek: Katarína Kuštárová a Miroslava Michlíková (obe v skoku do výšky), Monika Baňovičová a Vladimíra Šibová (obe na 60 m prekážok) a Andrea Holleyová (behy).

Blíži sa 35. ročník chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka (19. 3.), ktorý je súčasťou seriálu IAAF Race Walking Challenge. „Doteraz je prihlásených 105 pretekárov z 31 štátov, viacero z Južnej Ameriky. Tieto počty však ešte stúpnu, zatiaľ sú bez pretekárov zo Slovenska, Maďarska a Poľska,“ uviedol predseda SAZ Peter Korčok. V Dudinciach sa bude bojovať o 2 olympijské miestenky v chôdzi mužov na 50 km. Istotu štartu na OH v Rio de Janeiro má aktuálny majster sveta z Pekingu v chôdzi na 50 km náš Matej Tóth. „Máme ambície, aby na OH štartovalo 15 slovenských pretekárov, trinásti splnili stanovené limity, ďalší dvaja by mohli postúpiť z rankingu. Chceme po prvý raz zabojovať o olympijskú medailu,“ predostrel plány šéftréner SAZ SR Martin Pupiš.

Slovensko bude mať zastúpenie aj na 16. ročníku zimného Európskeho pohára vrhačov v rumunskom Arade (12. - 13. 3.). Reprezentovať budú Miroslava Vargová (oštep), Júlia Kočárová (disk), Matúš Olej (guľa) a Karol Končoš (kladivo). Na MS v polmaratóne v Cardiffe (27. marca) sa predstaví slovenská dvojica Katarína Berešová a Juraj Vitko.