Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Good Angels po prvýkrát vo finále proti Piešťanským Čajkám

Daniel Jendrichovský. Foto: TASR/František Iván

Klub z kúpeľného mesta sa do finále premiérovo prebojoval cez tím Ružomberka.

Košice 31. marca (TASR) - Basketbalistkám Good Angels Košice sa vo finále najvyššej slovenskej súťaže postavia do cesty Piešťanské Čajky. Klub z kúpeľného mesta sa do finále premiérovo prebojoval cez tím Ružomberka, ktorý vyradil 3:1 na zápasy.

"Pri trinástich finálových účastiach sme mali okrem Ružomberka iba jedného rozdielneho súpera z Prešova. Nemyslím si, že sa bude opakovať séria s Prešovom, keď postup do finále bol pre nich vrcholom, ktoré akoby 'odchodili'. Naopak, myslím si, že Piešťanom dá finálová účasť krídla a v súbojoch to nebudeme mať také jednoduché. Na druhej strane verím, že naša kvalita nás predurčuje, aby sme pomýšľali na ukončenie série, podľa možností v najkratšom možnom čase a ukázali, že doma nemáme veľmi konkurenciu," naznačil pre TASR ambície východoslovenského klubu generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský.

Silu súpera vidí predovšetkým v troch hráčkach - Slovenke Lucii Krč-Turbovej, Romane Stehlíkovej z Česka a Tamare Tathamovej z Kanady. "Sila je v troch podkošových hráčkach i keď Tathamová hrá na obvode. Tým, že tieto tri vysoké hráčky dobre spolupracujú, tak to im dáva veľkú silu. A myslím si, že ich najväčšou zbraňou je to, že sú dlho pokope, sú zohraté a majú veľmi dobrý herný systém i trénera, ktorý vie, čo chce hrať. Sú veľmi disciplinované družstvo, takže tam sa nedá predpokladať, že budú strácať veľa lôpt a my budeme dávať ľahké body z protiútokov. Určite i skauting bude na vysokej úrovni, takže nám sa bude hrať do plnej obrany naozaj ťažko," ocenil kvality piešťanského súpera Jendrichovský.

Od roku 1993 nepozná slovenská extraliga iného víťaza ako Ružomberok alebo Košice. Kým Ružomberok dominoval do roku 2003 (11 titulov po sebe), tak metropola východu posledných jedenásť sezón. Úradujúci slovenský šampión má teda namierené za rekordným dvanástym titulom. "Hneď v prvom zápase chceme potvrdiť výhodu domáceho prostredia. Samozrejme, hneď v úvodnom dueli, ktorý je najťažší, keďže nie sme v zápasovom rytme, by sme chceli uhrať čo najvyššie víťazstvo aj preto, že chceme dať Piešťanom jasne najavo, že nemienime tú sériu nijako naťahovať," konštatoval Jendrichovský, ktorý dodal, že všetkých desať zvereniek Maroša Kováčika je pripravených zasiahnuť do záverečných bojov.

Pri svojej trojročnej existencii je pre Piešťanské Čajky postup do finále a súboj o extraligové zlato vlastne už najväčším klubovým úspechom. "Pred touto finálovou sériou som sa už viackrát vyjadril, že mojím prianím je, aby dievčatá išli do finále s chuťou ukázať sa, zvýšiť kredit sebe i klubu, nik nesmie pôsobiť tak, že už nie je o čo hrať," uviedol pre TASR výkonný riaditeľ piešťanského klubu Miloš Drgoň.

V tohtoročnom vzájomnom meraní síl mali navrch košické basketbalistky, ktoré triumfovali vo všetkých štyroch stretnutiach. "Myslím si, že obaja tréneri majú urobený dôkladný skauting súpera a nemyslím si, že sa družstva môžu niečím výnimočným prekvapiť. Keď však odohrajú naše hráčky zápasy na hranici svojich možností, keď ukážu všetko, čo natrénovali počas sezóny, môže byť finálová séria zaujímavá. Medzi súperove najsilnejšie zbrane možno azda zaradiť jeho výnimočné hráčky, Zuzanu Žirkovú a Crystal Langhorneovú," zamyslel sa Drgoň.

V tíme Martina Pospíšila sa vo finále určite nepredstaví Zuzana Pilátová, ktorá je po operácii achilovky. "Zvyšné hráčky sú viac-menej zdravé, či však nastúpia všetky na zápas, je vecou trénera," prezradil Drgoň a k finálovej sérii dodal: "Úspechom bude, keď s odstupom času po finále v basketbalových odborných kruhoch zavládne spokojnosť s kvalitou finálovej série... a to bez ohľadu na počet finálových stretnutí." 

Vedenie piešťanského klubu pred finále play off predĺžilo spoluprácu s kormidelníkom Martinom Pospíšilom o ďalšie dve sezóny. Zároveň je asistentom trénera pri národnom tíme basketbalistiek SR, ktorého lodivodom je práve jeho finálový sok Maroš Kováčik.

Finále basketbalovej extraligy žien odštartuje prvým duelom v košickej Infiniti aréne už v stredu 1. apríla o 19.00.

Program finále play off 2014/2015 (na tri víťazstvá):
1. zápas - 1. apríla: Good Angels Košice - Piešťanské Čajky (19.00)
2. zápas - 4. apríla: Piešťanské Čajky - Good Angels Košice (18.00)
3. zápas - 8. apríla: Good Angels Košice - Piešťanské Čajky (18.00)
príp. 4. zápas - 11. apríla: Piešťanské Čajky - Good Angels Košice (18.00)
príp. 5. zápas - 15. apríla: Good Angels Košice - Piešťanské Čajky (18.00)


Prehľad majsteriek Slovenska:
1993 SCP Ružomberok, 1994 SIPOX Ružomberok, 1995 SIPOX Ružomberok, 1996 MŠK SIPOX Ružomberok, 1997 SCP Ružomberok, 1998 SCP Ružomberok, 1999 SCP Ružomberok, 2000 SCP Ružomberok, 2001 SCP Ružomberok, 2002 SCP Ružomberok, 2003 SCP Ružomberok, 2004 Delta I.C.P. Košice, 2005 Delta I.C.P. Košice, 2006 K CERO I.C.P. Košice, 2007 K CERO VODS Košice, 2008 KOSIT 2013 Košice, 2009 Maxima Broker Košice, 2010 Dobrí anjeli Košice, 2011 Dobrí anjeli Košice, 2012 Good Angels Košice, 2013 Good Angels Košice, 2014 Good Angels Košice.