Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Barcelona po 7 rokoch bez semifinále, Simeone obdivuje svojich hráčov

Futbalista Atletica Madrid Koke (vľavo) a hráč Barcelony Xavi Hernandez bojujú o loptu v odvetnom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov Atletico Madrid - FC Barcelona v Madride 9. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Atletico nastúpilo v španielskom derby na štadióne Vicenteho Calderona bez ofenzívnych opôr Diega Costu a Ardu Turana, no v zápase to nebolo vôbec cítiť.

Madrid 10. apríla (TASR) - Po dlhých 40-tich rokoch sa v semifinále futbalovej Ligy majstrov predstaví Atletico Madrid. Klub zo španielskej metropoly vyradil vo štvrťfinále najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže favorizovanú Barcelonu, keď po remíze 1:1 na Nou Campe zdolal v stredajšej odvete Kataláncov 1:0 vďaka gólu Kokeho už z 5. minúty.

Atletico nastúpilo v španielskom derby na štadióne Vicenteho Calderona bez ofenzívnych opôr Diega Costu a Ardu Turana, no v zápase to nebolo vôbec cítiť a futbalisti z hlavného mesta sa už po piatich minútach ujali vedenia. Najprv Lopez napálil z uhla do žrde, lopta sa odrazila k Villovi, ktorý ju poslal späť na Lopeza, ten vyhral hlavičkový súboj a Koke bez problémov doklepol do prázdnej bránky - 1:0. Barca v úvode zápasu vzadu horela. V 11. minúte išiel sám na brankára Villa, no bývalý kanonier Barcy nastrelil len brvno. Hostia sa dostali do šance až v 14. minúte, ale Messiho hlavička minula Courtoisovu bránku. V 18. minúte opäť zahrmelo na druhej strane, ale Villa opäť napálil len brvno. Barcelona postupom času držala loptu na svojich kopačkách stále viac, no smerom dopredu bola bezzubá. Atletico otupilo útočné snahy jej hviezd a samo vyrážalo do rýchlych brejkov. V závere polčasu sa oba tímy dožadovali penalty, no Webb ani jeden zo zákrokov neodpískal. Hostia si v úvode druhej časti vypracovali niekoľko dobrých šancí, ale Neymar stroskotal na brankárovi Courtoisovi a Xavi v tutovke prestrelil. Katalánci ani v ďalšom priebehu nedokázali nájsť účinný recept na obranu súpera a v 70. minúte mohli prehrávať už 0:2, Pinto však vytlačil Gabiho strelu na roh. Zverenci trénera Diega Simeoneho si už v závere nedali vziať víťazstvo a postúpili medzi najlepšiu štvoricu v Európe.



Atletico je tak po strede jediným tímom, ktorý v tohtosezónnej edícii LM ešte neokúsil chuť prehry. "Obdivujem svojich hráčov," rozplýval sa po postupovom triumfe Simeone, ktorý uspel v argentínskom trénerskom mikrosúboji s Gerardom Martinom. "Prežívame obrovskú radosť. Vyradili sme veľkého súpera s hrdou históriou. A vieme, že to nie je ešte koniec," jasal kouč Atletica.

Madridský tím mal v odvete navrch, okrem gólu mal aj ďalšie strelecké príležitosti a trikrát napálil žrď súperovej brány. "Moji hráči nepotrebujú slová motivácie, ale skôr istotu, rozhodnosť a schopnosť skúsiť dostať z nich to najlepšie. Obdivujem ich odhodlanie a spôsob, akým spolu ťahajú za jeden povraz," chválil Simeone svojich zverencov.

Futbalisti Barcelony bojovali o postup do siedmeho semifinále Ligy majstrov v rade, nakoniec ale museli zložiť poklonu pred nadšene hrajúcim súperom. "Atletico dokázalo veľmi skoro skórovať. Potrebovali sme dať gól, aby sa obraz hry zmenil. V niektorých smeroch sme ale nemohli hrať to, čo sme chceli. Atletico malo stále veľa hráčov v blízkosti svojho pokutového územia. Hrali veľmi dobre a mali sme veľký problém nájsť akýkoľvek voľný priestor, akúkoľvek štrbinu v ich rozostavení," povzdychol si Martino. "Neboli sme schopní dať si viac ako štyri-päť prihrávok za sebou. Očakávali sme, že budeme viac kontrolovať hru, ale nepodarilo sa nám to."

"Barca" naposledy chýbala v semifinále LM v sezóne 2006/2007. Podľa Martina zohral veľkú rolu štadión Vicenteho Calderona. "Také prostredie v Európe ťažko niekde inde nájdete, skôr sa podobá tomu v Argentíne. Musíme teraz pokračovať v boji na zostávajúcich dvoch frontoch - v lige a Kráľovskom pohári," smutne konštatoval tréner Barcelony.

Atletico si za súpera v boji o finále určite neželá londýnsku Chelsea. Nie preto, že by sa anglického mužstva bálo, ale preto, že by nemohlo medzi žrde postaviť brankársku jednotku a jedného zo strojcov úspechu Thibauta Courtoisa. Belgický reprezentant je totiž v Madride na hosťovaní práve z Chelsea. V zmluve o hosťovaní Courtoisa je zakotvená klauzula, že pokiaľ by ho Atletico chcelo v súťažnom zápase proti londýnskemu klubu nasadiť, muselo by zaplatiť pokutu 3 milióny eur. Za obe semifinálové duely by sa čiastka vyšplhala až na 6 miliónov. "A takú sumu si nemôžeme dovoliť zaplatiť," priznal prezident Atletica Enrique Cerezo.

Žreb semifinále a finále LM sa uskutoční v piatok 11. apríla o 12.00 SEČ v Nyone. Neplatí pri ňom žiadne obmedzenie, teda Atletico Madrid sa môže stretnúť rovnako s mestským rivalom Realom ako aj Bayernom Mníchov a Chelsea Londýn. Prvé semifinálové duely sú na programe 22. a 23. apríla, odvety 29. a 30. apríla. Finále sa uskutoční v sobotu 24. mája v Lisabone.