Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Barcelona je v El Clasicu pod tlakom

Futbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo sa teší po strelení hetriku v sobotňajšom mestskom derby Atletico Madrid - Real Madrid na štadióne Vicente Calderóna v Madride 19. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Pred stretnutím 14. kola španielskej La Ligy má biely balet na čele tabuľky šesťbodový náskok pred Kataláncami.

Barcelona 2. decembra (TASR) - Futbalisti Realu Madrid môžu svojmu rivalovi z Barcelony prípadným triumfom v sobotňajšom El Clasicu výrazne sťažiť cestu za obhajobou majstrovského titulu. Pred stretnutím 14. kola španielskej La Ligy má "biely balet" na čele tabuľky šesťbodový náskok pred Kataláncami.

Pod väčším tlakom sú pred ostro sledovaným duelom domáci hráči, v predchádzajúcich dvoch ligových dueloch len remizovali s Malagou a Realom Sociedad. Svoju nevýraznú formu potvrdili aj stredajšou remízou 1:1 s treťoligovým Herculesom Alicante v Španielskom pohári, aj keď tá má len štatistický význam, lebo v základnej zostave nenastúpil ani jeden hráč tradičnej jedenástky.

"Za predchádzajúce tri sezóny máme najlepšie mužstvo. Tiež som však povedal, že je potrebné dokázať tento fakt dobrými výsledkami. To sa zatiaľ nestalo. Môj názor sa nemení, je pred nami ešte kopec zápasov, v ktorých to môžeme ukázať. Stále môžeme dosiahnuť skvelé výsledky. Aktuálne sa sústredíme sa na jeden z najdôležitejších súbojov a proti nášmu najväčšiemu rivalovi máme o motiváciu postarané," povedal pred zápasom tréner Barcelony Luis Enrique.

Realu sa naproti tomu darí na všetkých frontoch, v La Lige nepocítil zatiaľ chuť prehry a momentálne ťahá sériu šiestich ligových víťazstiev v rade. Fazónu potvrdil aj v stredajšom osemfinálovom stretnutí Španielskeho pohára, bez viacerých opôr triumfoval nad treťoligovým Cultural Leonesa hladko 6:1. V uplynulých sezónach sa nestávalo často, aby Madridčania do tradičného derby vstupovali výrazne lepšej východiskovej pozícii. "Čaká nás kvalitný súper, ktorý urobí všetko preto, aby sme prehrali. Na zápas sa musíme dobre pripraviť. No nech sa stane čokoľvek, tak tento výsledok nebude plne rozhodujúci," citovala agentúra DPA trénera Realu Zinedinea Zidanea.

Barcelonský cieľ tretieho majstrovského titulu v rade môže dostať už po sobote vážne trhliny, domáca prehra s Realom by znamenala už deväťbodový odstup v tabuľke. "Majú tú výhodu, že môžu prehrať. My nemôžeme. Ak nezvíťazme, tak si skomplikujeme veci," uviedol barcelonský zadák Gerard Pique. Dobrou správou pred zápasom je návrat kapitána Andresa Iniestu, pre zranenie kolena chýbal tímu od konca októbra. V domácom tíme je pre problémy s členkom a kolenom neistá účasť obrancu Jordiho Albu.

Realu bude v zápase naisto chýbať reprezentant Walesu Gareth Bale, ktorý podstúpil operáciu členka. K dispozícii nebude ani nemecký stredopoliar Toni Kroos. Oba tímy sa stretli v 231 súťažných zápasoch a bilancia vyznieva mierne v prospech Realu Madrid, ktorý vyhral 93-krát. Barcelona zaznamenala 90 víťazstiev, 48 duelov sa skončilo nerozhodne. Zápas FC Barcelona - Real Madrid sa začne v sobotu 3. decembra o 16.15 SEČ.

Predpokladané zostavy:

FC Barcelona:
Ter Stegen - Sergi Roberto, Pique, Mascherano, Alba (Digne) - Rakitič, Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar

Real Madrid:
Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modrič, Kovačič - Lucas Vasquez, Isco, Ronaldo - Benzema