Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

O postup sme prišli už v prvom zápase, zhodli sa Good Angels

Na snímke tréner Good Angels Košice Maroš Kováčik počas zápasu odvety štvrťfinále EP žien v basketbale Good Angels Košice - Lille Métropole 11. marca 2016 v Košiciach. Foto: TASR – Roman Hanc

Prehra o 16-bodov v prvom štvrťfinálovom zápase Európskeho pohára FIBA bola pre hráčky Košíc priveľkým sústom. Napriek výkonu, ktorému tlieskala zaplnená Angels aréna, sa do semifinále neprebojovali.

Košice 12. marca (TASR) - Bojovný výkon a víťazstvo o osem bodov na postup nestačili, basketbalistky Good Angels v Európe končia. Prehra o 16-bodov v prvom štvrťfinálovom zápase Európskeho pohára FIBA bola pre hráčky Good Angels Košice priveľkým sústom. Napriek výkonu, ktorému tlieskala zaplnená Angels aréna, sa do semifinále neprebojovali.

Košické basketbalistky chceli v prvom zápase v Lille dosiahnuť výsledok, ktorý by znamenal výhodnú pozíciu pred odvetou. Prehra o 16 bodov však takým výsledkom rozhodne nebola. Good Angels takmer po celý odvetný zápas viedli, a napokon aj vyhrali o osem bodov, no výrazné manko nezmazali. "Mali sme tri momenty, v ktorých sme mohli zápas prelomiť. Dvakrát to bolo v prvom polčase, keď sme pri osembodovom náskoku mali dve otvorené strely. Keby sme ich premenili, dostali by sme sa na hranicu desiatich bodov. Súper by musel rozmýšľať a bol by pod väčším tlakom. Žiaľ, nevyšlo nám to," zhodnotil zápas tréner Maroš Kováčik.

Kormidelník slovenského majstra nemohol v odvete počítať so Zuzanou Žirkovou a napokon do hry zapojil iba osem hráčok. "Okrem Anky Jurčenkovej, ktorá dnes herne vybuchla, všetky hráčky bojovali, hoci sme mali úzku rotáciu. Chýbalo málo a stiahli by sme náskok súperiek na trinásť bodov a vtedy by to bolo o jednej šťastnej strele. Keby sme takto bojovali v Lille, tak by sme určite neprehrali o 16 bodov. Teraz je však už zbytočné o tom teoretizovať," dodal Kováčik.

Na snímke v strede s loptou hráčka Good Angels Anna Jurčenková, vľavo hráčka Lille Fatimaou Sacková a vpravo Styliani Kaltsidouová počas zápasu odvety štvrťfinále EP žien v basketbale Good Angels Košice - Lille Métropole 11. marca 2016 v Košiciach
Foto: TASR – Roman Hanc
Výkon Good Angels v odvetnom zápase zniesol prísnejšie kritériá, no hráčky si boli vedomé, že o postup do semifinále sa pripravili už v utorok v Lille. "Myslím, že sme dnes podali pekný výkon. Bojovali sme do posledných sekúnd a to aj napriek tomu, že sme vedeli, že súperky majú luxusný náskok. Lille bolo lepším družstvom iba v utorok. Priviezli si veľký náskok, za ktorý môžeme my samy," povedala Romana Stehlíková, autorka 16-tich bodov. Košičanky v prvom zápase prehrávali výrazným rozdielom už v úvode zápasu. Hráčky francúzskeho družstva zaskočili slovenský tím efektivitou i dôraznou hrou, s ktorou mali hostky problémy.

V odvetnom zápase bol rozhodcovský meter opäť iný. "Po dnešnom zápase som sa rozprával s komisárom rozhodcov. Sám priznal, že v Lille to bolo zo strany rozhodcov veľmi zlé. Nechali tvrdú hru a neodpískali mnoho kontaktov. Pozreli si video a v odvetnom zápase už naopak pískali každý kontakt. Myslím si, že to k nám nebolo fér. Tam sa voči nám nič nepískalo, mali sme dve šestky za polčas a ony ich u nás mali dvanásť. Ak už pískali tvrdo v Lille, mali taký trend udržať aj v druhom zápase. Nechcem tým však povedať, že by rozhodcovia ovplyvnili dnešný zápas, no ťažko sa prispôsobiť ich trendu. Napríklad Teja Oblak mala dnes tri fauly, ktoré by v prvom zápase neboli faulami ani náhodou," poznamenal tréner Kováčik.

