Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Banská Bystrica zdolala Skalicu 5:2, Košice Poprad po nájazdoch

Na snímke zľava hokejista HK Poprad Štefan Fabian, hráči HC Košice Jiří Bicek, Marek Bartánus a hráč HK Poprad Patrik Koyš v zápase 43. kola hokejovej Tipsport ligy medzi HC Košice - HK Poprad 29. januára 2016 v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Nádeje Záhorákov na dobrý výsledok definitívne vzala 42. minúta.

Banská Bystrica 29. januára (TASR) - Úvod stretnutia mal nečakaný priebeh. Bystričania sa dopúšťali vzadu množstva chýb a diery v ich defenzíve využívali hostia na rýchle brejky. V 4. minúte potrestal zlú rozohrávku "baranov" Mickievics, ktorý sa dostal do nájazdu a chladnokrvne zavesil pod hornú žŕdku. O štyri minúty neskôr Petran fauloval v úniku Bezúcha a rozhodca nariadil trestné strieľanie. Bezúch si Bacashihuu rozhýbal ramenami a zvýšil už na 2:0 pre hostí. Bystričania po tomto momente pridali, dobré šance mali Bast i Majdan, Košút bol však na mieste.

Domácich nakopli až presilové hry. V 16. minúte sa presadil zblízka Tománek, o necelé tri minúty vyrovnal na 2:2 opäť v početnej výhode Bast, ktorý tečoval strelu Tománka od modrej čiary. Obrat dokonal v 19. minúte aktívny Tománek, ktorý nastavil čepeľ hokejky do prihrávky Basta.

V druhej tretine sa gólový uragán stíšil, pestré pasáže sa striedali s hluchými. V 25. minúte vytesnil Bacashihua iba s námahou strelu Trenčana ponad hornú žŕdku. Na druhej strane mohol zvýšiť náskok Kytnár, no neuspel pred Košútom, rovnako ako o pár momentov neskôr Ďatelinka s Majdanom.

Nádeje Záhorákov na dobrý výsledok definitívne vzala 42. minúta, keď po peknej prihrávke od Luceniusa prekonal Košúta strelou z ľavého kruhu Gillies a Bystričania odskočili súperovi na dva góly. Skaličania potom síce častejšie držali puk na hokejkách, ale veľa s ním nevymysleli, navyše po stratách sa dopúšťali ďalších faulov, ktoré domáci nemilosrdne trestali. V 48. minúte využili tretiu presilovku, keď Hvila z ľavej strany prestrelil Košúta - 5:2. Hosťom naopak hra v početnej výhode vôbec nevychádzala, ak sa aj dostali do streleckých príležitostí, stroskotali na Bacashihuovi, ako to bolo v 55. minúte, keď americký brankár zneškodnil šance Pašeka a Zálešáka. Bystričania v závere už súperovi nič nedovolili a mohli sa tak tešiť z trojbodového zisku.

HHC'05 iClinic Banská Bystrica - HK 36 Skalica 5:2 (3:2, 0:0, 2:0)

Góly: 16. Tománek (Hvila, Majdan), 17. Bast (Tománek, Pujacs), 19. Tománek (Bast, Majdan), 42. Gillies (Lucenius, Petran), 48. Hvila (Majdan) - 4. Mickievics, 8. Bezúch (z tr. strieľania). Rozhodovali: T. Orolín – Bogdaň, Rovenský, vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše Gillies (Bystrica) 10 min. za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 1957 divákov.


HC Košice - HK Poprad 3:2 po sn v 43. kole

Domáci chceli víťaznú sériu natiahnuť na trinásť zápasov a túto ambíciu potvrdili už v 5. minúte. Brankár hostí Kostúr vyrazil strelu Češíka a kým sa stihol zorientovať, Varga usmernil puk do bránky - 1:0. Domáci mohli následne pridať aj druhý gól, príležitosti Spilara i Mikuša brankár hostí zmaril. V 14. minúte sa brankár domácich Halász zapotil po strele Heizera, ale puk v bránke neskončil.

Úvod do druhej tretiny vyšiel lepšie hosťom, ktorí v 24. minúte využili prvú presilovku v zápase. Kroták potiahol puk do útočného pásma, posunul ho Paločkovi a ten po krátkom úniku prekonal Halásza - 1:1. Už o minútu na to mohli ísť hostia do vedenia, keď sa v samostatnom úniku ocitol Koyš, ale blafákom neprekvapil Halásza. Hostia v druhej tretine výborne bránili a Košičania mali problém dostať sa do výhodných streleckých pozícií. V 32. minúte sa hostia dostali do vedenia. Jeden z košických obrancov sa pozabudol v strednom pásme a v prečíslení dvoch proti jednému dorazil Koyšovu strelu Heizer - 1:2. Vyrovnané mohlo byť v 38. minúte, ale Lelkešovi pokazil radosť Kostúr, ktorý predviedol pohotový zákrok lapačkou.

