Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Kováčik oznámil širšiu nomináciu na európsky šampionát basketbalistiek

Tréner slovenských basketbalistiek Maroš Kováčik v prípravnom zápase pred ME v basketbale žien medzi Slovenskom a Ukrajinou 23. mája 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenky sa na ME budú musieť zaobísť bez Terezy Páleníkovej a Angeliky Slamovej, Zuzana Žirková je stále otázna.

Bratislava 23. mája (TASR) - Na júnové majstrovstvá Európy v basketbale žien nepocestuje dvojica slovenských reprezentantiek Tereza Páleníková a Angelika Slamová. Z kádra už skôr vypadla aj Mária Felixová, ktorú čaká operácia členka. Tréner národného tímu Maroš Kováčik oznámil širšiu 13-člennú nomináciu po sobotňajšom prípravnom zápase s Ukrajinou.

"Tereza síce aj včera odohrala dobré minúty, musíme sa však správať racionálne a vieme, že slovenskú 20-tku čaká náročný turnaj na Kanárskych ostrovoch, kde bude jednou z hlavných nositeliek kvality hry a budú mať ťažký boj o zotrvanie v A-kategórii. Bolo by sebecké ju zobrať a aby sa nemohla pripravovať s 20-tkou. Boli sme s ňou však spokojní a viem, že sa s ňou ešte stretneme v ženskej reprezentácii, je to veľký talent," vysvetlil vyradenie T. Páleníkovej Kováčik a na margo Slamovej dodal: "Pri množstve kvality, ktorú máme a s tým, že na šampionát musí ísť päť klasických pivotiek, jednoducho padol na ňu 'los'. Kvalitatívne rozdiely neboli veľké, no brali sme do úvahy komplexnosť nielen zo zápasov, ale aj z tréningov."



Zároveň sa rozhodol v tíme ponechať kapitánku Zuzanu Žirkovú, ktorú však trápi zranenie nohy a nad jej štartom na šampionáte stále visí otáznik. Vedenie reprezentácie však robí maximum pre jej úplné zotavenie. "CT potvrdilo prvotný nález a to poškodenú kosť v chodidle, avšak po konzultácii s lekármi sme sa rozhodli, že počkáme 7 až 9 dní, ako sa bude jej stav vyvíjať. Preto sme tím nechali v takejto podobe," uviedol hlavný kormidelník.

Kováčik tak bude mať v ďalšej fáze prípravy k dispozícii ešte 13 hráčok, vrátane rozohrávačky Kristi Toliverovej, ktorá sa pripojí k tímu v stredu. Na ME však odcestuje 12-členný výber a pred začiatkom preto ešte určí, komu ostane v rukách posledný čierny Peter. "Najneskorší termín bude 4. jún, keď padne definitívne rozhodnutie ohľadom Zuzky," doplnil Kováčik.

Hráčky Slovenska sa tešia z víťazstva 68:61 po prípravnom zápase pred ME v basketbale žien medzi Slovenskom a Ukrajinou 23. mája 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/michal


Slovenky najbližšie spoločne absolvujú v Bratislave dva tréningy a po krátkej pauze sa na budúci týždeň opäť zídu pred odchodom na turnaj do Karlových Varov. V doterajšom priebehu prípravy na ME majú už za sebou štvordňové rekondičné sústredenie vrátane procedúr v Piešťanoch a sedemdňové kondično-herné sústredenie v Lučenci. Následne sa pripravovali v Bratislave, odkiaľ minulý týždeň zamierili na turnaj do Francúzska. V silnej konkurencii sa však víťazne nenaladili ani raz a postupne podľahli Srbkám, Britkám a na záver aj domácim Francúzkam. Po návrate odštartovali ďalší blok prípravy v Bratislave a ten vyvrcholil dvoma prípravnými stretnutiami s Ukrajinou.

Ukrajinu sme zdolali aj druhýkrát

Sovenské basketbalové reprezentantky zvíťazili aj v druhom prípravnom zápase nad Ukrajinou 68:61. Nadviazali tak na úspešné ťaženie z piatka, keď rovnakého súpera v bratislavskej Hant aréne zdolali vysoko 94:64.
Hráčka Barbora Bálintová (Slovensko) a vpravo Arina Belocerkovská (Ukrajina) v prípravnom zápase pred ME v basketbale žien 23. mája 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


Zverenky trénera Maroša Kováčika si v doterajších medzištátnych dueloch v rámci prípravy na júnové ME pripísali tri prehry a dve víťazstvá. Slovenky najbližšie čakajú dva tréningy v Bratislave a po krátkej pauze sa na budúci týždeň opäť zídu pred odchodom na turnaj do Karlových Varov. Tam už bude prítomná aj rozohrávačka Kristi Toliverová.

