Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Športovci reagujú na Sagana obdivom, je pre nich svetovou celebritou

Slovák Peter Sagan sa stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike v kategórii Elite v pretekoch s hromadným štartom mužov 27. septembra 2015 v americkom Richmonde. Foto: TASR/AP

Danka Barteková má v tom jasno: Asi sme našli športovca roka.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Peter Sagan obrátil Slovensko hore nohami. Ziskom majstrovského titulu sa stal kráľom svetovej cyklistiky a z dvoch uhlov pohľadu výrazne potešil aj svoju športovú kolegyňu Danku Bartekovú. Úspešná strelkyňa a olympijská funkcionárka sňala pred ním klobúk nielen za jeho športové výkony ale aj humánne gesto volajúce po zmene nelichotivej situácie vo svete. Zároveň dodala, že Slovensko zrejme spoznalo Športovca roka 2015.

Barteková len v sobotu ukončila prebiehajúcu športovú sezónu, no už o deň neskôr sa venovala ďalším pracovným aktivitám. Saganov skvelý dojazd na MS v Richmonde si však nenechala ujsť. "Zapla som si telku ako podmaz pri práci. Keď však išlo od tuhého, posledných 2,5 kilometra som už ťažko predychávala. Veľmi sa teším s Peťom, myslím si, že je to jeden z najväčších úspechov. Po atletických MS v Pekingu som si myslela, že máme športovca roka. Po včerajšku som však názor zmenila," skonštatovala pre TASR Barteková.

Slovák Peter Sagan sa stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike v kategórii Elite v pretekoch s hromadným štartom mužov 27. septembra 2015 v americkom Richmonde.
Foto: TASR/AP

Jazdec Tinkoff-Saxo má za sebou úspešný ročník. Štvrtýkrát vyhral bodovaciu súťaž na Tour de France a hoci najvyššie pódiové umiestnenie mu na pretekoch Grand Tour unikalo často len pomedzi prsty, svojej túžby sa nevzdal. Na americkom šampionáte 2,5 km pred cieľom vypálil rybník svojim prenasledovateľom, dal sa do náročného úniku v stúpaní a svoj risk korunoval ziskom zlatej medaily. V 25 rokoch sa dostal na vrchol svetovej cyklistiky. "Veľmi si ho vážim ako športovca, je to 'makač'. Je o ňom známe, že si vždy ide za svojím a myslím si, že toto by malo byť obrovskou motiváciou pre deti, ktoré by na základe Peťa mohli začať športovať. Veľa má toho za sebou, ale pokiaľ bude naďalej takto drieť, tak mnoho ešte aj pred sebou," uviedla Barteková.



Elitnú svetovú skeetarku potešil Sagan nielen športovým výsledkom, ale aj svojím pohľadom na problémy súčasného sveta. Ako po pretekoch uviedol, svojím triumfom chcel napomôcť k zmene nelichotivej migračnej situácie. "Osobne ma týmto veľmi potešil. Myslím, že športovci by mali plniť úlohu vzorov pre ostatných ľudí, využiť svoju popularitu, aby poukázali aj na iné záležitosti. Toto je pre mňa obrovská športová diplomacia v praxi. Som Peťovi za to veľmi vďačná. Ľudia ho budú milovať nielen za famózne športové úspechy, ale aj za to, aký je človek. Mnohí si ho vážia a ja takisto," povedala Barteková.

Ako jediná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) má obrovskú radosť z toho, že Sagan podčiarkol dominanciu Slovákov v populárnych olympijských športoch na svetových šampionátoch. V priebehu niekoľkých týždňov totiž Matej Tóth získal zlato v chôdzi na 50 km, Erik Varga obhájil triumf v trape, štvorkajak ovládol milánsky kanál a Sagan dobyl Richmond. Pred budúcoročnou olympiádou v Rio de Janeiro je to veľký prísľub. "Teším sa, narátala som štyroch majstrov sveta v olympijských športoch. Navyše sú to celosvetovo populárne odvetvia. Stav pred olympiádou je pre nás veľmi priaznivý, je to obrovský prísľub. Máme veľkú šancu uspieť," dodala.

Slovensko po nedeli ešte viac zachvátila "Saganománia". Barteková nedávno podporila Európsky týždeň mobility, počas ktorého na sociálnych sieťach vyzývala ľudí na zlepšenie fyzického pohybu. Saganov triumf by mohol zanietiť množstvo mladých, ale aj starších, aby sadli na bicykel a športovali. "Keď bude celé Slovensko bicyklovať, budem len rada, aspoň sa budú deti hýbať. Nemám pocit, že každý u nás by mal strieľať, hlavne nech športuje. Ak to bude bicykel, bude to o to lepšie," dodala s úsmevom Danka Barteková.