Kováčik si premyslí možnosti, Jendrichovský jeho rezignáciu nečaká

V odvetnom zápase Európskeho pohára FIBA medzi basketbalistkami Good Angels Košice a Lille Métropole bol v hre aj osud trénera domácich Maroša Kováčika. Ten sa pred odvetou nechal počuť, že v prípade neúspechu pravdepodobne ponúkne svoju rezignáciu. Pár minút po zápase však nechcel šiť horúcou ihlou, s generálnym manažérom chce na túto tému hovoriť v najbližších dňoch.

Tréner Good Angels po návrate z Lille neskrýval sklamanie. Jeho družstvo tam prehralo výrazným 16-bodovým rozdielom, čím sa pred odvetou dostalo pod veľký tlak. Stretnutie na domácej palubovke síce Košičanky zvládli, ale vyhrali iba o osem bodov. Radosť z víťazstva však nebola väčšia než smútok z vyradenia. Práve naopak. Po štvrťfinálovom vypadnutí sa tréner Kováčik vrátil k svojej myšlienke o rezignácii, ktorú vyslovil už po stredajšom návrate z Lille. "V najbližších dňoch sa určite stretnem s generálnym manažérom a budeme debatovať o ďalších možnostiach. Teraz je ešte krátko po zápase, som pod vplyvom emócií," uviedol Maroš Kováčik.

Generálny manažér košického klubu Daniel Jendrichovský Kováčikovu rezignáciu neočakáva. "Podľa mňa ani nijaká nepríde. Toto asi vyplynulo iba z jeho frustrácie po zápase v Lille," poznamenal Jendrichovský a k (ne)zotrvaniu trénera Kováčika ďalej dodal: "Nie som spokojný s tým, ako bolo pripravené a vedené družstvo v zápase v Lille. Nebudeme však z toho robiť bublinu. Tréner však urobil množstvo iných dobrých zápasov. Nič mimoriadne sa nedeje. Ten duel v Lille nevyšiel družstvu ani jemu. Nie som teraz v takom stave, že by som na neho chcel kričať alebo ho vyhadzovať. To mi vôbec nenapadlo." Generálny manažér dúfal, že Good Angels sa dostanú ďalej, než do štvrťfinále EP FIBA. Umiestnenie na 5.- 6. mieste v A-skupine Euroligy sa podarilo dosiahnuť a v EP FIBA chcel ísť slovenský tím ďalej.

Košičanky si proti Lille po nedávnej výhre o tridsať bodov verili, no proti víťazovi dvojzápasu Aluinvent Miškolc - Basket Landes už v semifinále nenastúpia. "Môj plán bol postúpiť z piateho miesta v Eurolige. To sme splnili. Žiaľ, to čo sme predviedli v utorok v Lille, môže byť osudné. Tak sa aj stalo. Veľmi ma mrzí, že dnes nemohla hrať pre zranenie Zuzka Žirková. Myslím si, že keby hrala, tak by spravila 25 bodov. V Lille ju však "umlátili"," mrzelo Jendrichovského. Dvanásťnásobný slovenský majster sa už môže sústrediť výlučne na domácu súťaž. "Američankám (Langehornová s Johnsonovou, pozn.) po dvojzápase s Lille skončila zmluva. Sme v zlej situácii, pretože do konca sezóny určite nebude hrať Martina Kiššová, ktorá o pár dní podstúpi operáciu kolena. Vyzerá to, že aj Zuzka Žirková nám bude chýbať dlhšie. My už družstvo posilniť nemôžeme, pretože už je po prestupovom termíne," dodal Daniel Jendrichovský.