Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Banská Bystrica je v semifinále, nováčik má už po sezóne

Na snímke hráči Banskej Bystrice sa radujú z gólu v piatom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Nové Zámky 24. marca 2017 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Barani drámu nepripustili a vyhrali v sérii 4:1.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) - V piatom štvrťfinálovom zápase play off hokejovej Tipsport ligy zvíťazil HC'05 iClinic B. Bystrica nad HC N. Zámky 5:1 a konečným pomerom v sérii 4:1 postúpil do semifinále.

Medzi divákmi sa ťažko hľadal pochybovačný hlas, každý veril, že domáci si so súperom ľahko poradia a že uvidia pri postupe svojich do semifinále aj úrodu gólov. Po prvej tretine však bezgólový stav napovedal, že to proti húževnatému súperovi nebudú mať jednoduché. Aj keď ich prevaha bola zrejmá a najmä pred brankárom Lundströmom si často vytvárali svojou agresivitou dostatok priestoru na zakončenie, gól nie a nie streliť. Čistých šanci sa veľa nezrodilo, najskôr hosťujúci Kučkin v 11. min v ideálnej pozícii prestrelil, za domácich sa v podobnej situácii ocitol v 13. min Zigo, no ani on, ani Češík s Bortňákom o minútu neskôr Lundströma neprekonali.


Sekundu pred prestávkou mohol zdvihnúť náladu v domácej šatni Zigo, hostia sa s vypätím všetkých síl ubránili a na úvodný gól sa muselo čakať do 23. min, keď Rosandič vypálil od modrej presne pod hornú žŕdku. Vzápätí si zahrali 'barani' presilovku s ďalšou príležitosťou Surového a nálada v zaplnenom hľadisku narástla, najmä keď na dlhé minúty zamkli súpera v jeho obrannej tretine. V 30. min Lamper spomedzi kruhov bombou pridal druhý gól a tretí visel pri ďalšom pokuse Handzuša o pár sekúnd neskôr na vlásku. V 33. min sa nepresadil pri ďalšej možnosti Češík a v 35. min nepresne zamieril Hickmott, v 36. min mu zasa v góle zabránil Lundström. Domáci dominovali vo všetkých činnostiach, ich nadvláda bola obrovská a keby vyhrávali o päť, asi by sa nikto nemohol čudovať. V 38. min z brejku Buc zvýšil skóre na 3:0 a bolo už len otázne, s akým prídelom zakončia hostia sezónu.

V tretej tretine sa hostia dočkali čestného úspechu, v 44. min po odrazenom puku mieril presne do odkrytej bránky Paulovič, no o 16 sekúnd neskôr odpovedal tým najlepším spôsobom na vzdor Nových Zámkov Handzuš, aj pomocou brániaceho Cardwella so smoliarskym zásahom. V 49. min sa po šarvátke zaplnila trestná lavica štyrmi hráčmi, a to bolo posledné vzplanutie vášní v jednoznačnom zápase, ktorý ešte podfarbil gól Handzuša po prečíslení s Higgsom v 56. min. V sérii si 'barani' schuti zastrieľali góly po výsledkoch 8:2, 8:0, 4:1, 2:3 a 5:1.


HC'05 iClinic B. Bystrica - HC N. Zámky 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)
Góly:
23. Rosandič (Higgs, Handzuš), 30. Lamper (Carlsson), 39. Buc (Carlsson, Wishart), 45. Handzuš (Skalický, Higgs), 56. Handzuš (Higgs, Skalický) - 44. Paulovič (Kučkin, McParland). Rozhodcovia J. Konc, Müllner - P. Šefčík, Výleta, vylúčení 2:3, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 2841 divákov (vypredané).

/Konečný stav série 4:1/

HC'05 iClinic B. Bystrica: Bacashihua - Kubka, Sersen, Carlsson, Wishart, Sedlák, Rosandič, Gründling - Lamper, Češík, Bortňák - Buc, Surový, Hickmott - Skalický, Higgs, Handzuš - Kafka, Zigo, Truchno

HC N. Zámky: Lundström - Cardwell, Drtina, Sandgren, Hudec, Denis Rehák, Maier - Kučkin, Novotný, Dubec - Čaládi, Dom. Rehák, Paulovič - Saarinen, Kytnár, Fábry - McParland, Lelkeš, Tibenský

Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Pre nás to bol náročný zápas, v prvých dvoch tretinách súper dobre bránil, my sme mali síce prevahu, s častými strelami, boli sme v tlaku, no čisté šance sme si nevypracovali. Dôležitý bol prvý gól a nám sa už po ňom ľahšie presadzovalo. Súpera sme nepúšťali do prečíslení, to bolo dôležité, lebo mal šikovných rýchlych hráčov. V tretej tretine nám chvíľami bolo horúco, ale potom sme sa zorganizovali a záver si postrážili. Zámky odohrali veľmi slušnú sériu, boli nepríjemné, výsledky nie vždy zodpovedali dianiu. Postúpili sme zaslúžene a stav série 4:1 odzrkadľuje reálne aj silu oboch mužstiev."