Šampión Matej Tóth považuje Sagana za svetovú celebritu


Zlato cyklistu Petra Sagana na MS strhlo taktiež chodca Mateja Tótha. Aj on zažil eufóriu z titulu na MS v Pekingu a dokáže posúdiť výnimočnosť takéhoto globálneho úspechu.

"Ja som si jeho záver pozorne odsledoval a bol som nadšený," povedal Matej Tóth, jedna z veľkých nádejí slovenského športu aj na OH v Riu. "Mám rád hlavne vytrvalostné športy a cyklistika k nim nepochybne patrí, obľúbil som si ju a keď môžem Tour de France pozerať, ako divák etapu nikdy nevynechám."

Aj Matej Tóth tušil, že niečo veľké Peter Sagan na MS vyvedie. "Bol to zážitok a ja som mu veril. Ku koncu sa pohyboval presne tam, kde mal a vidieť Slováka na čele si mohol vychutnať každý. Na takéto zážitky sa nezabúda. Hneď v cieli bolo zrejmé, akú veľkú radosť a možno aj úľavu mal v sebe Peter. V tomto roku zažil dosť smoly, jeho priaznivci ho márne tlačili na Tour de France na víťazný stupeň. Motiváciu mal aj preto obrovskú, že nevyhral a takýmto víťazným typom to chýba. Ja ho momentálne považujem za globálnu celebritu, ľudia na svete ho poznajú, uznávajú ho. Peter nosí takéto vlastnosti, ktoré hviezdu robia hviezdou v sebe, v srdci, v hlave."

Po zlate Mateja Tótha sa hovorilo o tom, že slovenský šport už nemusí hľadať v tomto roku najlepšieho pri vyhlasovaní ankety. Matej Tóth: "Ja sa nenahnevám, keď ma niekto preskočí, radšej mám, keď som v ankete niekde inde ako na špici, ale titul mám vo vrecku. Peter Sagan posunul kritériá o level vyššie, do tých polôh, kde zaváži hlavne popularita a bude to aj o sympatiách. Každý jeden takýto úspech vplýva pozitívne na slovenský šport a že sa mu v tomto roku darí, hovoria aj úspechy ďalších. Ľudí šport spája, aktivizuje, možno teraz vytiahnu ďalší svoje bicykle a popreháňajú sa húfne po cestách. Nepochybujem, že sa na ne všetci zmestíme, či cyklisti, alebo my chodci, bežci a ďalší. Čím viac cesty zaplníme, tým lepšie aj pre šport a našu krajinu."

Šéf SZC Privara sa opájal: Všade bol Sagan, Sagan, Sagan"


Zimomriavky, slzy, hlasné povzbudzovanie, elektrizujúca atmosféra. Takto opísal šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara záverečné stovky metrov na majstrovstvách sveta. Zlato, ktoré si v nedeľňajších hromadných pretekoch kategórie elite vybojoval Peter Sagan, považuje za zaslúžené a opísal ho ako jeden z absolútne najväčších úspechov v histórii.

Na snímke uprostred Slovák Peter Sagan pózuje so zlatou medailou v dúhovom drese majstra sveta v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom mužov v kategórii elite 27. septembra 2015 v americkom Richmonde.
Foto: TASR/AP

"Peťovi to konečne vyšlo. Je to najlepší slovenský úspech v tomto roku. Všetko, čo robil celý tím, smerovalo k tomu, aby sa dostavil tento úspech. Vyšlo to a je to fantastické. To, čo sme tu zažili bolo neuveriteľné. Tá atmosféra a to, ako mu žičili miestni diváci, bolo úžasné," uviedol v rozhovore pre TASR prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC).

Sagana obdivuje aj olympijský víťaz Peter Hochschorner


"Super, konečne mu to vyšlo," takto spontánne pre TASR zareagoval na triumf Petra Sagana trojnásobný olympijský víťaz Peter Hochschorner. A úspešný vodný slalomár dodal: "Veľmi som mu to želal po všetkej tej smole, ktorú v tomto roku zažil, hlavne na Tour de France."

Peter Sagan potešil tisíce ľudí na Slovensku a Petra Hochschornera špeciálne. "Sagan zo seba vieru vo vlastné sily nepretržite vyžaruje a vždy sa snaží vyhrať, to mi u neho najviac imponuje. Záveru sa nezľakol, on sa v dojazdoch doslova vyžíva a vždy niečo účinné vymyslí. Presne vedel, čo si môže dovoliť a trpezlivo čakal na príležitosť. Nezľakol sa, tento pojem asi ani nepozná. Bolo to o odvahe a o tom, že sa na nikoho nemôže spoliehať, len na vlastné sily."

