Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Basketbalistky GA Košice zdolali v pohárovej Európe Carolo Basket

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Košičanky si tak do odvety prenášajú 19-bodový náskok. Tá je na programe 25. januára vo Francúzsku.

Košice 19. januára (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice zvíťazili v prvom zápase 1. kola play off Európskeho pohára FIBA nad francúzskym družstvom Flammes Carolo Ardennes 83:64.

Košičanky si tak do odvety prenášajú 19-bodový náskok. Tá je na programe 25. januára vo Francúzsku. Víťaz tohto dvojzápasu sa v 2. kole play off EP FIBA stretne s lepším z dvojice CEKK Cegléd - TTT Riga.

Good Angels Košice - Flammes Carolo Basket Ardennes 83:64 (38:33)
Zostava a body Good Angels: Allenová 27, Oblaková 13, Baughová 8, Jurčenková 6 (Žirková 14, Baburová 8, Stehlíková 5, Kupčíková 2)


Domáce hráčky mali pred búrlivou kulisou ideálny štart. Aj prítomného futbalového trénera Jána Kozáka potešil koncentrovaný výkon Košičaniek v prvej štvrtine. Počas nej viedli 4:0, 7:2 i 14:5. Hostkám nevychádzala najmä streľba, viackrát zlyhali v zdanlivo jednoduchých pozíciách. Divákov potešila v druhej štvrtine pekná kombinácia, na konci ktorej bola Baburová (20:5). Krátko na to Žirková trojkou zvýšila na 25:7, no potom prišla hluchá pasáž domáceho družstva. Nervozita v zakončení i defenzíve mali za následok stratu pohodlného náskoku. Hostky v druhej štvrtine zväčšili dôraz v obrane a viac sa im darilo aj v útoku. Výsledkom bolo skresanie manka na prvopolčasových 5 bodov (38:33).

V úvode druhého polčasu sa zápas skončil pre domácu Bálintovú, ktorá dohrala po druhej nešportovej chybe. Hostky pokračovali v zlepšenom výkone a po trojke Lewisovej v 23. minúte viedli Košičanky už iba o bod - 42:41. V hernej pohode hrajúca Allenová v 26. minúte trojkou zvýšila na rozdiel ôsmich bodov - 52:44. V ďalšom priebehu tretej štvrtiny sa Košičanky vrátili k pozornému výkonu a na oboch stranách palubovky dominovali. Jurčenková v poslednej sekunde tretej časti zvýšila na 61:49. Štvrtá štvrtina už drámu nepriniesla. Košičanky si kontrolovali víťazstvo a do odvety si napokon vezmú 19-bodový náskok.

Hlasy po zápase:

Peter Jankovič, tréner Good Angels: "Keby mi niekto pred zápasom povedal, že vyhráme o 19, neveril by som mu. Musíme však ostať na zemi, je to iba prvý polčas dvojzápasu. Tak, ako sme my dnes uspeli, môže doma uspieť francúzsky tím. Dnes sme zápas zvládli vďaka obrovskej bojovnosti. Všetka česť dievčatám za to, ako to dnes zvládli."

Zuzana Žirková, v zápase 14 bodov: "Je to dobrý výsledok, ale na tento zápas budeme musieť zabudnúť. Teraz si musíme oddýchnuť a koncentrovať sa na druhý. Stretnutia vo Francúzsku sú totiž vždy ťažké."

Dominika Baburová, v zápase 8 bodov: "Sme veľmi rady za 19-bodové víťazstvo. Stále sme však iba na pol ceste. Vonku nás čaká ešte dôležitejší zápas. Ani dvadsať bodov v basketbale veľa neznamená."