Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Banská Bystrica si na domácom ľade poradila so Žilinou 3:1

Na archívnej snímke hráči Banskej Bystrice Foto: TASR/Branislav Račko

Hostia mohli znížiť v závere Ťavodom v presilovke, zvrat však neprivodili.

Banská Bystrica 4. marca (TASR) - Bystričania mali v prvej tretine prevahu, ale nevytvárali si obzvlášť nebezpečné šance. Prvú vážnejšiu mal Hvila v deviatej minúte, ktorý nepretavil do gólovej podoby svoj únik. V žilinskej bránke podával spoľahlivý výkon mladý brankár Mikoláš, ktorého nenachytal "na hruškách" ani jeho vlastný spoluhráč Novotný. Od jeho korčule sa puk odrazil v bránkovisku, ale reflexívny zákrok brankára MsHK zamedzil gólu. Ten napokon domáci dali v poslednej sekunde presilovky pred záverom úvodného dejstva. Ujala sa dobre umiestnená strela Roussela z ľavej strany k vzdialenejšej žŕdke.

Domáci si vytvorili veľký tlak na začiatku druhej tretiny. V ňom nenašli recept na Mikoláša postupne Lucenius, Bortňák a Petran. No práve posledne menovaný obranca Bystrice vystrelil aj druhýkrát a puk sa od zadného mantinelu dostal pred kanoniera Hvilu, ktorý pred odkrytou bránkou nezaváhal. Žilinčania pomerne rýchlo odpovedali. O necelú minútu vyhrali buly a ujala sa strela Homéra spoza kruhu, keď brankár Bacashihua mal zakrytý výhľad. Jednogólový rozdiel sa potom nemenil až do konca strednej časti hry, pretože Šmach, Hvila ani Majdan nenašli recept na mladého brankára hostí a na opačnej strane sa nepresadil v presilovke dvakrát dobrými strelami Ťavoda.

V tretej tretine mohli Žilinčania vyrovnať, ak by Handlovský mieril presnejšie. Rútil sa sám z pravej strany na Bacashihuu, no prestrelil. Tešili sa teda Bystričania z tretieho a napokon i rozhodujúceho gólu. Po prihrávke Šmacha Roussel najprv z pravej strany neuspel, ale dostal sa ešte k puku pri žrdi a zasunul ho v 50. minúte za chrbát Mikoláša. Ten potom podržal viackrát tím pri šanciach domácich. Neprekonali ho Gillies, Lamper a ani dvakrát Hvila. Žilinčania mohli znížiť v závere Ťavodom v presilovke, zvrat však neprivodili, pretože spoľahlivo chytal aj Bacashihua.

Jerguš Bača, asistent trénera Žiliny: "Bol to veľmi vyrovnaný zápas. Máme maródku v mužstve, chýbali nám až traja hráči zo základnej zostavy. Dostali teda príležitosť ďalší, vrátane brankára Mikoláša, ktorý chytal v prvej lige za Považskú Bystricu. Škoda, že za stavu 2:1 pre Bystricu nevyužil obrovskú šancu Handlovský. Dali sem aj žŕdku, no puk neprešiel za brankára. Ak by sa tak stalo, mohli sme to dotiahnuť do remízového stavu. S jedným gólom sa iba ťažko vyhráva stretnutie. Skúsime sa v nedeľu pripraviť na Nitru a uvidíme, koho budeme mať v play off. Z trojice Zvolen, Nitra a Banská Bystrica si už nenavyberáme."

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Videli sme zaujímavý zápas, ktorý spĺňal atribúty play off. Obe mužstvá dobre bránili. Musím chlapcov pochváliť hlavne za zodpovednú hru, pretože sme vedeli, že Žilina je silná v brejkových situáciách. My sme ju však do ničoho vážnejšieho nepustili. Súper veľmi dobre bránil, my sme mali opticky viac z hry, častejšie sme boli na puku, ale málo sme strieľali. Na tomto musíme popracovať. Musíme byť viac agresívnejší pred bránkou a viac striel smerovať medzi žrde. Celkovo to však bol dobrý zápas, som spokojný s hrou i s bodmi."

Charles Olivier Roussel, dvojgólový strelec Banskej Bystrice: "Myslím si, že sme hrali veľmi dobre. Som rád, že po dlhom čase som dal dva góly, určite ma niečo budú stáť, ale zaplatím chlapcom rád. Celý tím hral dobre hlavne v defenzíve, vyzeralo to už ako play off zápas. Stále nie je hra úplne ideálna, ale šieste víťazstvo v rade nás povzbudzuje. Sme dobrá partia a už sa tešíme na vyraďovaciu fázu súťaže, v ktorej chceme uspieť a ísť až do finále."

HC'05 iClinic Banská Bystrica - MsHK DOXXbet Žilina 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly:
20. Roussel (Šmach, Lucenius), 24. Hvila (Petran, Čížek), 50. Roussel (Šmach) – 25. Homér (Ťavoda, Š. Novotný). Rozhodovali: D. Konc, Štefik – M. Korba, Rovenský, vylúčení 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1973 divákov.