Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

KONIEC KARIÉRY: Hewitt odohral posledný zápas. Doma v Austrálii

Domáci austrálsky tenista Lleyton Hewitt máva divákom po prehre so Španielom Davidom Ferrerom v zápase 2. kola mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 21. januára 2016. Foto: TASR/AP

Austrálsky tenista sa stal vo veku 20 rokov najmladšou singlovou svetovou jednotkou a má na konte dva grandslamové tituly.

Melbourne 21. januára (TASR) - Austrálsky tenista Lleyton Hewitt sa rozlúčil s kariérou prehrou v 2. kole Australian Open. Dvojnásobný grandslamový šampión nestačil vo štvrtok na ôsmeho nasadeného Španiela Davida Ferrera, ktorému podľahol v troch setoch 2:6, 4:6, 4:6. Hewitt štartoval na úvodnom podujatí veľkej štvorky 21. krát v rade, no nikdy sa mu nepodarilo získať vytúženú trofej.

muži - dvojhra - 2. kolo:
David Ferrer (8-Šp.) - Lleyton Hewitt (Austr.) 6:2, 6:4, 6:4


Najbližšie k jej zisku bol v roku 2005, keď vo finále prehral s Rusom Maratom Safinom. Hewitt sa stal vo veku 20 rokov najmladšou singlovou svetovou jednotkou a má na konte dva grandslamové tituly - v roku 2001 triumfoval na US Open a v roku 2002 vo Wimbledone. Dvakrát za sebou vyhral Turnaj majstrov (2001, 2002) i Davisov pohár (1999 a 2003).



Na Hewittovej tvári sa pri podávaní rúk s Ferrerom pri sieti objavil úsmev, v prvom pozápasovom rozhovore s Jimou Courierom s ním však lomcovali emócie. "Počas mojej kariéry som vždy dával do toho všetko a ináč tomu nebolo ani v mojom poslednom dueli. Z tohto hľadiska môžem byť na seba hrdý. David bol dnes jednoducho lepší, je to svetová osmička, bol tu dvakrát v semifinále. Nie je nič krajšie, ako ukončiť kariéru v aréne Roda Lavera, ktorá bola pre mňa druhým domovom, pred fantastickými fanúšikmi. Vždy o mne hovorili, že som veľký bojovník, ktorý sa neustále posúva ďalej. Pred štartom tohtoročného Australian Open som to však prežíval všetko emotívnejšie, lebo som vedel, že je to môj posledný turnaj. V tenise som prežil fantastické roky. Miloval som hrať za Austráliu v Davisovom pohári. Keď ma prvýkrát nominovali do tímu, tešil som sa ako malý chlapec a v tejto súťaži som sa vždy vedel vyhecovasť k maximálnym výkonom," povedal Hewitt.

Federer, Nadal, Djokovič, Murray a Kyrgios poslali Hewittovi videoodkaz:


Ferrer zdôraznil, že je to pre neho veľká česť, že práve on odohral posledný zápas s Hewitom. "Nikdy som nemal nejaký idol, no práve Lleyton bol najbližšie k tomu, aby sa ním stal. Vždy som ho mal rád, imponovala mi jeho hra. Dnes je to smutný deň pre celý tenis, pretože sa lúči s kariérou jeden z najlepších hráčov v histórii. Zaslúži si uznanie, aj dnes bojoval do poslednej loptičky. Pred zápasom som bol nervózny, lebo som vedel, že to môže byť pre Lleytona konečná," povedal Španiel.

Profil austrálskeho tenistu Lleytona Hewitta, ktorý po 2. kole Australian Open ukončil kariéru:
Dátum a miesto narodenia: 24. februára 1981 v Adelaide
Výška: 178 cm
Pôsobenie na okruhu ATP: 1998-2016
Počet turnajových titulov vo dvojhre: 30
Počet grandslamových titulov vo dvojhre: 2 (US Open 2001, Wimbledon 2002)
Počet turnajových titulov vo štvorhre: 3
Počet grandslamových titulov vo štvorhre: 1 (US Open 2000)
Najvyššie postavenie v singlovom rebríčku ATP: 1 (19. novembra 2001)
Najvyššie postavenie v deblovom rebríčku ATP: 18 (23. októbra 2000)
Zisky na prémiách: 20.717.156 USD