Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Banská Bystrica prehrala so Zvolenom, Martin porazil Poprad

Na snímke sprava Radovan Puliš (Zvolen) a Georgijs Pujacs (Banská Bystrica) v zápase 45. kola hokejovej Tipsport Ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica a HKm Zvolen v Banskej Bystrici 5. februára 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica podľahli rivalom z HKM Zvolen 2:6. V ďalšom zápase zdolali hokejisti MHC Martin Poprad 5:3.

Banská Bystrica 5. februára (TASR) - V piatkovom 45. kole hokejovej Tipsport Ligy debutoval na lavičke Piešťan tréner Dušan Gregor výhrou 4:3 po predĺžení nad jeho bývalým klubom z Trenčína. V derby Banská Bystrica - Zvolen sa zrodila výhra hostí 6:2. Duel Košice - Skalica neodohrali.

HC'05 iClinic Banská Bystrica - HKM Zvolen 2:6 (2:3, 0:3, 0:0)

Góly: 4. Matoušek, 19. Tománek – 11. P. Zuzin (F. Fekiač, Žilka), 18. L. Jurík (Andersons), 20. L. Jurík (Škvaridlo, Semorád), 32. Andersons (Krejčí, L. Jurík), 32. J. Jurík (Mráz), 34. Semorád (L. Jurík, Andersons). Rozhodovali: D. Konc, M. Novák – Junek, P. Šefčík, vylúčení: 9:13 na 2 min, navyše Ďatelinka 10 min za napadnutie - Demiters 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, 2841 divákov.


Úvod pohronského derby patril Banskej Bystrici. Už vo 4. minúte sa Matoušek presadil strelou spoza brániaceho hráča a otvoril skóre stretnutia. V 11. minúte hosťujúci F. Fekiač našiel peknou prihrávkou P. Zuzina, ktorý nedôrazne bránený prekonal Bacashihuu. V 18. minúte využil presilovku po Bastovom vylúčení L. Jurík, ale z vedenia sa Zvolenčania dlho netešili. V útočnom pásme zbytočne stratili puk, zmocnil sa ho Tománek a svojmu samostatnému úniku dal gólovú bodku - 2:2. Posledné slovo v gólovo úrodnej úvodnej tretine však predsa len mali hostia, keď sa z medzikružia presadil L. Jurík. V 26. minúte Roussel prenikol až pred zvolenskú bránku, našiel Majdana, ten si však dlho prehadzoval puk z bekhendu na forhend a ležiaceho Baroša neprekonal. Hosťujúci brankár podržal svoj tím aj pri šanciach Luceniusa a Basta, herne lepší "barani" tak z prevahy nevyťažili nič. V 32. minúte ich za nepremenené príležitosti postihol dvojitý trest. Najskôr využil presilovku Andersons a o 33 sekúnd J. Jurík zvýšil náskok hostí - 2:5. Silnú pasáž HKM podčiarkol šiestym gólom Semorád, ktorý využil už tretiu presilovku svojho tímu. Bystrica sa v úvode tretej tretiny pokúsila zdramatizovať zápas, no Lamper na Baroša nevyzrel. Záver derby poškvrnili zbytočné roztržky, no ďalší gól už diváci nevideli. V tabuľke si tak Zvolenčania po treťom víťazstve v sérii poistili 3. miesto práve pred regionálnym rivalom z Bystrice.

MHC Martin - HK Poprad 5:3 (2:0, 1:2, 2:1)

Góly: 9. Jáchym (Jass, Sprukts), 18. Galamboš (Tabaček), 22. Nemček (Murček, Rzavský), 43. Cipulis (Sprukts, Jáchym), 58. Surovka - 33. Bartečko (Števuliak, Heizer), 37. Rapáč (Šterbák, Bajaruns), 57. Heizer (Bajaruns, Suchý). Rozhodovali: Lokšík – Bednár, Gajan, vylúčení: 3:3, navyše: Rapáč (Poprad) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2000 divákov.


Obe mužstvá sa len pomaly rozbiehali a v úvode sa hralo takmer bez streľby. Martinskí hokejisti boli potom aktívnejší a mali častejšie puk na svojich hokejkách. V 9. minúte po peknej akcii lotyšského útoku sa dostal pred bránku nekrytý Jáchym a otvoril skóre. Domáci pokračovali v útočnej hre, výborne korčuľovali a v 18. minúte pridal Galamboš druhý gól. Až v 20. minúte vyskúšal Kasík tvrdou strelou pozornosť martinského brankára.

