Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Barteková je slovenskou kandidátkou do Komisie športovcov MOV

Danka Barteková Foto: TASR/Vladimír Benko

O jej prípadnom zvolení sa rozhodne počas OH v Londýne. Svojich zástupcov si vyberajú sami športovci tajným hlasovaním.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Valné zhromaždenie Slovenského olympijského výboru (SOV) v sobotu schválilo kandidatúru strelkyne Danky Bartekovej do Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Plénum SOV potvrdilo Bartekovú ako kandidátku za Slovensko absolútnou väčšinou hlasov. O jej mieste medzi 17 súčasnými a bývalými športovcami sa rozhodne počas OH v Londýne. Svojich zástupcov si vyberajú sami športovci tajným hlasovaním.

"Je to jediná šanca, akú Slovensko v najbližšej dobe má. Danka Barteková je vynikajúca športovkyňa, aktívna a vzdelaná, ktorá má predpoklady a schopnosti byť platnou členkou Komisie športovcov MOV," odôvodnil voľbu SOV jej prezident František Chmelár.

Funkčné obdobie športovca v Komisii športovcov, ktorá je poradným orgánom MOV, je osem rokov. Počas každých OH a ZOH sa zoznam občerství o dve nové mená a takto sa to udeje aj v Londýne.

Posledným slovenským členom SOV bol v rozmedzí rokov 1981-2001 Vladimír Černušák. Po ňom sa pokúšali ďalší zhodne o Komisiu športovcov, no Peter Šťastný, Martina Moravcová, Karin Habšudová ani naposledy vo Vancouvri Miroslav Šatan v náročnej zahraničnej konkurencii neuspeli.