Peter Sagan zaujme okamžite tým, že presne vie, na čo má. "Jeho sebadôvera je úžasná a touto vlastnosťou strháva do diania aj svojich priaznivcov. No a keďže stačí oprášiť bicykel, tak veľa ľudí po ňom siahne, inšpirovaná práve Petrom Saganom. Cyklistika je svetový boom, my sme precestovali veľa krajín a v mnohých sa považuje za hlavný dopravný prostriedok. Ak by u nás vytvorili mestá lepšie podmienky, tak by záujem o ňu nepochybne narástol a bicykel by sa oveľa viac využíval. Patrilo by sa, aby po takomto úspechu pribudli aj kilometre cestičiek pre cyklistov, ktoré chýbajú."
Slovák Peter Sagan sa stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike v kategórii Elite v pretekoch s hromadným štartom mužov 27. septembra 2015 v americkom Richmonde.
Foto: TASR/AP

Aj Peter Hochschorner si bicykel, dopravný i tréningový prostriedok, obľúbil. "Často naň sadám, v rámci tréningu si odkrúžim nejaké koliečka pri hrádzi, do Gabčíkova. Takýmto spôsobom si ľudia budú určite úspech Petra Sagana často oživovať. Jeho popularita stúpne, počas roka bol dosť na očiach a toto zlato z neho v slovenskom športe urobilo celebritu prvej veľkosti."

Lintner: Peťo je slovenský Michael Jordan


Úspech Petra Sagana na cyklistických MS v Richmonde ocenili aj osobnosti zo sveta hokeja. Podľa prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Igora Nemečka môže byť celé Slovensko hrdé, že má športovca takéhoto formátu.

"Na celom hokejovom zväze sme veľmi šťastní z úspechu, ktorý Peter dosiahol. Vrátil sa na výslnie, ukázal fantastickú formu a vyhral titul majstra sveta, čo je niečo úžasné. Podarilo sa mu opäť zviditeľniť Slovensko. Aj tento jeho výsledok potvrdil, že treba na Slovensku podporovať aj športy, akým je cyklistika," uviedol Nemeček pre TASR.

Jeho nedávny protikandidát v súboji o prezidentské kreslo v SZĽH a súčasný šéf Pro-Hokeja Richard Lintner sledoval Saganov výkon v priamom prenose a ako priznal, prežíval ho veľmi intenzívne. "Veľmi pozorne sme sledovali Saganovo vystúpenie na šampionáte. Je neskutočné, akým spôsobom vyhral. Mali sme informácie z prvej ruky, keďže Peťo Bondra bol priamo prítomný v Richmonde a dával nám správy zo zákulisia, z priebehu pretekov i z osláv. Takže sme to aj vďaka nemu veľmi intenzívne prežívali," prezradil Lintner.

Sagan je podľa neho obrovskou športovou osobnosťou, ktorú poznajú na celom svete. "Dá sa povedať, že je pre Slovensko tým, čím je Michael Jordan pre NBA. Ako člen komisie, ktorá udeľuje ocenenie Krištáľové krídlo, môžem potvrdiť, že nám Peťo poriadne zamotal hlavy pri vyberaní najlepšieho slovenského športovca. Po trojnásobnom víťazovi Stanleyho pohára Mariánovi Hossovi a majstrovi sveta v chôdzi na 50 km Matejovi Tóthovi máme ďalšieho horúceho kandidáta na zisk ocenenia," povedal Lintner pre TASR.

Aj on zdôraznil, že v súvislosti s pripravovaným Zákonom o športe treba ešte viac podporiť športy, ktoré nemajú možno takú širokú základňu ako futbal či hokej, ale prinášajú Slovensku prenikavé výsledky. "Systém, aký funguje teraz, nedostatočne podporoval takýchto športovcov. Peťo Sagan alebo Matej Tóth a ďalšie slovenské megaindividuality sú skôr paradoxom. Vzhľadom na zlú finančnú situáciu sa akoby vzopreli systému, ich to ešte viac scelilo a podarilo sa im dostať medzi elitu napriek menšej podpore. V novom Zákone o športe treba vytvoriť také podmienky, aby sme zväčšili športovú základňu a z nej sa urodilo viac individualít, ktoré sa môžu starať o takéto úspechy," dodal.

Kuzminová varuje: Aby jeho triumf nepadol do zabudnutia


Dvojnásobná olympijská víťazka, biatlonistka Anastasia Kuzminová dúfa, že majstrovské zlato cyklistu Petra Sagan pomôže aj iným športom. "Pre mňa je zásadné, aby sa jeho úspech primerane využil a aby z neho vyťažila najmä naša mládež a deti," povedala. "Saganovo zlato považujem za vynikajúci, krásny výsledok, no nesmie padnúť do zabudnutia."