Hokejisti MHC mali výborný nástup aj do druhého dejstva a už v 22. minúte zvýšil na 3:0 Nemček. V 26. minúte sa do streleckej pozície dostal Bajaruns, ale Dzubina bol pripravený. Hralo sa aj naďalej pod taktovkou domácich a Kostúr sa viackrát zapotil. Poprad potom ožil a v 33. minúte skúsený Bartečko znížil. Hru domácich to výrazne poznačilo, prestali korčuľovať, čo hostia využili v 37. minúte, keď z presilovky bol úspešný Rapáč a strelil druhý gól hostí.

Útlm Martina trval aj v úvode tretieho dejstva. V 41. minúte takmer prekvapil Dzubinu Suchý a potom nevyužil šancu Bajaruns, keď zlbízka netrafil martinskú bránku. Domácim veľmi pomohol gól Cipulisa v 43. minúte, ktorým odskočili na dva góly. Hra sa vyrovnala a na pozore sa museli mať obaja brankári. Štyri minúty pred koncom pri hre 4:4 začali hrať hostia bez brankára. Bajaruns v 57. minúte znížil na 3:4, ale o 16 sekúnd Surovka gólom do prázdnej bránky definitívne rozhodol o zaslúženom víťazstve martinských hokejistov.

Ivan Dornič, tréner Martina: "Chceli sme odčiniť prehru z Popradu. Úvod nám vyšiel perfektne a viedli sme už 3:0. Potom sme sa však opäť nevyvarovali našich tradičných chýb a súperovi sme dovolili znížiť na rozdiel gólu. Chlapci však potom zabrali a strelil dôležitý štvrtý gól. Hostia sa kontaktným gólom v power play postarali o dramatický záver, ale pekný gól Surovku rozhodol o našom cennom víťazstve. Trojica Lotyšov v našom mužstve sa postupne udomácňuje a verím, že bude platná až do konca súťaže."

Pavol Paukovček, tréner Popradu: "Zápas sme začali veľmi zle. Prvá tretina bola z našej strany vlažná, domáci nás prevýšili po všetkých stránkach a dostali sa na koňa. V druhej tretine sme sa dvoma gólmi vrátili do hry, zápas sme v závere ešte zdramatizovali, potom sme však spravili pri hre bez brankára chybu a súper strelil piaty gól. Gratulujem Martinu k víťazstvu, vyhral zaslúžene."

Na snímke nový tréner hokejového tímu ŠHK 37 Piešťany Dušan Gregor počas zápasu 45. kola hokejovej Tipsport Ligy ŠHK 37 Piešťany - HK Dukla Trenčín v Piešťanoch 5. februára 2016.
Foto: TASR - Martin Palkovič

ŠHK 37 Piešťany - HK Dukla Trenčín 4:3 pp (1:0, 2:2, 0:1 - 1:0)

Góly: 19. Brancis (Belluš, Trefný), 21. Filip (Saliji, Kotaška), 37. Tibenský (S. Hudec, Petráš), 62. Saliji (Filip, Ručkay) - 28. Sojčík (M. Novák, L. Novák), 34. Drtina (L. Novák), 49. M. Novák (Gašparovič). Rozhodovali: Baluška - Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1343 divákov.


Piešťany už pod vedením nového trénera Dušana Gregora začali aktívne, v 5. minúte mal po Kotaškovej prihrávke gól na hokejke Školiak, ale nedal. Na opačnej strane sa vo výbornej pozícii ocitol Pavlikovský, ktorý však zle vyriešil nádejnú situáciu. V 14. minúte mali Trenčania výhodu presilovky, zahrali ju však jalovo a do vyloženej príležitosti sa nedostali. Záver tretiny priniesol gólovú radosť pre domáce Piešťany, keď Brancis prekonal Cháberu strelou po ľade. Aj úvod prostrednej časti patril "havranom". Kotaškova strela trafila Salijiho, od ktorého sa puk odrazil k Filipovi a ten nezaváhal - 2:0. V 28. minúte urobil hrúbku v rozohrávke Svetlík, ktorú Trenčania využili a Sojčík so šťastím pretlačil puk do bránky. Nepozornosť domácej defenzívy mohla Dukla znova potrestať už o niekoľko sekúnd, ale skóre sa nemenilo. V 31. minúte sa neskončila gólom pekná kombinačná akcia Piešťan, na konci ktorej bol Saliji. Ďalšie sekvencie hry patrili hosťom, ktorí sa dočkali vyrovnania v 34. minúte. Po ľavom krídle šikovne prenikol Drtina, ktorý sa natlačil až pred bránku a prekonal Rybára - 2:2. O minútu neskôr mohol prinavrátiť vedenie na stranu Piešťan Ručkay, jeho pokus však Chábera vyrazil na ochrannú sieť. Napokon to domácim vyšlo, keď v 37. minúte nekrytý Tibenský s prehľadom poslal puk za ležiaceho gólmana Dukly - 3:2. V 49. minúte putoval na trestnú lavicu Školiak a presilovku už po 24 sekundách využil M. Novák delovkou od modrej čiary - 3:3. V ďalšom priebehu už ani jeden z aktérov nechcel spraviť chybu a tak sa zápas preklenul do predĺženia, v ktorom rozhodol o triumfe Piešťan Saliji. "Havrani" prerušili nelichotivú päťzápasovú šnúru prehier a ich nový tréner absolvoval víťaznú premiéru na striedačke.

