Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

V baráži o EL je v hre viacero Slovákov, R. Mak debutuje za PAOK

Róbert Mak Foto: TASR/Milan Kapusta

Najväčším prekvapením je súboj giganta Inter Miláno s islandským FC Stjarnan.

Bratislava 20. augusta (TASR) - O účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2014/15 a prémiu 1,3 milióna eur zabojuje počas stredy a štvrtku 60 futbalových mužstiev zo starého kontinentu. Okrem zápasu FC Spartak Trnava - FC Zürich je na programe ďalších 29 úvodných duelov baráže EL.

Už v stredu sa na Islande predstaví európsky gigant Inter Miláno. Súperom "nerazzurri" bude prekvapenie súťaže FC Stjarnan. "Pre viacerých hráčov z nášho tímu to bude splnenie detského sna. Proti veľkému favoritovi nemáme čo stratiť a to môže byť našou výhodou," povedal pre oficiálny web UEFA útočník Veigar Pall Gunnarsson. Osemnásťnásobný taliansky šampión chýbal v európskych pohárových súťažiach vlani po prvý raz od sezóny 1999/2000, tento rok si chce všetko vynahradiť. Debut v modro-čiernom drese by si mali odbiť nové posily Nemanja Vidič, Pablo Daniel Osvaldo a Yann M'Vila.

Španielsky Villarreal CF sa ako ďalší favorit na postup do skupinovej fázy predstaví na ihrisku kazašského tímu Astana. Anglický Tottenham Hotspur cestuje na Cyprus na zápas proti AEL Limassol, ďalší účastník Premier League Hull City, ktorý v 3. predkole vyradil AS Trenčín, odohrá prvý duel v Belgicku na ihrisku Lokerenu. Dvojnásobný víťaz súťaže Feyenoord Rotterdam si zmeria sily s ukrajinským mužstvom Zorja Luhansk.

V akcii by malo byť aj viacero slovenských futbalistov. Legia Varšava, ktorá zásluhou administratívnej chyby prišla o účasť v Lige majstrov, sa aj s brankárom Dušanom Kuciakom a stredopoliarom Ondrejom Dudom predstaví v Kazachstane na ihrisku FK Aktobe. Pražská Sparta, ktorej dres oblieka aj Michal Breznaník, nastúpi v Holandsku na umelej tráve ihriska PEC Zwolle. Slovenský stopér Ján Ďurica a jeho Lokomotiv Moskva sa pokúsi vybojovať si účasť v skupinovej fáze EL na pôde cyperského Apollonu Limassol. Brankár Ján Novota by mal stáť v bráne viedenského Rapidu v zápase proti HJK Helsinki, za PAOK Solún podľa všetkého nastúpi v Moldavsku aj Róbert Mak.

Maka čaká súťažný debut za PAOK

Slovenského futbalistu Róberta Maka čaká vo štvrtok súťažná premiéra v drese PAOK Solún. Grécky klub narazí v play off Európskej ligy na Zimbru Kišiňov, okrem pohárovej súťaže s ním však má reprezentačný stredopoliar SR vysoké ambície aj v domácej lige.

Mak, ktorý prestúpil v júli z nemeckého 1. FC Norimberg do PAOK-u, mal od začiatku z nového prostredia dobré pocity. "Za tímom som prišiel v polovici júla do Holandska, kde bol PAOK na sústredení. Mal som super pocity, pôsobenie v gréckom tíme je pre mňa veľká výzva. Kolektív ma prijal super. Väčšinou sú v kádri mladí chalani, rýchlo som sa adaptoval," povedal pre stránku svojej zastupiteľskej spoločnosti csm-agency.sk.

Nesúťažný štart v novom drese mu vyšiel na výbornú, keď už v prvom prípravnom stretnutí proti holandskému Waalwijku skóroval. Pravidelne nastupoval aj v niektorých ďalších dueloch a vo štvrtok má pred sebou súťažný debut. V prvom zápase play off EL o postup do skupiny nastúpi jeho tím na pôde moldavského celku Zimbru Kišiňov. "Máme dobré mužstvo a chceme hrať počas jesene európsku súťaž," uviedol Mak a na margo smelých ambícií v domácej súťaži uviedol: "V gréckej lige sa pobijeme o titul s Olympiakosom."

Dvadsaťtriročný bývalý hráč Slovana Bratislava prišiel do Norimbergu v roku 2010. Ešte predtým v drese juniorov Manchestru City vyhral v roku 2008 mládežnícky FA Cup. Dvojnásobný najlepší futbalista SR do 21 rokov má na konte 10 štartov v A-tíme Slovenska, v ktorých strelil dva góly.

Baráž EL - prvé zápasy:

streda - 20. augusta:

18.00 Dnipro Dnipropetrovsk - Hajduk Split
23.00 FC Stjarnan - Inter Miláno

štvrtok - 21. augusta:

17.00 Aktobe - Legia Varšava
17.00 FC Astana - Villarreal CF
17.30 Dinamo Moskva - Omonia Nikózia
18.00 AEL Limassol - Tottenham Hotspur
18.00 HJK Helsinki - Rapid Viedeň
18.00 FK Karabach - Twente Enschede
18.00 Ruch Chorzów - Metalist Charkov
18.45 PSV Eindhoven - Šachťor Soligorsk
19.00 Dinamo Minsk - Nacional Funchal
19.00 Elfsborg - Rio Ave
19.00 Karabükspor - AS St. Etienne
19.15 Petrolul Ploješť - Dinamo Záhreb
19.30 Apollon Limassol - Lokomotiv Moskva
19.30 Young Boys Bern - DVSC Debrecín
19.45 Zorja Luhansk - Feyenoord Rotterdam
20.00 Panathinaikos Atény - FC Midtjylland
20.00 Trabzonspor - FK Rostov
20.00 PEC Zwolle - Sparta Praha
20.05 Zimbru Kišiňov - PAOK Solún
20.15 Asteras Tripolis - Maccabi Tel Aviv
20.15 Grasshoppers Zürich - Club Bruggy
20.15 Partizan Belehrad - Neftči Baku
20.30 Lokeren - Hull City
20.30 Olympique Lyon - Astra Giurgiu
20.30 RNK Split - FC Turín
20.30 Real Sociedad San Sebastian - FK Krasnodar
20.45 FK Sarajevo - Borussia Mönchengladbach
21.15 NK Rijeka - Šerif Tiraspoľ