Kuzminová naráža hlavne na to, čo všetko sa stalo po jej dvoch zlatých medailách na ZOH. "Slovenský šport z mojich úspechov veľa nevyťažil, podmienky na športovanie sa nezlepšili. V biatlone vidíme, ako sa v zahraničí pracuje, aké areály sa využívajú, aké vyspelé strediská na vrcholový šport pribúdajú. Za týmto trendom výrazne zaostávame. Každý jeden úspech slovenského športovca by sa mal zhodnotiť. Ak získal Sagan zlato, tak by nemal pomôcť len cyklistike."

Slovák Peter Sagan sa stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike v kategórii Elite v pretekoch s hromadným štartom mužov 27. septembra 2015 v americkom Richmonde.
Foto: TASR/AP

V súvislosti so zlatom Sagana výsostne zaujíma Daniela Kuzmina, manžela i trénera Anastasie, aj tvorba nového zákona o športe. "Ja si zatiaľ kladiem otázky, prečo o zákone len počúvam a vôbec mi nie je jasné, ako to bude fungovať. Prečo sa pri jeho tvorbe nepýtali aj samotných športovcov, aký majú oni názor. My zatiaľ o zákone iba rozprávame, ale svet sa hýbe a vyrastajú také areály, aké môžeme len závidieť. Úspech Petra Sagana je výnimočný, rovnako ako medaily každého jedného slovenského športovca. My biatlonisti, konkrétne Nasťa, bicykel v tréningoch nevyužíva, pretože štruktúra pohybu je odlišná. Radi však zatlieskame takémuto úspechu, Sagan si ho nepochybne zaslúžil."

Svorada:Peter nespravil chybu a suverénne vyhral


Ján Svorada nešetril chválou na Petra Sagana po tom, čo dvadsaťpäťročný cyklista získal pre Slovensko historicky prvú zlatú medailu v kategórii elite na majstrovstvách sveta. Bývalý popredný československý a neskôr český reprezentant ocenil najmä Saganove odhodlanie a uviedol, že k úspechu mu pomohol aj profil trate.

Sagan si v nedeľu vybojoval titul po sólovom úniku asi 2,5 kilometrov pred cieľom, keď v stúpaní striasol svojich konkurentov a s vypätím všetkých síl odolal aj špurtujúcemu pelotónu. "Od Petra to bol super výkon. Ukázal perfektné načasovanie aj koncentrácia na záver trate. Myslím si, že nespravil žiadnu chybu a suverénne vyhral. Čo viac povedať," uviedol Svorada pre TASR.

Pred štartom nechcel príliš tipovať víťaza, no veril, že Sagan patrí do skupinky najväčších ašpirantov na triumf. "Preteky s hromadným štartom sú vždy veľká lotéria a môže to dopadnúť akokoľvek. Je však pravda, že Peter patril už niekoľko rokov k favoritom," pokračoval.

Sagan ukázal v nedeľňajších pretekoch výborný prehľad, keď sa aj za pomoci svojho brata Juraja a Michaela Kolářa stále držal na čele hlavnej skupiny a v závere si pripravil dobrú pozíciu na finiš. Keď zaútočil Belgičan Greg van Avermaet, okamžite za ním vyštartoval, predbehol ho a v následnom zjazde si vytvoril kľúčový náskok. Do cieľa prišiel so zdvihnutými pažami s niekoľkometrovým náskokom pred pelotónom. Podľa Svoradu mu k triumfu pomohli práve tri záverečné stúpania okruhu v americkom Richmonde. "Myslím si, že okruh mu perfektne sedel, zvlášť s tým záverom, na ktorom bolo niekoľko stúpaní. Plus s cieľom ľahko do kopca a potom sa to zmiernilo. Peter bol dostatočne motivovaný a mal dostatok času, aby sa na preteky poriadne pripravil. Som rád, že mu to sadlo a mohol dať odpoveď všetkým, ktorí tvrdili, že je vždy druhý, že tomu tak nie je," dodal pre TASR.

Svorada patrí k legendám československej cyklistiky a jeho najväčšou prednosťou bol špurt. Narodil sa v roku 1968 v Trenčíne, neskôr reprezentoval Česko. Na konte má tri štarty na olympijských hrách, tri etapové triumfy na Tour de France, plus 3. miesto v boji o zelený dres (1993), päť z Giro d'Italia a tri zo španielskej Vuelty. V roku 1990 sa stal celkovým víťazom Pretekov mieru. Dokopy nazbieral v kariére 74 etapových triumfov v profipelotóne.