Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Banskobystrickú latku vyhrala Nigérijčanka Amataová: Je to skvelé

Na 22. ročníku Banskobystrickej latky, populárneho výškarského mítingu pod strechou, zvíťazila Nigérijčanka Doreen Amataová (na snímkeuprostred), ktorá ako jediná zdolala 193 cm. Druhá skončila Švédka Sofie Skoogová (vpravo), tretia Češka Michaela Hrubá (vľavo). V Banskej Bystrici 4. februára 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Z dvojice Sloveniek skončila lepšie Tatiana Dunajská, ktorá si výkonom 180 cm vytvorila nové osobné maximum.

Banská Bystrica 4. februára (TASR) - Na 22. ročníku Banskobystrickej latky, populárneho výškarského mítingu pod strechou, zvíťazila Nigérijčanka Doreen Amataová, ktorá ako jediná zdolala latku vo výške 193 cm a pokúšala sa aj o najlepší svetový výkon roka 198 cm. Z dvojice Sloveniek skončila lepšie Tatiana Dunajská, ktorá si výkonom 180 cm vytvorila nové osobné maximum.

Amataová vynechala 170 i 175 cm a na prvý pokus sa prehupla cez základ 180 a aj 185 cm. Na ďalšej latke o tri centimetre vyššie potrebovala síce dva pokusy, no potom na rozdiel od súperiek už nezaváhala. Výkonom 193 cm si zabezpečila olympijskú miestenku a zároveň vytvorila aj nový národný rekord Nigérie. Keď už bolo jasné, že vyhrá, posunula si latku do výšky 198 cm v snahe utvoriť najlepší výkon sezóny a zároveň aj africký halový rekord, no to sa jej už nepodarilo. Napriek tomu bola so svojou premiérou v Banskej Bystrici spokojná. "Som spokojná, mám miestenku na olympiádu a vyhrala som. Bolo to tu super, dobre sa mi skákalo a užívala som si to," povedal víťazka pre TASR.

V závere súťaže jej robili partnerky už len Švédka Sofie Skoogová a Češka Michaela Hrubá, no ani jedna z nich na tri pokusy neprekonala 193 cm. Z druhej priečky sa na základe počtu nevydarených pokusov tešila Severanka, ktorá si výkonom 191 cm na prvý skok vytvorila nový osobný rekord v hale. Hrubá potrebovala na 191 cm tri pokusy. "O podujatí mi hovoril Stefan a mal pravdu, bolo to tu super. Diváci boli úžasní a neustál povzbudzovali," povedala Skoogová, zverenkyňa štvornásobného víťaza v hale na Štiavničkách Stefana Holma.

"So 191 cm som veľmi spokojná. Aj na 193 som išla celkom dobre. Verím, že najbližšie sa to ešte zlepší. Ale som rada, nečakala som, že na začiatku sezóny budem skákať takto dobre," povedala Hrubá.

Viac sa čakalo od líderky svetových tabuliek Airine Palšytéovej. Litovčanke preteky nevyšli podľa predstáv a obsadila až delené deviate miesto spolu s Dunajskou za výkon 180 cm. V tomto roku pritom už zdolala 197 cm. "Vôbec neviem, čo sa stalo. Asi to nebol môj večer, pretože v rozcvičke som v pohode zdolala 185 cm na prvý pokus. No keď prišla súťaž, necítila som sa tak dobre. Možno to bol iba jeden z tých dní, keď vám to jednoducho nejde. Doma si pozriem video a uvidím, čo treba napraviť," povedala favoritka.

Na rozdiel od nej bola Dunajská so svojím výkonom spokojná. "Bolo to skvelé, spravila som osobný rekord po dlhom čase. Je to super. Môj cieľ bolo skočiť 180, aby som potvrdila, že tu nie som náhodou," vyznala sa po pretekoch.

Druhá Slovenka v jedenásťčlennom štartovom poli Katarína Kuštárová sa podelila o posledné miesto s Ebbou Jungmarkovou zo Švédka. Ani jedna z nich nezdolala 175 cm.

výsledky:

1. Doreen Amataová (Nigéria) 193
2. Sofie Skoogová (Švéd.) 191
3. Michaela Hrubá (ČR) 191
4. Isobel Pooleyová (V.Brit.) a Levern Spencerová (Bah.) obe 188
6. Julia Levčenková (Ukr.) 188
7. Morgan Lakeová (V.Brit.) 188
8. Iryna Herašenková (Ukr.) 185
9. Tatiana DUNAJSKÁ (SR) a Airine Palšytéová (Lit.) obe 180
11. Katarína KUŠTÁROVÁ (SR) a Ebba Jungmarková (Švéd.) obe 170


V Bystrici talianske finále, z triumfu i rekordu sa tešil Tamberi

"Taliansky večer" na 22. ročníku Banskobystrickej latky chutil najlepšie Gianmarcovi Tamberimu, ktorý vo finále zdolal v tesnom súboji svojho krajana Marca Fassinottiho. Zvíťazil výkonom 235 cm, potom ešte neúspešne skúšal 237 cm a posledný pokus si odložil na 240 cm, no ani ten mu nevyšiel. Svojím výkonom zároveň vytvoril aj taliansky rekord a svetový výkon roka.

