Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Cibulková,Schmiedlová a Hantuchová v Melbourne končia,Rybáriková ďalej

Slovenská tenistka Dominika Cibulková netrafila loptičku v zápase proti Francúzke Kristine Mladenovicovej v zápase 1. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 18. januára 2016. Cibulková prehrala 3:6, 4:6. Foto: TASR/AP
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová v zápase proti Ruske Darii Kasatkinovej v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 18. januára 2016. Schmiedlová prehrala 3:6, 3:6. Foto: TASR/AP

Schmiedlovej tréner Milan Martinec verí, že skorá rozlúčka s úvodným podujatím veľkej štvorky na jeho zverenke nezanechá negatívne stopy.

Melbourne 18. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Finalistka z roku 2014 prehrala prvýkrát v kariére s Francúzkou Kristinou Mladenovicovou 3:6, 4:6. S nasadenou dvadsaťosmičkou mala pred štartom úvodného podujatia veľkej štvorky bilanciu 5:0, v pondelok však nestačila na disponovanú súperku, ktorá hrala agresívne, výborne returnovala a v dôležitých momentoch si dokázala pomôcť kvalitným podaním.

O osude prvého setu rozhodol Mladenovicovej brejk na 4:2. Údery z rakety Francúzky mali dobrú dĺžku, po druhom podaní Cibulkovej bývalá svetová juniorská jednotka neustále tlačila Slovenku do defenzívy. Na začiatku druhého dejstva Mladenovicová po dvoch brejkoch odskočila slovenskej dvojke na 3:0. Cibulková následne znížila na 2:3, no Francúzka už dotiahla dobre rozohraný zápas do úspešného konca. V desiatom geme premenila po víťaznom forhende pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Francúzska tenistka Kristina Mladenovicová podáva v zápase proti Slovenke Dominike Cibulkovej v zápase 1. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 18. januára 2016. Cibulková prehrala 3:6, 4:6.
Foto: TASR/AP


Cibulková bola po prehre sklamaná. "Dnes to nebol z mojej strany dobrý zápas, ale aj také dni bývajú. V Hobarte som hrala minulý týždeň veľmi dobre. Neviem, či som moc chcela alebo som bola premotivovaná. Súperka zahrala dobré lopty, no bolo to hlavne o mne. Mladenovicová sa zlepšila, vlani na US Open postúpila do štvrťfinále, no ničím ma neprekvapila. Čakala som, čo bude hrať, bola som na ňu pripravená. Dnes mi však nevychádzali moje veci. Nedarili sa mi returny, nepodržal ma ani servis. Nezachytila som úvody setov. Po prehre som teraz taká rozcítená, no ide sa ďalej. Je to začiatok sezóny a musím to hodiť rýchlo za hlavu. Dôležité je, že operovaná noha je úplne v poriadku a na tréningoch ani v zápasoch nemám žiadne problémy. Už sa teším na Fed Cup s Austráliou. Po dlhom čase budeme hrať doma pred našimi fanúšikmi," povedala Cibulková v rozhovore pre Rádio Slovensko.

Mladenovičová mala z premiérového víťazstva nad vlaňajšou štvrťfinalistkou Australian Open veľkú radosť. "Je to jedno z najkrajších víťazstiev v mojej kariére. Bol to pre mňa mimoriadne náročný zápas. Po prvý raz hrám na grandslamovom turnaji v pozícii nasadenej a žreb dopadol pre mňa najhoršie, ako mohol. Nie je jednoduché nastupovať proti hráčke, s ktorou máte bilanciu 0:5. Dnes som však podala veľmi dobrý výkon a v dôležitých momentoch som bola mentálne silná. Kľúčové bolo, že som si dokázala podržať podanie za stavu 4:3 v druhom sete. Moja taktika mi dnes vyšla perfektne," povedala 22-ročná Francúzka pre L'Equipe.

Stop aj pre Schmiedlovú

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová rovnako ako jej krajanka Dominika Cibulková neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Nasadená dvadsaťsedmíčka prehrala s mladou Ruskou Dariou Kasatkinovou hladko v dvoch setoch 3:6, 3:6.

Proti zverenke slovenského trénera Vladimíra Pláteníka, ktorá sa pripravuje v Trnave, až päťkrát stratila podanie a to sa jej vypomstilo. V druhom dejstve ešte znížila z 0:5 na 3:5, Kasatkinová však v deviatom geme premenila v poradí druhý mečbal. Ruska patrí k veľkým talentom svetového tenisu, na turnaji v novozélandskom Aucklande vyradila bývalú svetovú jednotku Američanku Venus Williamsovú.



Pláteník mal z úspešného vstupu Kasatkinovej na Australian Open radosť. "Daria zahrala dnes veľmi zodpovedne a zvládla to hlavne mentálne. Som veľmi rád, že bolo vidno zlepšenie v jej hre. V prípravnom období sme pracovali hlavne na ofenzíve a ukázalo sa, že to bolo veľmi produktívne," povedal pre TASR bývalý kouč Dominiky Cibulkovej.

Schmiedlová bola po prehre sklamaná. "Prvé kolo na grandslamoch nikdy nie je ľahké. Ona hrala dobre, bolo veľmi teplo. Hrali sme vyrovnané gemy, no v dôležitých momentoch som vždy spravila blbú chybu. Čakala som od tohto turnaja viac. Moc som si dnes neverila," povedala pre Rádio Slovensko.

