Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Barcelona chce v prípade katalánskej nezávislosti zostať v La Lige

Archívne foto- Sandro Rosell Foto: TASR/AP

V utorok počas Katalánskeho národného dňa státisíce ľudí pochodovali cez barcelonské ulice požadujúc autonómiu regiónu. V sprievode sa objavil aj prezident klubu FC Barcelona Sandro Rosell s rodinou.

Madrid 14. septembra (TASR) - Počas minulého týždňa vzbudil záujem španielskych médií najmä útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo svojimi vyjadreniami, že v španielskom veľkoklube nie je šťastný. Tento týždeň vytlačila portugalského útočníka z novinových stránok debata o budúcnosti FC Barcelona v prípade, že by sa Katalánsko osamostatnilo.

Pred desiatimi rokmi by bola táto otázka irelevantná a absurdná. Prosperujúci severovýchodný región rozvíjal svoj vlastný jazyk, vzdelávací systém, zdravotníctvo a celý svet ho vnímal ako ideálny model spolužitia.

Situácia v Katalánsku sa však v posledných piatich rokoch radikálne zmenila. Španielska ekonomika sa zrútila a vláda sa snažila získať viac príjmov z daní bohatších regiónov, najmä z Katalánska.

Kríza viedla k pozoruhodnému znovuzrodeniu katalánskeho separatizmu. Je iróniou, že tieto udalosti sa stali práve v čase, keď Španielsko kraľuje svetovému futbalu.

V utorok počas Katalánskeho národného dňa státisíce ľudí - podľa odhadov organizátorov ich mohlo byť aj takmer dva milióny - pochodovali cez barcelonské ulice požadujúc autonómiu regiónu.

V sprievode sa objavil aj prezident klubu FC Barcelona Sandro Rosell s rodinou. Tvrdil však, že prišiel ako súkromná osoba a nie ako prezident slávneho katalánskeho klubu. Väčšina fanúšikov "blaugranas" sa však domnieva, že aj klub by mal podporiť boj za nezávislosť Katalánska.

V sprievode sa neobjavili hráči Barcelony, jedným z dôvodom mohli byť aj reprezentačné povinnosti v kvalifikačných zápasoch na MS 2014 v Brazílii.

Kataláncov však potešil videoodkaz od bývalého kouča "Barcy" Pepa Guardiolu, ktorý po ukončení svojho pôsobenia na Camp Nou žije v New Yorku.

Guardiolova podpora vyvolala nadšenie najmä medzi fanúšikmi jeho bývalého zamestnávateľa. Naopak, veľkú kritiku zožal od madridských médií, na fanúšikovských blogoch či sociálnych sieťach.

Bývalý útočník Alfonso Perez, ktorý hrával v Barcelone po boku Pepa Guardiolu, vyhlásil, že ho sklamala Pepova reakcia. "Začínam pochybovať o tom, či sa Guardiola skutočne teší z úspechov španielskeho tímu," vyhlásil Perez.

Kouč španielskej reprezentácie Vicente del Bosque sa naopak postavil za Guardiolu. "Katalánci majú právo žiadať nezávislosť. Toto je skutočná sloboda, keď ľudia sami rozhodujú o svojej budúcnosti."

Nezávislosť Katalánska je podľa niektorých odborníkov menej pravdepodobná ako odčlenenie Škótska od Spojeného kráľovstva. Minimálne v najbližšej budúcnosti.

Je jasné, že väčšina zo 7,6 milióna Kataláncov - z čoho je asi milión španielsky hovoriacich prisťahovalcov z Južnej Ameriky - sa chce odtrhnúť od Španielska.

Utorňajšia masívna akcia však vyvolala dlhú diskusiu, čo by sa stalo s FC Barcelona, keby Katalánsko skutočne získalo nezávislosť.

Podľa Rossela by katalánsky veľkoklub ostal naďalej súčasťou španielskej ligy. "Ako Monako vo francúzskej lige," dodal.

Podľa španielskych médií však pravidlá Medzinárodnej futbalovej federácia (FIFA) hovoria jasne - klub z Camp Nou by v prípade nezávislosti hral v novej katalánskej lige.

Ak by sa tak naozaj stalo, fanúšikovia by boli ochudobnení o atraktívne zápasy s Realom Madrid, FC Valencia či Sevillou. Nie všetkým sa pozdáva, že by sa ich miláčikovia stretali len s klubmi ako Espanyol, Lleida či Girona.

Podľa prieskumu madridského denníka AS až 85 percent čitateľov nesúhlasí, aby tím Tita Vilanovu ostal v prípade katalánskej nezávislosti v španielskej La Lige.

Olej do ohňa prilial aj samotný klub, keď tento týždeň vyhlásil, že od budúcej sezóny budú ich hráči obliekať dresy s červenými a žltými pruhmi, typickými pre Katalánsko.