Domáci sa v tretej tretine snažili o vyrovnanie. Mali viac z hry, často sa hralo pred Kostúrom, ale popradský brankár veľakrát podržal svoj tím. V 53. minúte sa však pred neho predral Češík a strelou ponad jeho rameno vyrovnal. Do konca riadneho hracieho času už gól nepadol, hoci bol k nemu v 58. minúte blízko Bartánus. Domácemu kapitánovi však v sľubnej šanci pokazil radosť Kostúr.

Päťminútové predĺženie o víťazovi nerozhodlo a tak prišli na rad samostatné nájazdy. V nich sa dvakrát presadil skúsený košický útočník Peter Bartoš a rozhodol o 13. víťazstve majstra v sérii.

Marcel Šimurda, asistent trénera HC Košice: "Úvod stretnutia bol z oboch strán opatrný. Nám sa však podarilo ísť do vedenia 1:0. V druhej časti sa súper dvakrát presadil. Bolo to ťažké stretnutie, ktoré sme zvládli aj vďaka tomu, že sme v závere vyvinuli enormný tlak. Pramenil z toho náš druhý gól. Myslím si, že takýto hokej sa divákom musel páčiť."

Pavol Paukovček, tréner HK Poprad: "Po všetkých problémoch, ktoré sú v našom mužstve sa chcem poďakovať hráčom za poctivú defenzívnu robotu, ktorú dnes odviedli. Vďaka tomu sme u silného súpera získali bod."

Na snímke vyvesenie dresov do siene slávy žilinského hokeja na zimnom štadióne MsHK DOXXbet Žilina pri príôežitosti 90. výročia žilinského hokeja v piatok 29. januára 2016. Na snímke vyvesenie dresov do siene slávy žilinského hokeja na zimnom štadióne MsHK DOXXbet Žilina. Do siene slávy pribudol Emil Čapek, Vojtech Okoličány, Ladislav Vyskočil, tím MsHK Žilina - majster Slovenska zo sezóny 2005 - 2006 a tím TJ Jednota Žilina - víťaz II. ligy skupiny D v sezóne 1964 - 1965.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


MsHK DOXXbet Žilina - HKM Zvolen 2:3 pp a sn
Duel mal slávnostnú predohru, keď do siene slávy žilinského hokeja uviedli pri príležitosti 90. výročia hokeja v meste pod Dubňom tri osobnosti a dva kolektívy, ktoré sa v minulosti podieľali na majstrovských tituloch v sezónach 1964/65 a 2005/06.

Žilinčania hrajúci v retrodresoch spred 51 rokov začali aktívnejšie a v prvej päťminútovke musel Baroš čeliť nepríjemným strelám z hokejok Handlovského a Stupku. Hralo sa rýchlo, málo sa prerušovalo a hra sa postupne vyrovnala. Šance hostí však neboli pre Tomeka nebezpečné. V 16. minúte sa pri hre 4 proti 4 "vlci" konečne dočkali, keď si Brejčák pekne nakorčuľoval na Zaťkovu strelu a bekhendom prekonal Baroša.

V druhej tretine tempo hry oproti prvej časti o niečo upadlo. Zvolen sa snažil o vyrovnanie a v presilovke v 28. minúte sa mu to aj podarilo, keď sa strelou od modrej presadil Klhůfek. Domáci sa chceli dostať opäť do vedenia, skúšali to na Baroša rôznymi spôsobmi, ale ten si pri ich šanciach poradil. O zmenu skóre sa tak postarali hostia, keď sa po obliehaní bránky dostal odrazený puk k Jurajovi Juríkovi a pripravený zvolenský hráč prepálil zblízka Tomeka.

"Vlkom" sa nedarilo ani v tretej tretine prekonať Baroša a nepomohli im ani dve vylúčenia Drábeka. V 54. minúte sa puk síce dostal po strele Handlovského za Baroša, vyšiel však von a rozhodca Müllner šiel na niekoľko minút konzultovať situáciu s videorozhodcom. Gól nakoniec uznal a začínalo sa prakticky odznova. "Vlci" nabudení streleným gólom chceli strhnúť vedenie na svoju stranu, ale Baroša nedokázali prekonať a na druhej strane podržal svojich aj Tomek.

V predĺžení mali šance oba tímy, ale 90 s do konca predĺženia hrali hostia po vylúčení Ťavodu presilovku. Domáci sa dobre bránili a v záverečných sekundách sa dostali dokonca do brejku, ale na rozhodnutie už nemali čas.

V samostatných nájazdoch domáci Valášek ani Handlovský neuspeli, naopak hosťujúci Klhůfek a Puliš áno, a tak Zvolen oplatil súperovi prehru po nájazdoch zo svojho ľadu.