Ruská tenistka Daria Kasatkinová sa raduje po výhre v zápase proti Slovenke Anne Karolíne Schmiedlovej v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 18. januára 2016. Schmiedlová prehrala 3:6, 3:6.
Foto: TASR/AP


Schmiedlovej tréner Milan Martinec verí, že skorá rozlúčka s úvodným podujatím veľkej štvorky na jeho zverenke nezanechá negatívne stopy. "Myslím, že to bol dobrý zápas. Škoda, že Kaja pri dôležitých stavoch spravila veľa nevynútených chýb. Nepodržal ju ani servis. Netreba však z toho robiť tragédiu, sezóna je pred nami," povedal pre TASR Martinec.

Schmiedlovej maximom v Melbourne Parku zostáva 2. kolo z rokov 2014 a 2015. Úvod novej sezóny ju nezastihol v optimálnej forme. V Brisbane skončila slovenská jednotka hneď v 1. kole na rakety Američanky Varvary Lepčenkovej. V Sydney vyradila na úvod Švajčiarku Timeu Bacsinszkú, no potom stroskotala na portorickej kvalifikantke a neskoršej finalistke Monice Puigovej.

Rybáriková odvrátila dva mečbaly

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa po tretí raz za sebou prebojovala do 2. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne. V úvodnom kole si poradila s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou po trojsetovej bitke 3:6, 6:3, 7:5. V rozhodujúcom dejstve odvrátila za stavu 4:5 dva mečbaly. Jej ďalšou súperkou bude Američanka Lauren Davisová, ktorá vyradila nasadenú dvadsaťšestku Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. So 103. hráčkou svetového rebríčka WTA má bilanciu 1:0, v roku 2013 ju zdolala na harde v americkom Memphise.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková odvracia podáva proti Belgičanke Yanine Wickmayerovej v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 18. januára 2016 v Melbourne. Rybáriková zvíťazila 3:6, 6:3, 7:5.
Foto: TASR/AP


Rybárikovej nevyšiel úvod zápasu, keď vo štvrtom geme stratila servis a Wickmayerová si po potvrdení brejku vybudovala v prvom sete rozhodujúci náskok 4:1. Na začiatku druhého dejstva Slovenka odskočila súperke na 3:1. Belgičanka síce bleskovo vyrovnala na 3:3, no ďalšie tri gemy sa stali korisťou Rybárikovej. V rozhodujúcom dejstve mala slovenská trojka dvakrát brejk k dobru, no Wickmsyerová vždy dokázala kontrovať a za stavu 5:4 sa dosala k dvom mečbalom. Rybáriková ich však odvrátila, následne zobrala súperke podanie a pri vlastnom servise zakončila zápas čistou hrou. Vzájomnú bilanciu s Wickmayerovou tak vyrovnala na 3:3. "Pri mečbaloch som výborne odservovala. Trochu som si v závere natiahla achilovku a nemohla som sa dobre hýbať, no našťastie som to zvládla," povedala Rybáriková pre Rádio Slovensko.

Belgická tenistka Yanina Wickmayerová odvracia loptičku Slovenke Magdaléne Rybárikovej v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 18. januára 2016 v Melbourne. Rybáriková zvíťazila 3:6, 6:3, 7:5.
Foto: TASR/AP


Hantuchová uhrala len dva gemy

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová utrpela jednu z najťažších grandslamových prehier v kariére. V 1. kole Australian Open v Melbourne prehrala s nasadenou dvadsaťtrojkou Ruskou Svetlanou Kuznecovovou 0:6, 2:6. Prvý gem získala až za stavu 0:4 v druhom sete. Jediným slovenským želiezkom v ženskom sigli tak zostala Magdaléna Rybáriková, Dominika Cibulková s Annou Karolínou Schmiedlovou rovnako ako Hantuchová stroskotali hneď na úvodnej prekážke.

Kuznecovová mala raketový nástup, keď trikrát prelomila podanie Hantuchovej a za 19 minút uštedrila semifinalistke Australian Open z roku 2008 "kanára". Víťazka minulotýždňového podujatia v Sydney hrala variabilne, nerobila takmer žiadne nevynútené chyby. Na začiatku druhého dejstva získala Kuznecovová výhodu dvojitého brejku a zápas už s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila vďaka esu hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Hantuchovou na 11:4.

Bývalá svetová päťka priznala, že Kuznecovová bola lepšou hráčkou. "Svetlana je v úvode novej sezóny jednou z najlepších hráčok na okruhu WTA a nedala mi šancu. Musela spraviť v príprave niečo veľmi dobré, hrala agresívne. Videla som ju na turnaji v Sydney, ktorý vyhrala a dnes by mi proti nej asi nepomohla žiadna taktika. Pomohla som jej však svojimi chybami," povedala Hantuchová pre Rádio Slovensko.

ženy - dvojhra - 1. kolo:
Kristina Mladenovicová (28-Fr.) - Dominika CIBULKOVÁ (SR) 6:3, 6:4
Daria Kasatkinová (Rus.) - Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (27-SR) 6:3, 6:3
Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Yanina Wickmayerová (Bel.) 3:6, 6:3, 7:5
Svetlana Kuznecovová (23-Rus.) - Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 6:0, 6:2