ME príprava - sobota:

Slovensko - Ukrajina 68:61 (33:27)
Najviac bodov SR:
Baburová 12, M. Páleníková 10, Bálintová 9


Slovenky nastúpili opäť bez zranenej Zuzany Žirkovej, no s myšlienkou predviesť čo najlepší výkon, keďže po stretnutí mal tréner Kováčik oznámiť definitívnu nomináciu na európsky šampionát. Skóre duelu otvorili dva body Hruščákovej, po ktorých sa Ukrajinky pustili do rýchleho protiútoku, no nič z neho nevyťažili. Úvodné minúty priniesli vyrovnanú partiu, v 6. minúte sa však domáce zásluhou Kiššovej dostali už do vedenia 14:7 a Baburová upravila na 16:9. Prvá desaťminútovka tak vyznela v prospech slovenského tímu v pomere 21:14. V druhom dejstve na oboch stranách viazla koncovka a v prihrávkach vznikali viaceré nepresnosti, v priebehu šiestich minút zaznamenali Ukrajinky päť bodov, domáce vďaka trestnému hodu Krč-Turbovej dokonca iba jeden. Scenár zápasu sa potom mierne upravil a hra ožila 80 sekúnd pred polčasovou prestávkou. Najprv Marta Páleníková trojkou upravila na 30:22, vzápätí rovnakou kartou odpovedala hosťujúca Iagupovová, no Kiššovej takisto vyšiel pokus spoza trojkového oblúka a bolo 33:25.

Hráčka Barbora Bálintová (Slovensko) a vpravo Arina Belocerkovská (Ukrajina) v prípravnom zápase pred ME v basketbale žien 23. mája 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
.

V druhej polovici Ukrajinky nebezpečne znížili na 36:37 zo svojho pohľadu po piatich bodoch Spitkovskej a po dva pridali Gorobecová a najaktívnejšia z hosťujúceho tímu Iagupovová. V 25. minúte dokonca viedli 41:40, slovenskej strane vrátila náskok Tetemondová po premenených trestných (42:41). Ukrajinky v tretej časti hrali sústredene, ich streľba žala úspech a držali sa vo vedení. O to opäť prišli v 29. minúte po pokusoch Janoščíkovej a Baburovej, ktoré zvrátili stav na stranu Slovenska (48:46). Tetemondová trojkou upravila aj na 53:46. Hostky sa mohli spoliehať najmä na Iagupovovú, ktorá svojou agresívnou hrou na ihrisku dominovala a nazbierala spolu 26 bodov. Šesť minút pred koncom svietilo na ukazovateli skóre 61:51 pre domáce, ich súperky síce znížili, no na zvrat to nestačilo. Slovenky tak pred opäť riedko zaplneným hľadiskom potiahli duel do víťazného konca a triumfovali 68:61.

Hlasy po zápase:

Maroš Kováčik, tréner SR: "Dnes to v porovnaní so včerajškom bolo iné, zlyhávali sme na rozohrávke a na to budeme musieť zapracovať. Tu som vnímal ako najväčšiu slabinu. Je to klasický prípravný zápas, nedarí sa, musíte bojovať a som rád, že sme napokon stiahli aj manko. Máme veľa poznatkov z týchto dvoch zápasov, musíme si to už len rozobrať a napraviť chyby."



Dominika Baburová, reprezentantka SR: "Určite vládne spokojnosť, no dnes to bolo ťažšie. Ukrajinky pritvrdili, najmä v obrane, ťažšie sa nám presadzovalo. Sme radi, že sme to zvládli a dotiahli duel do víťazného konca. Prekvapili najmä agresivitou, dosť sa bili niektoré išli aj za športovú hranicu. Chceli tým asi nahradiť svoje basketbalové zručnosti."



nominácia SR na majstrovstvá Európy v Maďarsku a Rumunsku (11.-28. júna):

rozohrávačky: Zuzana Žirková, Barbora Bálintová (obe Good Angels Košice), Zuzana Lázárová (MBK Ružomberok), Kristi Toliverová (UMMC Jekaterinburg)

krídla: Martina Kiššová (Good Angels Košice), Dominika Baburová (MBK Ružomberok), Marta Páleníková (Piešťanské Čajky), Katarína Tetemondová (BK IMOS Brno/ČR)

pivotky: Beáta Janoščíková, Žofia Hruščáková (Good Angels Košice), Lucia Krč-Turbová (Piešťanské Čajky), Anna Jurčenková (TSV 1880 Wasserburg/Nem.), Romana Vyňuchalová (ŠBK Šamorín)