MsHK DOXXbet Žilina – HKM Zvolen 2:3 pp a sn (1:0, 0:2, 1:0 – 0:0, 0:1)
Góly: 16. D. Brejčák (Zaťko, Novotný), 54. Handlovský (Škoda, Stupka) – 28. Klhůfek (Demiters), 36. J. Jurík (Klhůfek, B. Mráz), rozhodujúci nájazd Puliš. Rozhodovali: Müllner – Korba, Šefčík, vylúčení: 8:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1559 divákov


HK Nitra - HK Dukla Trenčín 4:3 v 43. kole

Domáci začali svižne, tlačili sa pred trenčiansku bránu a ich úvodný nápor vyústi do gólu v 7. minúte, keď si Stloukal spoza brány nakorčuľoval pred Cháberu a strelou pomedzi betóny otvoril skóre stretnutia. V 11. minúte viedla Nitra už o dva góly, po dobrej práci obrancu Ordzovenského sa puk cez Laliberého dostal k Slovákovi a ten presnou prihrávkou našiel pred bránku nabiehajúceho Milama, ktorý rozvlnil sieť. V 14. minúte sa strelecky presadili hráči Trenčína, ktorí prečíslili domácich a po menšom závare poslal puk za Valentov chrbát ex-Nitran Lukáš Novák.

V druhej tretine fauloval kolenom Trenčan Troliga domáceho Kuzmu a musel sa ísť predčasne osprchovať. Následnú päť minútovú presilovku Nitrania nevyužili na strelenie gólu, no 13 sekúnd po jej konci našiel Slovák spoza brány Lalibertého a dostal Nitru opäť do dvojgólového vedenia. O necelé dve minúty sa opäť tešili hostia, Drtina presnou tvrdou strelou prekonal nitrianskeho brankára.

Do tretej časti zápasu nastúpili domáci so snahou rozhodnúť, hostia chceli streliť vyrovnávajúci gól. V 52. minúte boli úspešnejší Trenčania, keď z bezprostrednej blízkosti skóroval v presilovej hre Richard Pavlikovský. Napokon 8 sekúnd pred treťou sirénou zaznamenal víťazný gól Slovák a body zostali pod Zoborom.

HK Nitra - Dukla Trenčín 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Góly: 7. Stloukal (Macík, Beca), 11. Milam (Slovák, Laliberté), 29. Laliberté (Slovák, Blackwater), 60. Slovák (Laliberté) - 14. L. Novák (Drtina, Gašparovič), 31. Drtina (L. Novák, Švec), 52. R. Pavlikovský (Gašparovič, Švec). Rozhodovali: Baluška, Jonák – Kacej, Stanzel, vylúčení: 5:4, navyše: Troliga (Trenčín) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky 0:2, oslabenia: 0:0, 3040 divákov


ŠHK 37 Piešťany - MHC Martin 2:4 v 43. kole
V dôležitom stretnutí vstúpili Piešťanci už aj s Reném Školiakom do zápasu presilovkou, no nevyužili ju. Početnú výhodu nevyužili ani Martinčania a keď v ďalšej domáci neohrozili Dzubinu, prišiel trest. Presilovku hrali Martinčania a využili ju po siedmich sekundách. Strela Murčeka Rybárovi vypadla iba k osamotenému Nemčekovi a ten otvoril skóre – 0:1.

Domácim akoby dôležitosť zápasu zväzovala ruky a v druhej tretine sa doslovne trápili. To bojovní a správne namotivovaní Martinčania využili, Jass potiahol puk popri mantineli, prihral medzi kruhy korčuľujúcemu Uhrákovi a ten poslal Martin do dvojgólového vedenia. O chvíľu už bolo 0:3, keď sa po závare dostal pred bránku puk k Jáchymovi a ten blafákom a následne bekhendom prekonal Rybára. Zdecimovaním domácim vlial nové sily v závere druhej časti Kotaška, jeho nahodený puk od mantinelu skončil za prekvapeným Dzubinom – 1:3.

Povzbudených domácich na začiatku tretej tretiny veľmi rýchlo vrátil "na zem" Tabaček, ktorý po skončení martinskej presilovky nahodil od modrej puk a prekvapený Rybár kapituloval – 1:4. V ďalšej presilovke však Martinčania prepadli, puk vyviezol Brancis, ktorý aj zakončil a znížil – 2:4. Domáci pridali na tempe a ovládli záverečnú desaťminútovku, no to čo "prespali" v prvých dvoch tretinách, už dobehnúť nedokázali. Dôležitý duel o play off zvládli lepšie Martinčania.

Piešťany – Martin 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Góly: 39. Kotaška (Školiak, Ručkay), 45. Brancis – 15. Nemček (Murček, Dlouhý), 30. Uhrík (Jass), 36. Jáchym (Rzavský, Jass), 42. Tabaček (Matejka). Rozhodovali D. Konc, Kubuš – Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 4:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 1117 divákov


Tabuľka

1. Košice 45 24 9 4 8 133:75 94
2. Nitra 45 26 3 1 15 149:117 85
3. Zvolen 45 23 5 5 12 158:116 84
4. Ban. Bystrica 45 23 4 4 14 145:99 81
5. Trenčín 45 17 7 6 15 113:120 71
6. Poprad 45 18 4 8 15 129:122 70
7. Žilina 45 16 4 5 20 106:126 61
8. Martin 45 16 3 4 22 102:112 58
9. Piešťany 45 15 4 3 23 114:135 56
10. Skalica 45 11 0 4 30 98:167 37
SR 20 20 2 1 0 17 27:87 8