Dušan Gregor, tréner Piešťan: "Bolo to celkom atraktívne stretnutie. Chcel by som chlapcom poďakovať. Situácia, v ktorej sa nachádzame nie je ľahká, ale chalani makali a dali do toho srdiečko. Napriek chybám, si myslím, že sme si dva body zaslúžili a v tejto situácii nám môžu pomôcť. Vďaka patrí aj fanúšikom, že nás prišli povzbudiť, a budeme robiť všetko pre to, aby sme ich nabudúce prilákali v ešte väčšom počte, pretože aj oni nám pomáhajú k dobrým výkonom."

Marcel Hanzal, tréner Trenčína: "Zápas sme nezačali dobre a Piešťany nám odskočili na rozdiel dvoch gólov. Doťahovali sme súpera prakticky celý zápas. Naša hra vôbec nebola dobrá. Niektorí hráči sa nám vrátili po zranení, no výpadok na nich bol ešte cítiť. V predĺžení sme zle vystriedali, čo Piešťany využili a zaslúžene získali dva body."

HK Nitra - MsHK Žilina 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)

Góly: 13. Beca (Kutálek), 21. Slovák (Laliberté, Milam), 26. Beca (Kutálek, Podhradský), 34. Ručkay (Kutálek, Podhradský), 47. Štefanka (Macík, Stloukal). Rozhodovali: Jonák – Kacej, Stanzel, vylúčení: 3:5, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, 2418 divákov.


Úvodné šance zápasu mali domáci hráči, Blackwaterovu šancu zneškodnil brankár Žiliny Tomek a Slovákov pokus zastavila horná časť konštrukcie brány Žiliny. V 13. minúte prišiel prvý gól stretnutia, Kutálek sa dostal s pukom pred bránku hostí, ponúkol puk Kanaďanovi Becovi a ten prekonal Tomeka.

Na strelenie druhého gólu stačilo domácim v druhej tretine iba 27 sekúnd, keď hostia dostali do prečíslenia 3 na 1 a po prihrávke Lalibertého nekompromisne skóroval Slovák. V 26. minúte viedla Nitra už trojgólovým rozdielom v presilovej hre našiel opäť Kutálek pred bránou Becu a ten pohodlne strelil svoj druhý gól v zápase. V polovici stretnutia mohli skórovať hostia, no po strele Stupku zazvonila konštrukcia nitrianskej brány. V 34. minúte sa znovu tešili Nitrania, Ručkay sa z pravej strany predral pred bránku hostí a opakovanou strelou prekonal brankára Žiliny.

V 47. minúte strelili domáci už piaty gól, po vyhratom Štefankovom buly sa dostal k puku Macík a vrátil ho z ľavej strany na hokejku Štefanku, ktorý zblízka nezaváhal. Ďalšie góly už diváci nevideli a stretnutie tak skončilo jednoznačným výsledkom 5:0.

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Podali sme výborný kompaktný výkon. Od druhého gólu sme boli jasne lepší a hoci sme zahodili mnoho gólových príležitostí, zaslúžene sme vyhrali."

Jerguš Bača, asistent trénera Žiliny: "Po vyrovnanej prvej tretine, kde sme zahodili niekoľko príležitosti, rozhodol o zápase vstup do druhej tretiny. Od stavu 3:0 nás Nitra do ničoho nepustila, bola silná na puku a vyhrala zaslúžene."

Tabuľka

1. Košice 46 25 9 4 8 136:75 97
2. Nitra 47 28 3 1 15 158:119 91
3. Zvolen 47 25 5 5 12 170:121 90
4. Ban. Bystrica 47 23 4 4 16 148:108 81
5. Poprad 47 19 4 8 16 138:130 73
6. Trenčín 47 17 7 7 16 118:127 72
7. Žilina 47 17 4 5 21 109:132 64
8. Martin 47 17 3 4 23 110:121 61
9. Piešťany 47 15 5 3 24 121:144 58
10. Skalica 46 11 0 4 31 100:171 37
SR 20 20 2 1 0 17 27:87 8