V tom ho napodobnil aj Fassinotti, no na výšku 235 cm potreboval o jeden pokus viac. Tretí skončil Donald Thomas z Bahám a na štvrtú priečku "vyletel" Brit Robbie Grabarz (obaja 233 cm). Z dvojice Slovákov bol lepší piaty Matúš Bubeník, ktorý pokoril 230 cm. "S výkonom som spokojný, bol to pekný výkon, iba ma mrzí, že som nemohol pokračovať ďalej s chalanmi. No 230 je super na začiatok sezóny. Viem, že mám aj na 233 a bolo by dobré, keby sa mi to podarilo tu. No musím zabojovať neskôr. Pozitívne je, že tie pokusy boli vysoko. Pri druhom som sa dotkol rukou, inak si myslím, že by som tam vyletel," povedal.

Mužská "latka" sa začala na výške 210 cm, na ktorej štartovali šiesti pretekári, pričom všetci ju zdolali, i keď Slovák Lukáš Beer a Donald Thomas na ňu potrebovali dva pokusy. Na výšku 215 sa zapojili ďalší štyria a na 220 už celé štartové pole okrem Taliana Marca Fassinottiho, ktorý si určil základ až na 224 cm. Na túto výšku sa už nedostala dvojica Bahamčanov Trevor Barry a Jamal Wilson. Na 224 sa so súťažou rozlúčili Rumun Mihai Donisan, Američan Jesse Williams, Brit Chris Kandu a tiež Beer, ktorý sa s banskobystrickou halou na Štiavničkách rozlúčil efektným saltom dozadu. "Nevyšlo mi to podľa predstáv a vôbec nie som spokojný. Nevadí. Musím na tieto preteky zabudnúť, oddýchnuť si a pripraviť sa na ďalšie," povedal hneď po svojom treťom neplatnom pokuse.

Fassinotti si so svojím základom poradil hneď na prvý pokus a so značnou rezervou. Dvadsaťšesťročný Talian, ktorý prišiel na "latku" s najlepším tohotosezónnym výkonom (233 cm) spomedzi štartujúcich, na ďalšej výške si už minul všetky tri pokusy, no so šťastným koncom. Menej ho mal jeho krajan Silvano Chesani, ktorý sa zo súťažou rozlúčil. Divákov dostal do varu Bubeník, keď pokoril 227 na druhý pokus a zároveň stanovil najlepší slovenský výkon sezóny. Vypredaná hala ho odmenila mohutným potleskom. A ešte väčší prišiel, keď na prvý pokus pokoril aj 230 cm. Ešte pred ním sa to podarilo aj ďalšiemu miláčikovi tribún Gianmarcovi Tamberimu.

Bronzový medailista z OH v Aténach Jaroslav Bába mal prvý chybný pokus až na 230, po ňom prišli aj ďalšie dva a tak vypadol. Konstadinos Baniotis svoj tretí pokus na tejto výške zvládol a splnil si aj olympijský limit do Ria (229 cm). Šesticu, ktorá pokračovala nad 230 cm, doplnil Bahamčan Thomas, ktorý si dal na tretí pokus radšej dva rozbehy. Na 233 cm a zároveň limit na halové majstrovstvá sveta v USA však potreboval už len jeden a ako prvý sa tak zaradil do boja o triumf.

Tam ho nasledovali už len Fassionotti, Brit Robbie Grabarz a Tamberi, ktorý si tak utvoril nový halový osobák. Na sklamanie banskobystrického publika sa tam nedostal domáci favorit Bubeník, ktorého neposunul za vytúženou métou ani "standing ovation" pri záverečnom pokuse.

Tamberi zvládol na prvý pokus aj 235 cm a dosiahol tak taliansky rekord a zároveň aj svetový výkon roka. Ten pred ním držal Mutaz Essa Barshim (234 cm), vlaňajší víťaz a zároveň rekordér mítingu s 240 cm. Tamberiho nasledoval iba Fassinotti a tak si diváci vychutnali talianske finále. To ešte okorenil miláčik Štiavničiek Tamberi, ktorý mal lepšiu bilanciu pokusov a tak si ten posledný z 237 prehodil rovno na 240 cm. Ani jednu z týchto výšok "nezlomil", no aj tak sa tešil z triumfu, keďže na 237 neuspel ani jeho posledný sok.

výsledky:

1. Gianmarco Tamberi (Tal.) 235 cm
2. Marco Fassinotti (Tal.) 235
3. Donald Thomas (Bah.) 233
4. Robbie Grabarz (V.Brit.) 233
5. Matúš BUBENÍK (SR) 230
6. Konstadinos Baniotis /Gr.) 230
7. Jaroslav Bába (ČR) 227
8. Silvano Chesani (Tal.) 224
9. Jesse Williams (USA), Chris Kandu (V.Brit.) a Mihai Donisan (Rum.) všetci 220
12. Lukáš BEER (SR) 220
13. Trevor Barry (Bah.) 215
14. Jamal Wilson (Bah.) 215