Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Ázijské hry 2026 by mali v Japonsku zlepšiť imidž veľkých podujatí

Umelci vystupujú počas otváracieho ceremoniálu 19. Ázijských hier v meste Chang-čou na východe Číny v sobotu 23. septembra 2023. Foto: TASR - AP

Japonské média informovali, že Sapporo sa vzdalo kandidatúry na zimné olympijské hry v roku 2030, práve pre korupčný škandál z olympiády v Tokiu.

Chang-čou 6. októbra (TASR) - Ázijské hry v roku 2026, ktoré budú hostiť mestá Aiči a Nagoja, môžu vymazať pochybnosti japonskej verejnosti o organizovaní veľkých športových podujatí. Tie vznikli podľa generálneho riaditeľa Ázijskej olympijskej rady (OCA) Jasuhira Nakamoriho po korupčnom škandále okolo olympijských hier v Tokiu v roku 2020.

"Počas samotných OH v Tokiu výkony športovcov skutočne dojali ľudí nielen v Japonsku, ale aj na celom svete. Chceme tento obraz zopakovať tým, že zorganizujeme podujatie, na ktorom športovci podajú svoj najlepší výkon," povedal v piatok Nakamori podľa agentúry AFP.

Japonské média informovali, že Sapporo sa vzdalo kandidatúry na zimné olympijské hry v roku 2030, práve pre korupčný škandál z olympiády v Tokiu. "Aby sme sa uistili, že nedôjde k žiadnemu manipulovaniu s ponukami alebo ku korupcii, musíme mať výbor pre verejné obstarávanie a dohľad tretích strán. Vďaka tomu vieme vytvoriť bezchybný systém," dodal Nakamori.

Prebiehajúce Ázijské hry, ktoré sa môžu pochváliť väčším počtom športovcov ako OH, sa v nedeľu skončia v čínskom meste Chang-čou. Na podujatí sa zúčastnilo približne 12.000 súťažiacich zo 45 krajín, ktorí bojovali v 40 športoch.