Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Bartekovej nevyšiel v Nikózii súboj o bronz, skončila štvrtá

Na snímke slovenská skeetarka Danka Barteková. Foto: TASR/Michal Svítok

Preteky otvorila dobrou muškou a v prvej kvalifikačnej položke išla stopercentne až do 23. výstrelu.

Nikózia 22. marca (TASR) - Slovenská skeetarka Danka Barteková obsadila v úvodných pretekoch sezóny Svetového pohára v streľbe z brokových zbraní štvrtú priečku. Po zvládnutom K.O. rozstrele v kvalifikácii neuspela v boji o bronzovú medailu a Američanke Katharine Monike Jacobová podľahla 12:14. Ďalšia Slovenka Veronika Sýkorová obsadila s kvalifikačným výkonom 64 presných výstrelov 36. priečku. Víťazkou sa stala Američanka Morgan Craftová.

Hoci tentoraz skúsená Slovenka na medailu nesiahla, s výsledkami bola vcelku spokojná. "Dostala som sa do finále, hoci tu bolo 52 žien a vysoká konkurencia. Výsledky boli trošku nižšie, o čo sa postarali náročné podmienky. Napriek tomu si myslím, že som to zvládla. Vyhrala som dva rozstrely, čo na začiatok sezóny hodnotím veľmi pozitívne. Strieľala som veľmi dobre, vidím to skôr ako nepremenenú šancu získať medailu," konštatovala pre TASR Barteková.

Preteky otvorila dobrou muškou a v prvej kvalifikačnej položke išla stopercentne až do 23. výstrelu. S rovnakým holubom mala problém aj v nasledujúcich dvoch sériách, v ktorých minula dovedna päť terčov. S celkovým nástrelom 69 sa dostala do rozstrelu o semifinále, v ňom trafila spomedzi všetkých najviac terčov (8) a postúpila. Sýkorovej vyšla najlepšie druhá položka s 23 presnými výstrelmi. Po štyroch chybách v prvej a ďalších piatich v záverečnej sa napokon umiestnila vo štvrtej desiatke poradia.

Aj semifinálové zápolenie muselo rozhodnúť K.O. Barteková sa rozstreľovala o účasť v boji o bronz so Sutiyou Jiewchaloemmitovou z Thajska a rovnako ako v kvalifikácii aj teraz uspela so šiestimi presnými trefami. O medailu ju v súboji s Jacobovou pripravili prvá a štvrtá séria výstrelov. Dovedna minula štyri terče a skončila štvrtá.

Prvým súťažným pretekom SP predchádzala náročná príprava. "Štyri mesiace som sa pripravovala, aby som prvý sveťák zvládla. Mám za sebou toho veľa, aj trošku zmien, aj tréningu. Boli sme tu pätnásť dní a síce to bolo na jednej strane super, pretože sme strieľali v dobrých podmienkach, ktoré sa s našimi porovnať nedajú, na druhej už bolo toho dosť. Teším sa domov," dodala Barteková.

Po krátkom oddychu sa zverenka trénera Juraja Sedláka vráti na strelnicu, aby doladila formu na nasledujúci Svetový pohár, ktorý sa pre brokárov uskutoční v dejisku tohtoročnej olympiády. "Veľmi sa teším, že si 'omrkneme' strelnicu v Riu, pretože doteraz som tam nebola. Nejaké fotky síce máme, ale nikdy to nie je také, ako keď som tam naživo. Celá príprava bude teraz smerovať k tomu, aby moja forma vygradovala. Budem sa snažiť hlavne spoznať prostredie, možno si strelnicu porovnať s niektorými, ktoré sú pre nás dostupné, aby sme sa mohli na nich pripravovať na olympiádu. Sami však nevieme, do čoho pôjdeme," dodala pre TASR.

SP v streľbe z brokových zbraní v Nikózii:

skeet žien:


o 1. miesto:
1. Morgan Craftová (USA) 16,
2. Andri Eleftheriouová (Cyp.) 15

o 3. miesto:
3. Katharina Monika Jacobová 14,
4. Danka BARTEKOVÁ (SR) 12

semifinále:
1. Craftová 14 (2),
2. Eleftheriouová 14 (2),
3. Jacobová 14 (1),
4. BARTEKOVÁ 13 (6),
5. Sutiya Jiewchaaloemmitová (Thaj.) 13 (5),
6. Kimberly Rhodeová (USA) 10

kvalifikácia:
1. Eleftheriouová,
2. Jiewchaloemmitová (Thaj.) obe 72,
3. Craftová 71,
4. Rhodeová 70,
5. BARTEKOVÁ 69+8,
6. Jacobová (USA) 69+7+2
...
36. Veronika SÝKOROVÁ (SR) 64