Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Bartek ubezpečil Vůjteka, že už z problémového dieťaťa vyrástol

Foto: TASR/Michal Svítok

Tridsaťdvaročného útočníka, ktorý v 16 vystúpeniach v najcennejšom drese dosiahol sedem gólov, už niekoľko týždňov trápi svalové zranenie.

Bratislava 5. februára (TASR) - Po dvoch rokoch a dvoch mesiacoch sa do hokejovej reprezentácie vracia skúsený útočník Martin Bartek. Krídelník HC Pardubice si pozvánku vyslúžil kvalitnými výkonmi v českej extralige, kde je v prebiehajúcom ročníku s 37 bodmi (19+18) najproduktívnejším Slovákom.

Bartek sa v národnom mužstve predstaví prvýkrát pod vedením trénera Vladimíra Vůjteka. "Kouč vravel, že ma chce spoznať. Povedal, že nemal o mne práve najlepšie referencie," prezradil zvolenský rodák, ktorý verí, že sa už zbavil nálepky "problémového dieťaťa". "Odpovedal som mu, že v minulosti sa vyskytli isté veci, ale to som bol oveľa mladší a že už sa nemusí ohľadne toho báť."

Na nadchádzajúcom Turnaji troch krajín v nórskom Stavangeri počíta Vůjtek s Bartekom v jednom z prvých dvoch útokov, pričom dôležitú úlohu by mal hrať najmä pri presilovkách. "Tréner chce, aby som hral v národnom tíme to isté, čo v Pardubiciach, to znamená, byť tvorcom hry počas presiloviek, vytvárať spoluhráčom šance, či sám dávať góly. Pravda, budem musieť hrať aj dozadu. Dlho som v reprezentácii nebol, sám som zvedavý, ako si sadnem so spoluhráčmi," poznamenal.

Bartek si chce vylepšiť chuť


V národnom tíme by si Bartek rád vylepšil chuť po nie práve úspešných klubových výsledkoch. S Pardubicami v súčasnosti tuho bojuje o účasť v baráži o play off. "Zažívame náročnú sezónu. V klube sa vymenili už traja tréneri, bijeme sa o desiate miesto. Nie je to ideálne, verím, že sa to ešte zlepší," dúfa Bartek, ktorý v tíme "pernikárov" často nastupuje s krajanom Radovanom Somíkom. Zaujímavosťou je, že klub v súčasnosti vedie renomovaný odborník Miloš Říha, teda tréner, ktorý Barteka pred ôsmimi rokmi počas spoločného pôsobenia v Slovane Bratislava nenominoval na rozhodujúci zápas finále play off extraligy proti Zvolenu. "Mal na to právo. Slovan nakoniec vyhral titul, takže sa asi rozhodol správne. Mali sme konflikt po tom, čo som ja nesúhlasil s tým, že nehrám. Ale čo bolo, bolo, odvtedy sme si to vydiskutovali."

Tridsaťdvaročného útočníka, ktorý v 16 vystúpeniach v najcennejšom drese dosiahol sedem gólov, už niekoľko týždňov trápi svalové zranenie. V pohybe ho však výraznejšie neobmedzuje a dokáže s ním hrať. "S trénerom Pardubíc Milošom Říhom a generálnym manažérom Petrom Hemským sme sa pôvodne dohodli, že si počas reprezentačnej pauzy oddýchnem a doliečim zranenia. Plány sa zmenili po tom, čo som dostal pozvánku do národného tímu. Rozhodol som sa do Nórska ísť a oni už s tým nič nemohli robiť. Verím, že ma to zranenie nebude obmedzovať. Nechcem bližie konkretizovať, o aký druh ide. V tomto výbere sa nachádza viacero chalanov z klubov, s ktorými sa stretneme vo zvyšných šiestich zápasoch základnej časti českej extraligy..."