Štefan Mikeš, tréner Nových Zámkov: "Uvedomovali sme si, že hráme proti súperovi, ktorý sa dlho pripravoval na úspech v play off. Prvé dva zápasy súperovi padali góly, no neustále som veril, že nezvesíme hlavy a zohráme sériu so cťou. Kvalita súpera sa prejavila, my mu držíme palce, aby vyhral celé play off. Chceli sme čo najviac zabojovať, zhusťovať predbránkový priestor. Verili sme, že aj pod tlakom sa nám podarí z protiútoku streliť gól, žiaľbohu sme inkasovali a už bolo všetko ťažšie. V útoku sme sa nepresadzovali, súper zúročil naše individuálne chyby a zaslúžene vyhral, jeho prevaha bola jasná."



Michal Handzuš, autor dvoch gólov B. Bystrice: "Bolo to o víťazstvách, nie o strelcoch gólov, takto sa hrá play off. Chceli sme sériu ukončiť vonku, aby sme mali viac času na oddych, nepodarilo sa, až teraz. Nevedeli sme streliť gól, no keď sme ho strelili, už to šlo. V prvých zápasoch nám to padalo prakticky z každej strely, boli sme lepší, zabrali nám štyri vyrovnané päťky. Sme spokojní, je to prvý krok a už len budeme čakať na súpera. Oddýchneme si, vyvetráme hlavy, pretože vieme, že to bude už len ťažšie."

Mislav Rosandič, strelec jedného gólu B. Bystrice: "Prvé dva zápasy sme v pohode vyhrali vysoko, potom Zámky zmenili systém, dokonca vyhrali aj štvrtý zápas. Niečo sme si povedali, vrátili k našej hre a zabralo to. Každý zápas začal 0:0 a potrebovali sme si všetko tvrdo odpracovať, aj sme tak urobili."

Matej Paulovič, v zápise uvedený ako strelec jediného gólu N. Zámkov: "Bol to Štepán Novotný, ja som ho nestrelil. Vedeli sme, do čoho ideme, no nič nám nevychádzalo. Bystrica hrala dobre, takto sme uspieť nemohli. Prvú tretinu sme sa snažili ubrániť, v druhej sme chceli niečo urobiť, no oni hrali neustále v našom pásme a my sme sa vôbec nepresadili. Každý zápas, kto strelil prvý gól, tak vyhral, škoda, že sa nám to viackrát nepodarilo, mohlo byť niečo inak."

Milan Kytnár, kapitán N. Zámkov: "Vstupovali sme do série s tým, že sme vedeli, čo nás čaká. Len v jednom zápase sa nám podarilo hrať to, čo sme si zaumienili. Bystrica zaslúžene postúpila, my sme sa snažili sériu predĺžiť, niektorí z nás boli zviazaní hrozbou, že už môže byť koniec sezóny a robili chybičky. Súper mal skúsenejšie mužstvo, my sme sa mu snažili čeliť bojovnosťou a dravosťou. Nemáme sa za čo hanbiť, postúpili sme aspoň do play off, to nás teší."

BARÁŽ:



Hokejisti HK Skalica vyhrali v piatkovom zápase 4. kola baráže o Tipsport Ligu nad HK Dukla Trenčín 2:1. Darilo sa aj hokejistom MhK 32 Liptovský Mikuláš, ktorí vyhrali na ľade HC 07 Orin Detva 3:1.

HK Skalica - HK Dukla Trenčín 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly:
37. Škápik (Vereš), 50. Dvonč (Pavešic) - 31. Sojčík (Drgoň, Starosta). Vylúčení: navyše: 5:8, Mikéska - Bohunický obaja 10 minút OT, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2845 divákov

HC 07 Orin Detva - MhK 32 Liptovský Mikuláš 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Góly:
10. Srnka (Török, Říha) - 12. Langhammer (Cibák, Bobček), 19. Nádašdi (Stehlík, Uram), 60. Uram (J. Sukeľ, M. Sukeľ). Rozhodovali: M. Novák, Lokšík - Holienka, Kolár, vylúčení: 5:4, navyše: Huňady (Detva) 5+DKZ, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1488 divákov
.

Na snímke záverečné podanie rúk zľava Michala Hudeca (Nové Zámky) a Mislava Rosandiča (Banská Bystrica) po piatom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Nové Zámky 24. marca 2017 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke záverečné podanie rúk hráčov Banskej Bystrice a Nových Zámkov po piatom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Nové Zámky 24. marca 2017 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke hráči Banskej Bystrice sa radujú z gólu v piatom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Nové Zámky 24. marca 2017 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke sprava Matej Češík (Banská Bystrica) a Richard Lelkéš (Nové Zámky) v piatom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Nové Zámky 24. marca 2017 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko